Semne de arma
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex
-
cartelcoserv

Semne de arma
Va rog identificare pentru urmatoarele semne de arma. Multumesc

Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
-
cartelcoserv

...
este un semn de arma de constructii si cazarmament.
este folosit din perioada comunista pana astazi. de fapt pana mai ieri. astazi semnele de arma sunt brodate, dar sunt aceleasi.
este folosit din perioada comunista pana astazi. de fapt pana mai ieri. astazi semnele de arma sunt brodate, dar sunt aceleasi.
-
cartelcoserv

Deja m-ati bagat in ceata
Ma gandeam , urmarind topicul de la "de frunte" ca poate ar fi bine, ca in aceasta sectiune, sa facem o enumerare, eventual cu imagini, ale cucilor si semnelor de arma care s-au folosit de-a lungul vremii, incepand cu anul 1948
Cred ca ar fi ceva foarte util
...
aici le aveti cam pe toate. lipsesc cateva, de exemplu politie militara, preoti, TPO (il am si pe acela dar a fost adaugat pe panoplie ulterior efectuarii fotografiilor.)
probabil mai lipsesc din perioada RPR semne de arma de care nu am habar, dar in mare cam acestea sunt.
probabil mai lipsesc din perioada RPR semne de arma de care nu am habar, dar in mare cam acestea sunt.
- Fişiere ataşate
-
- sa.JPG (30.36 KiB) Vizualizat de 10662 ori
-
- sa2.JPG (30.26 KiB) Vizualizat de 10662 ori
-
cartelcoserv

Excelent
Acum, asta depinzand in mare masura de timpul si diponibilitatea dumneavoastra , evident, credeti ca se poate face o lista , sa spunem pe perioade (RPR , RSR , Postdecembrista ) in care sa trecem toate armele si apoi, in dreptul lor, sa trecem cucii si semnele de arma, pe grade ( soldat - subofire - ofiter - de exemplu ) ?
De multi ani ne izbim cam de aceleasi probleme in a identifica tot felul de colectionabile si cred ca totusi e timpul sa facem si ceva in acest sens cu aceste informatii minimale.Eu voi fi implicat in proiectul unei liste asemanatoare pentru falsurile existente pe piata , o lista uriasa, tinand cont ca numai la falsurile USA ma gandesc serios la urmatorul text mai curand decat la o enumerare cronologica
-s-au falsificat TOATE monedele de 1 $ , incepand cu anul 1794 pina in 1935

Oricum, cred ca pentru semne de arma lista nu este extrem de greu de facut, totul depinzand de timpul disponibil
Acum, asta depinzand in mare masura de timpul si diponibilitatea dumneavoastra , evident, credeti ca se poate face o lista , sa spunem pe perioade (RPR , RSR , Postdecembrista ) in care sa trecem toate armele si apoi, in dreptul lor, sa trecem cucii si semnele de arma, pe grade ( soldat - subofire - ofiter - de exemplu ) ?
De multi ani ne izbim cam de aceleasi probleme in a identifica tot felul de colectionabile si cred ca totusi e timpul sa facem si ceva in acest sens cu aceste informatii minimale.Eu voi fi implicat in proiectul unei liste asemanatoare pentru falsurile existente pe piata , o lista uriasa, tinand cont ca numai la falsurile USA ma gandesc serios la urmatorul text mai curand decat la o enumerare cronologica
-s-au falsificat TOATE monedele de 1 $ , incepand cu anul 1794 pina in 1935
Oricum, cred ca pentru semne de arma lista nu este extrem de greu de facut, totul depinzand de timpul disponibil
...
o sa incerc, in masura timpului disponibil, sa fac o lista cu semnele de arma de pe panopliile de mai sus.
la cuci este un pic mai dificil pentru ca in perioada RPR si imediat RSR au fost foarte multi. am vreo 3-4 panouri de cuci dar nu sunt asa avansat la acest capitol cum sunt la semne de arma. am observat ca in perioada RPR, de exemplu, aviatia, marina si terestrii aveau cuci diferiti. cel putin asa am eu in propria colectie. de asemenea, era o perioada cand se schimbau destul de des si cucii si epoletii si uniformele chiar.
in ceea ce priveste culoarea semnelor de arma stiu ca, regulamentar, subofiterii purtau de culoare alba (se imita argintul) si ofiterii de culoare galbena (se imita aurul). la fel era si culoarea treselor la subofiteri si a stelelor la ofiteri. spre sfarsitul perioadei comuniste, tot din considerente financiare, si subofiterii purtau trese de culoare galbena in marea lor majoritate.
nu am gasit referinte in ceea ce ii priveste pe militarii in termen. in principiu am vazut si albe si galbene la ei. de regula primeau de culoare galbena pentru ca erau mai ieftini.
tresele si semnele de arma de culoare alba erau la origini tot galbene. treceau printr-un proces chimic al carui nume imi scapa, ceea ce ducea la "albirea" lor. din aceasta cauza cele galbene erau mai ieftine si mai usor de produs.
la cuci este un pic mai dificil pentru ca in perioada RPR si imediat RSR au fost foarte multi. am vreo 3-4 panouri de cuci dar nu sunt asa avansat la acest capitol cum sunt la semne de arma. am observat ca in perioada RPR, de exemplu, aviatia, marina si terestrii aveau cuci diferiti. cel putin asa am eu in propria colectie. de asemenea, era o perioada cand se schimbau destul de des si cucii si epoletii si uniformele chiar.
in ceea ce priveste culoarea semnelor de arma stiu ca, regulamentar, subofiterii purtau de culoare alba (se imita argintul) si ofiterii de culoare galbena (se imita aurul). la fel era si culoarea treselor la subofiteri si a stelelor la ofiteri. spre sfarsitul perioadei comuniste, tot din considerente financiare, si subofiterii purtau trese de culoare galbena in marea lor majoritate.
nu am gasit referinte in ceea ce ii priveste pe militarii in termen. in principiu am vazut si albe si galbene la ei. de regula primeau de culoare galbena pentru ca erau mai ieftini.
tresele si semnele de arma de culoare alba erau la origini tot galbene. treceau printr-un proces chimic al carui nume imi scapa, ceea ce ducea la "albirea" lor. din aceasta cauza cele galbene erau mai ieftine si mai usor de produs.
Re: ...
In perioada cand am facut armata, respectiv 1996 - 1997, semnele de arma, erau pt ofiteri, subofiteri de culoare alba, iar militarii in termen si militarii angajati aveau semnele de arma de culoare galbena.berendei scrie: in ceea ce priveste culoarea semnelor de arma stiu ca, regulamentar, subofiterii purtau de culoare alba (se imita argintul) si ofiterii de culoare galbena (se imita aurul). la fel era si culoarea treselor la subofiteri si a stelelor la ofiteri. spre sfarsitul perioadei comuniste, tot din considerente financiare, si subofiterii purtau trese de culoare galbena in marea lor majoritate.
Insa o parte din militarii in termen gradati, care se aveau mai bine cu ofiterii si subofiterii, faceau rost de semne de culoare alba si le purtau pe aceastea (a fost inclusiv cazul meu).
Nu s-a atras niciodata atentia de catre superiori ca purtam semne de arma necorespunzatoare

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
-
cartelcoserv

...
...
- Fişiere ataşate
-
- sa.JPG (34.65 KiB) Vizualizat de 10483 ori
-
- sa2.JPG (35.98 KiB) Vizualizat de 10483 ori
....
1. semne diferite pompieri post rev
2. ISU
3. pompieri civili
4. insemne fixate pe epoletii de general, perioada aproximativa 199?-2004
5. securitate RPR
6. securitate RSR
7. SRI
8. granicer RSR
9. politie de frontiera, diferite
10. granicer post rev, perioada de pana in transformarea granicerilor in politie de frontiera
11. politie de frontiera, diferit de cele de mai sus
12. militie
13. politie post rev, diferite
14. jandarmi, asemanatoare dar matrita diferita
15. ministerul justitiei - penitenciar
16. liceele militare ale MApN
17. liceele militare ale MI - post rev
18. scoala de subofiteri de penitenciare - diferite
19. academia de politie - politie
20. academia de politie - pompieri
21. academia de politie - graniceri/politie de frontiera
22. - 23. insemne diferite munci, RPR
24. transporturi cai ferate, RPR
25. STS (??)
26. inspectia marinei civile
27. serviciul administrativ - RPR
28. petlite medic uman si veterinar (perioada??? posibil regalist)
29. justitie RPR
30. medicina RPR
2. ISU
3. pompieri civili
4. insemne fixate pe epoletii de general, perioada aproximativa 199?-2004
5. securitate RPR
6. securitate RSR
7. SRI
8. granicer RSR
9. politie de frontiera, diferite
10. granicer post rev, perioada de pana in transformarea granicerilor in politie de frontiera
11. politie de frontiera, diferit de cele de mai sus
12. militie
13. politie post rev, diferite
14. jandarmi, asemanatoare dar matrita diferita
15. ministerul justitiei - penitenciar
16. liceele militare ale MApN
17. liceele militare ale MI - post rev
18. scoala de subofiteri de penitenciare - diferite
19. academia de politie - politie
20. academia de politie - pompieri
21. academia de politie - graniceri/politie de frontiera
22. - 23. insemne diferite munci, RPR
24. transporturi cai ferate, RPR
25. STS (??)
26. inspectia marinei civile
27. serviciul administrativ - RPR
28. petlite medic uman si veterinar (perioada??? posibil regalist)
29. justitie RPR
30. medicina RPR
...
31. cavalerie RPR - diferite
32. infanterie
33. artilerie RPR
34. artilerie
35. rachete, post rev, 2 matrite diferite
36. tancuri
37. vanatori de munte
38. geniu, matrite diferite, RSR
39. geniu
40. parasutist RPR
41. parasutist
42. aviatie RPR
43. aviatie
44. aviatie RPR
45. inginer
46. subinginer
47. marina
48. petlite marina
49. auto
50. transporturi cai ferate
51. radiolocatie
52. transmisiuni RPR
53. transmisiuni RSR
54. transmisiuni post rev, matrite diferite
55. chimic
56. NBC, post rev
57. informatica si comunicatii
58. muzici militare, RPR
59. muzici militare
60. topometrie
61. justitie RPR, diferite
62. justitie
63. petlite justitie
64. intendenta
65. pregatire fizica, matrite diferite
66. medicina veterinara RPR
67. medicina umana RPR
68. medicina veterinara
69. medicina umana
70. constructii, matrite diferite
71. aparare civila
72. pompieri RSR
32. infanterie
33. artilerie RPR
34. artilerie
35. rachete, post rev, 2 matrite diferite
36. tancuri
37. vanatori de munte
38. geniu, matrite diferite, RSR
39. geniu
40. parasutist RPR
41. parasutist
42. aviatie RPR
43. aviatie
44. aviatie RPR
45. inginer
46. subinginer
47. marina
48. petlite marina
49. auto
50. transporturi cai ferate
51. radiolocatie
52. transmisiuni RPR
53. transmisiuni RSR
54. transmisiuni post rev, matrite diferite
55. chimic
56. NBC, post rev
57. informatica si comunicatii
58. muzici militare, RPR
59. muzici militare
60. topometrie
61. justitie RPR, diferite
62. justitie
63. petlite justitie
64. intendenta
65. pregatire fizica, matrite diferite
66. medicina veterinara RPR
67. medicina umana RPR
68. medicina veterinara
69. medicina umana
70. constructii, matrite diferite
71. aparare civila
72. pompieri RSR
...
nu sunt perfect. daca exista inexactitati in descrierea de mai sus, rog sa fiu corectat. multumesc.
Semnele de arma pentru ingineri si subingineri sunt diferite de cele postate de dv. Culoarea diferentia semnele de arma intre ofiteri si subofiteri. Cele pentru ofiteri erau galbene si cele pentru subofiteri erau albe. La fel ca si gradele si petlitele de la guler. In cazul inginerilor nu se pune problema, pentru ca existau numai ofiteri - absolventi ai Academiei Tehnice Militare. Semnele de arma pentru ingineri sunt formate dintr-un compas si o roata dintata iar cele pentru subingineri erau identice (cartelcoserv scrie:Ingineri este aurie si subingineri argintie?
teoretic, asa ar trebui sa fie.
In ce perioada s-au folosit, RSR sau dupa revolutie ?
Multumesc
Ultima oară modificat 11 Oct 2011, 20:58 de către T.M.T., modificat 1 dată în total.