Buna seara,
adresez si eu o intrebare catre cei ce au idee, legata de acordarea ordinului "Crucea de fier' militarilor romani in WWII:
- daca medalile acordate de statul roman militarilor romani in WWII se pot regasi nominal in monitoarele oficiale din perioada 1941-1945, unde se pot gasi distinctiile germane acordate militarilor romani?
A existat in acea perioada in Romania vreo publicatie oficiala care facea referire la ordinele de zi germane sau totul a tinut de publicatiile oficiale ale Reich-ului si de arhiva acestuia (presupun pierduta)?
Intreb acest lucru deoarece am gasit in monitoarele oficiale de la Biblioteca Nationala din Bucuresti numele bunicilor mei in ordinele de zi ale armatei romane cu diferite distinctii (de ex. Coroana Romaniei cu spade in grad de cavaler, etc.) si stiu sigur din povestirile copilariei ca au fost decorati pe frontul de est si cu ordinul "Crucea de fier".
Ideea mi-a venit in momentul in care am gasit ascunse in casa (din motive lesne de inteles) cateva brevete din acea perioada, fie de pe frontul de est, fie de pe cel cel de vest.
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Crucea de fier - militari romani
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, Alex
-
General Matei

Re: Crucea de fier - militari romani
Ar trebui căutat prin arhive dar greu de crezut că a mai rămas ceva bază de date organizată, pentru clasele înalte alte Crucii de Fier (Crucea de Cavaler, Frunze de stejar etc.) se pot găsi pe internet în limba germană lista completă cu soldații decorați, fiind acordate mult mai puține decât clasele II și I (10 mii VS milioane)
Nihil sine Deo