Obiceiul depunerii de monede in morminte

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Exista un subiect despre curatare. Sfaturile dvs nu-s cele mai bune. Eu n-as recomanda metodele dvs pentru argint. Sare de lamaie, aschii de lemn, nu fac decat sa deterioreze suprafata. In subiectul de curatare sunt destule informatii utile.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
luchesse5508

Mesaj de luchesse5508 »

da multumesc!
acum le am citit si par destul de interesante, o sa le incerc!
21 inf

Mesaj de 21 inf »

Si in judetul Bihor si Arad se mai pune la inmormantare un ban pentru luntras, chiar si in zilele noastre.
Iacob Tudor Alexandru

Mesaj de Iacob Tudor Alexandru »

Pe la varsta de 13-14 ani am avut "norocul" de a ma afla langa un cimitir cu mai multi prieteni, cu care jucam fotbal, in accelasi timp in cimitir se sapa o groapa...in timp ce oamenii sapau unul dintre ei ai inceput sa rada iar ceiilalti sa se mire , curiosi am mers si noi acolo, cum pamantul era tare cel care era in groapa si sapa a dat cu tarnacopul sa "sparga" pamantul si sa trezit dintr-o data cu aproximativun metru mai in jos intrun sicriu plin de oase si raze...iar la mana stanga a morturlui erau 3 monede , destul de mari dar pe atunci nu stiam aproape nimic despre numismatica asa ca nu le-am putut identifica, tin minte ca monedele erau de prin 1600 si ceva, credetima ca si acum dupa apropape 6 ani nu pot uita imaginea aia cu scheletul....omul cazut peste el si cele 3 monede !!! Am tot incercat sa fac rost de cele 3 monede de la cei care sapau pt ca si-au luat fiecare cate una...dar fiind niste oameni slabi le-au impartit mai departe la prima betie nu au mai asteptat criza financiara :lol:
Cacuci

obiceiul salbelor vs obiceiul obolului funerar

Mesaj de Cacuci »

Daca tot suntem la capitolul monedelor gaurite in urma obiceiurilor, gasesc util sa discutam si despre obiceiul popular al salbelor, semnificatia lor. Oare oar piesele de valoare intrinseca mare se puneau in salbe? Cand s-a facut trecerea de la piese de valoare mare , la piese comune dar stralucitoare? De multe ori in piata vad loturi de monede toate gaurite in margine. Unele sunt accele turcesti, altele de 3 Kreutzer, altele helleri sau filleri din sec XIX-XX, alteori taleri foarte uzati de Maria Tereza. As fi curios daca am putea gasi o demarcatie intre cele gaurite pentru salbe populare ,si cele gaurite in scopuri funerare. Vorba ceea, sa stiu daca voi avea cosmaruri dupa ce iau o piesa sau nu.
Poate ca ar trebui un topic nou pe aceasta tema, las la latitudinea moderatorilor sa hotarasca acest lucru.
banivechi

Re: obiceiul salbelor vs obiceiul obolului funerar

Mesaj de banivechi »

Cacuci scrie: Vorba ceea, sa stiu daca voi avea cosmaruri dupa ce iau o piesa sau nu.
Eu dorm bine desi posed o gramada destul de mare de monede gaurite.
Referitor la "salbe" din monede de valoare mica, fetitele turcoaice pe timpul Imperiului Otoman purtau adeseori coliere, bratari si chiar centuri impodobite cu tot felul de monede marunte sau chiar imitatii de monede. Se pare ca erau un accesoriu al salvarilor. Tocmai de aceea, monedele otomane gaurite sint in general acceptate de colectionari, fiindca exista foarte multe in aceasta stare. Si ma refer de la cele mai mici la cele mai mari.
Metal Hammer

Mesaj de Metal Hammer »

Am si eu o astfel de moneda ce cred ca a fost folosita pentru inmaormatari are o gaura de aroape 6 mm are 99%din suprafata zgariata si tot ce se mai distinge din ea pe avers este:omania(si nu am uitat de R) bani pe spate se disting niste frunze coroana si langa gaura se vede clar un zero,de asemenea moneda prezinta niste ''gropi'' pe suprafata ei.Iar referitor la monede ''omorate'' mai am o moneda de 50 bani 1901 care cred ca a fost scapata in foc din moment ce suprafata acesteia este plina ochi de denivelari .
Orice lucru bun in viata este ilegal,imoral sau ingrasa
LM

Mesaj de LM »

Domnule Cacuci ce vreti dumneavoastra sa stiti e cam greu de demonstrat...Care pt ce erau gaurite???Ca idee poate cele care erau gaurite mai frumos erau folosite pt salbe si port uzual,iar cele "ucise"(o vb de mai sus) gaurite mai grosolan erau pt "inmormantat".In orice caz ritualul asta probabil se folosea in anumite perioade si regiuni(mai multe nu stiu),deci daca aflati mai multe despre ritual in sine puteti sa va dati seama in functie de vechimea monedei pe care o aveti cam ce ar fi cu ea.Oricum e doar o idee,cu siguranta, nu cred ca va poate raspunde cineva.
:wink:
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
mihai_a380

Mesaj de mihai_a380 »

Apropo de monede gaurite mai gasisem pe net o teorie cum ca erau asa pentru a putea fi pastrate mai usor pe o sfoara. Nu mai gasesc acum linkul dar in mare asta era ideea. Era acolo vorba de monede romane.
Mike

Mesaj de Mike »

O legatura interesanta intre monedelor gaurite si primele bancnote.

First banknotes in the world

The use of paper money as a circulating medium is intimately related to shortages of metal for coins. In ancient China coins were circular with a rectangular hole in the middle. Several coins could be strung together on a rope. Merchants in China, if they became rich enough, found that their strings of coins were too heavy to carry around easily. To solve this problem, coins were often left with a trustworthy person, and the merchant was given a slip of paper recording how much money he had with that person. If he showed the paper to that person he could regain his money. Eventually, the paper money called "jiaozi" originated from these promissory notes. (wikipedia)

Si inca ceva facts despre monedele gaurite din China.

http://www.charm.ru/library/faq004.htm
Cacuci

salbe

Mesaj de Cacuci »

Apropo de salbe, am gasit o poza intr-un album de imagini din Romania din 1938 cu o tanara in costum popula din zona Rucarului. Oare ce piese or fi cele din salbe ? Cele late sa fie de 4 ducati de Franz Joseph?
Fişiere ataşate
tanara cu salbe din Rucar
tanara cu salbe din Rucar
costum din Rucar.JPG (97.5 KiB) Vizualizat de 15853 ori
KLARK

Mesaj de KLARK »

Cred ca uitati ca poza este facuta in Romania, era cam greu sa ai cateva monede masive din aur... Probabil sunt piese mari de argint, 5 lei sau 250 lei
sorin70

Mesaj de sorin70 »

KLARK scrie:Cred ca uitati ca poza este facuta in Romania, era cam greu sa ai cateva monede masive din aur... Probabil sunt piese mari de argint, 5 lei sau 250 lei
Sunteti sigur pe ceea ce spuneti ?
KLARK

Mesaj de KLARK »

Banuiesc! Sper ca nu am gresit... Oricum, omul din greseli invata! :wink:
Yu_L.Yan

Re: salbe

Mesaj de Yu_L.Yan »

Cacuci scrie:Apropo de salbe, am gasit o poza intr-un album de imagini din Romania din 1938 cu o tanara in costum popula din zona Rucarului. Oare ce piese or fi cele din salbe ? Cele late sa fie de 4 ducati de Franz Joseph?
Nu ar putea fi inclusiv monedele de 5 Korona?
Foarte fain albumul din 38.
Mai jos o fotografie dintr-un album din 33, facuta in Ghelari (Hunedoara?). Acolo, se observa un pic mai clar monedele.
Fişiere ataşate
Ghelari,-fata.jpg
Ghelari,-fata.jpg (43.81 KiB) Vizualizat de 15766 ori
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Scrie răspuns