Piesa a ajuns la mine.Ea are 6.94-6.95 grame care corespunde cu greutatea unui dublon austriac,mai cunosc inca un exemplar la aceeas greutate si inca doua bucati insa cu greutatile diferite una parca de 7.92 grame iar cealalta de 9 grame si ceva (am datele exacte undeva dar nu le gasesc momentan)dar nu am gasit corespondenta cu nici un fel de moneda de aur care circula in perioada.Interesant la aceste <<ponduri>> din 1812 este faptul ca ele sunt pilite pe cant spre deosebire de cele de dupa 1834 care au stantat cantul cu diferite legende pentru a se impiedica interventia asupra ei din diferite motive.As fi si eu interesat de mai multe detalii cu privire la aceste piese si rog pe oricine care a mai vazut astfel de piese ,sau au vreo teorie diferita despre ele sa intervina in discutie.Multumesc anticipat.
Am vazut ca pe site-ul romanian coins aceasta piesa este prezentata la pond monetar si cunosc si piesa vanduta in 2003 dar din pacate nu-i cunosc greutatea ei.Intrebarea care mi-o pun eu ar fi:este intradevar un pond monetar?
Argumente pro:-doua din piesele cunoscute au greutatea unui dublon
-piesa are stilul unui pond
-si cam atat
Argumente contra:-Se cunosc inca doua piese cu marcaje identice si greutati
diferite
-pe toate pondurile cunoscute este scris cu litere si cifre
corespondenta lui la ceva bine definit
-nu are stantat nimic pe muchie ceea ce le faceau foarte
vulnerabile(ceva gen ocaua lui Cuza)
-legenda ,,print moldav '' nu te trimite automat la aparatul de stat ci poate foarte bine sa fie ceva particular
-nu are nici un semn de heraldica
Aceste fiind spuse astept comentarii pro sau contra.
banivechi scrie:Nu vreau sa intru in detalii jenante, pot insa sa spun ca e "Made in Romania" recent....
Ganditi-va ca unii dintre noi am vrea sa aflam detaliile jenante.Nu asta este unul din scopurile acestui forum?Sa aflam si ce ne place si ce nu ne place?Daca este ceva de spus despre aceste <piese>de ce ar fi atat de jenant sa o faceti?.Am inteles aluzia dar se bazeaza pe ceva concret?
Cu stima GLV.