Monede medievale

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

mariand
**
**

Monede medievale

Mesaj de mariand »

Salut.Pe langa monedele antice mai colectionez si medievale si am cateva necunoscute printre ele ca de pilda:
Imagine
care imi dau seama din ce am vazut pe net ca este bizantina.Mai este urmatoarea care este mai recenta si scrie in ruseste pe ea:
Imagine
dorelb

Mesaj de dorelb »

Prima este o moneda din cupru bizantina. M de pe rv insemna 40 nummi (adica un follis), aceasta notatie pe monedele marunte bizantine din cupru a fost introdusa de Anastasius I in 498. Mai sunt si alte litere care le poti intilni pe monede bizantine: K=20 nummis, I= 10 nummi; E= 5 nummi. De cind e moneda e mai greu de spus din ce se vede. cauta pe acelasi site pe care ti l-am indicat la monede antice si vei obtine mai multe informatii. A doua este o moneda divizionara ruseasca, denga, care in rusa inseamna ban, din sec.18.
mariand
**
**

Mesaj de mariand »

Multumesc pentru informatii.Am sa incerc sa caut sa vad daca ma descurc.Am in total cam 250 monede antice si medievale din care marea majoritate sunt indentificate dar multe din cauza starii lor in care se afla sunt mai greu de identificat.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Follisul bizantin pare sa fie de la Iustinian.
mariand
**
**

Mesaj de mariand »

Salut si multumiri pentru raspunsuri.In urmatoarea poze se vede o moneda micuta din argint cu o gaurica data de cineva cu un cui,eu banuiesc ca ar fi turceasca.Voi ce parere aveti?
Imagine
Imagine
dorelb

Mesaj de dorelb »

Moneduta este intr-adevar turceasca si este o para (=3 akche) emisa de Selim 3. Ar trebui sa aiba un diametru de 11,5-15mm si foarte subtire, greutatea situindu-se intre 0,1-0,5grame, Ag 465. Pe ea este trecut anul hegirei 1203 (1789 an crestin), anul urcarii pe tron al lui Selim 3, anul de emisie pare 1, dar parca mai este ceva inaintea cifrei unu arabe, dar imi este greu de vazut. cam asta e.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

:)
ar mai fi monetaria,dorel
mariand
**
**

Mesaj de mariand »

Inca o data multumiri pentru raspunsuri.Intr-adevar moneda este foarte subtire si foarte usoara si mica in diametru.
dorelb

Mesaj de dorelb »

cartelcoserv scrie::)
ar mai fi monetaria,dorel
Monetaria pare a fi Constantinopol, dar n-as baga mina in foc.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

nu e constantinopol.
dorelb

Mesaj de dorelb »

M-ai facut curios, ieri nu ma uitasem prea atent la monetarie si nici nu aveam vreun catalog la indemina. Din pacate nu cunosc limba araba. Asa ca pentru identificare a trebuit sa compar semnatura de pe moneda cu cele din catalog. As risca Misr(Egipt), desi nu sunt intrutotul convins. Nu am pipait ff multe monede turcesti astfel incit sa-mi fac mana.
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

dorelb scrie:M-ai facut curios, ieri nu ma uitasem prea atent la monetarie si nici nu aveam vreun catalog la indemina. Din pacate nu cunosc limba araba. Asa ca pentru identificare a trebuit sa compar semnatura de pe moneda cu cele din catalog. As risca Misr(Egipt), desi nu sunt intrutotul convins. Nu am pipait ff multe monede turcesti astfel incit sa-mi fac mana.
bingo!
mariand
**
**

O moneda necunoscuta

Mesaj de mariand »

Atasez separat o moneda gasita de curand in targul de vechituri.Dupa legenda cred ca este anglo-saxona.Numai ca nu am reusit sa o gasesc pe net.Va multumesc.
Imagine
Imagine
La prima cautare am crezut ca este bizantina,dar dupa mai multe cautari am gasit multe monede asemanatoare si nu bizantine ci anglo-saxone.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Pe revers apare inscriptia Mediolanum, ceea ce automat situeaza moneda ca fiind italiana (Mediolanum=Milano). Insa aversul e foarte interesant... Sigur e autentica moneda?
[partea eronata a postului a fost stearsa, vezi mai jos datele complete]
De aceea intreb daca e autentica, fiindca e prea "intreaga"
Ultima oară modificat 15 Sep 2006, 22:56 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
mariand
**
**

Mesaj de mariand »

Eu zic ca este autentica,nu se vad urme de turnare (pori),stantare si cel de la care am cumparat-o cu suma de 2lei habar nu avea ce vindea.Avea multe recente si nu m-au interesat decat asta a fost singura care am zarit-o printre zecile de monede de diferite tipuri.
Scrie răspuns