Cea mai Valoroasa Moneda Medievala!!

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
bilutza

Cea mai Valoroasa Moneda Medievala!!

Mesaj de bilutza »

Nu am rasfoit toate Topicurile, sa vad daca a mai fost postata aceasta intrebare, dar am o curiozitate: Care este cea mai veche Moneda Medievala?
Sa fie aceasta?
Fişiere ataşate
100 Ducati.jpg
100 Ducati.jpg (45.73 KiB) Vizualizat de 13431 ori
" Daca nu ar fi datorii in sistemul nostru monetar, nu ar mai fi bani "
http://thezeitgeistmovement.com/
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Cea mai veche sau cea mai valoroasa?

Intreb asta deoarece in titlul topicului apare cuvantul valoroasa iar in textul mesajului apare cuvantul veche.
Ultima oară modificat 24 Dec 2008, 00:09 de către Bogdan R, modificat de 2 ori în total.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
bilutza

Mesaj de bilutza »

Care este cea mai veche Moneda Medievala? :wink:
" Daca nu ar fi datorii in sistemul nostru monetar, nu ar mai fi bani "
http://thezeitgeistmovement.com/
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Evul mediu este considerat a incepe cu imperiul bizantin. Primul imparat este considerat Anastasius. Deci prima moneda a acestuia ar trebui considerata si prima moneda medievala, adica si cea mai veche :)
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
nero

Mesaj de nero »

476 - caderea Imperiului Roman De Apus - sfarsitul antichitatii si inceputul evului mediu.
Cel putin asa stiu eu.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
nero

Mesaj de nero »

Pana la 491 au mai fost imparati:
Flavius Arcadius - 395-408
Teodosius II 408-450
Marcian - 450-457
Leon I - 457-474
Leon II - 474
Zenon - 474-491
Basiliscus - 475-476 (uzurpator)
In secolul VII, imparatul Heraclius renunta la titulatura de "Caesar Augustus" (de provenienta latina) pentru cea de "Basileu" (de provenienta greaca).
Imperiul Roman de Rasarit incepe sa se grecizeze, schimbandu-si numele in Imperiul Bizantin.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Si? Nu inteleg ce vreti sa spuneti. Primul imparat bizantin este considerat Anastasius, cel care avand un talent deosebit din pdv economic a pus bazele viitorului imperiu. Astazi se considera ca fara domnia lui deosebit de fructuoasa, acest imperiu nu s-ar fi putut ridica. Celelalte amanunte despre care ati pomenit nu inseamna nimic in aceasta cronologie, si deja cred ca deviem spre un subiect mai vechi. Daca va place sa considerati alta cronologie, n-am nimic impotriva. Oricum renuntarea la titulatura latina nu defineste imperiul ca bizantin, este pur si simplu o decizie de a elimina ceva care nu mai corespundea acelor vremuri si componentei imperiului. Astfel (de exemplu) nu putem spune ca Iustinian (sau altii de pana la Heraclius) era (erau) imparat(i) al(i) imperiulu roman :) Ce as mai adauga este ca sigur dl "bilutza" nu s-a gandit deloc la acest tip de monede :D, cel mai probabil dansul se refera la ceva in felul celei expuse in primul post, adica un gen de monede mult mai tarzii. De fapt rostul replicii mele a fost sa-i atrag atentia ca exprimarea este prea vaga si nu tine cont de necesitatea ingustarii domeniului de referinta.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
cristoph

Mesaj de cristoph »

Moneda postata in poza poate sa aiba legatura cu intrebarea "Cea mai valoroasa moneda medievala?", dar in nici un caz cu "Cea mai veche moneda medievala?". Eu cred ca domnul bilutza s-a incurcat putin :wink:

Nu vad rostul unui intrebari de genul "Cea mai veche moneda medievala?", pentru ca monedele au existat in continuare din antichitate si pana in prezent, nu exista o pauza intre ele.

Poate o astfel de intrebare se poate pune pe plan local, exemplul Romaniei unde exista o diferenta mare de timp intre ultimele emisiuni locale romane din provincia Dacia si primele monede batute de domnitorii Tarii Romanesti si ai Moldovei.
cristi_g

Mesaj de cristi_g »

Nu vad rostul unui intrebari de genul "Cea mai veche moneda medievala?", pentru ca monedele au existat in continuare din antichitate si pana in prezent, nu exista o pauza intre ele.
Intrebarea era strict asupra perioadei medievale(asa cum este perceputa de fiecare,nu exista un barem strict sau an cum vreti sa o luati,)
Scrie răspuns