Nelamurire legata de triplu-gros polonez 1590 / 1599

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
1octav

Nelamurire legata de triplu-gros polonez 1590 / 1599

Mesaj de 1octav »

Am doi triplu grosi polonezi si am o nelamurire: nu prea seamana, iar unul, cel mai uzat, daca il intorc pe revers, imaginea nu este "incadrata" corect, este cu 80 de grade mai "intr-o parte" (in imaginea 2 se poate observa ca monedele nu sunt simetrice, desi au fost intoarse la fel). Deoarece nu sunt prea pregatit in aria numismaticii, va rog sa ma lamuriti.
Fişiere ataşate
1.jpg
1.jpg (34.29 KiB) Vizualizat de 9355 ori
2.jpg
2.jpg (37.94 KiB) Vizualizat de 9355 ori
3.jpg
3.jpg (45.03 KiB) Vizualizat de 9355 ori
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Daca am inteles bine, vi se pare ciudat ca la una din piese av/rev este rotit. La monedele medievale marunte de argint (grosi, dinari, polture, etc) care s-au emis in tiraj destul de mare acest lucru este destul de comun.

Piesele (din imagine) par OK.
1octav

Mesaj de 1octav »

Exact, o mare parte din nelamurirea mea provenea din faptul ca o moneda e ok si una are reversul "rotit" cu 80 de grade. Un alt aspect vizat e diferenta intre litere si diferenta intre figura lui Sigismund... insa banuiesc ca e vorba de o alta monetarie sau ceva de genul asta.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mi se pare ca semnul monetariei este I-F pe ambele, deci monetaria este Olkusz. Este o diferenta de cativa ani intre cele doua piese, nu e nimic neobisnuit in faptul ca efigia sa fie diferita.
1octav

Mesaj de 1octav »

Domule Aldor va foarte multumesc pentru lamuriri.
As mai indrazni o intrebare: eu am o colectie incropita de mic si doresc sa ma axez pe monede medievale de argint. Este asta o idee buna? Voi avea de a face cu mai multe falsuri decat in mod normal? Eu ma gandesc sa fac schimburi de la ceea ce am catre ceea ce imi doresc, deoarece oferta de monede medievale este dupa parerea mea supra-evaluata. Ce carti sau resurse pot consulta pentru a reusi sa imi refac colectia? Mentionez ca acum am cateva piese romane, cateva piese medievale si cateva sute de piese destul de recente, putine cu valoare. Multumesc.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Daca monedele medievale sunt cele care va plac in mod deosebit, atunci da, este o idee buna. Falsuri sunt deja atat de multe in toate domeniile, ca e greu de zis, daca veti intalni mai multe falsuri decat in mod normal. Cu siguranta o sa fie cazuri in care o sa va pacaliti cu cate o piesa, nu e nici o tragedie, nu cred sa existe vreun colectionar care sa nu fi cumparat vreo piesa pe care a crezut ca e OK, si sa afle mai tarziu ca de fapt e o facatura moderna. Din astfel de intamplari, care pe moment sunt destul de neplacute, o sa vedeti ca veti putea invata destule. Deci pana la urma daca din punct de vedere financiar ati pierdut ceva, pe de alta parte ati castigat altceva, care poate e mai important: ati acumulat cunostinte.

Carti si resurse pe internet ar fi foarte multe, depinde pe ce anume doriti sa va axati, medievale in general, o tara sau regiune anume, etc.
1octav

Mesaj de 1octav »

Multumesc mult pentru lamuriri. Sper ca in timp voi invata si voi apela mai rar la lamuririle dumneavoastra. Pana atunci, numai bine.
Scrie răspuns