Achizitionand acum cateva zile 2 piese batute de Nicolae Redwitz, ban al Severinului, mi-am amintit ca mai am 2 achizitionate cu ani in urma.
Nu mare mi-a fost mirarea cand am observat ca difera forma crucii de Malta si a scutului la monedele 1 & 2 fata de monedele 3 & 4.
As dori sa stiu daca sunt tipuri diferite sau posibil falsuri !?
Deasemeni as dori sa stiu care sunt siglele care au aparut pe aceste monede ? ... si daca reprezinta ceva anume - monetarie / oras / an de batere ??? ... exista o llta lucrare inafara de catalogul MBR al lui Buzdugan ?
multumesc anticipat !!!
Nikolaus Redwitz 1429-1435?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC
Nikolaus Redwitz 1429-1435?
- Fişiere ataşate
-
- date tehnice
- Nicolae Redwitz - tab.jpg (15.99 KiB) Vizualizat de 8423 ori
-
- monede
- Nicolae Redwitzx.JPG (94.26 KiB) Vizualizat de 8423 ori
-
cristoph
Din cate imi amintesc eu, si daca nu ma insel, exista o reatribuire a acestor monede lui Dan al II-lea, cu multe explicatii istorice care mie mi s-au parut foarte solide. Exista si o noua clasificare in 3 categorii a acestor monede.
Va recomand:
63. ELENA ISĂCESCU, Monedele atribuite lui Nicolae Redwitz, SCN, 7, 1980, p. 99-107.
64. ANA-MARIA VELTER, Câteva probleme de numismatică românească – Monedele atribuite lui Nicolae Redwitz, CercNum. 3, 1980, p. 93-115.
Din pacate eu nu am citit decat al doilea articol.
Va recomand:
63. ELENA ISĂCESCU, Monedele atribuite lui Nicolae Redwitz, SCN, 7, 1980, p. 99-107.
64. ANA-MARIA VELTER, Câteva probleme de numismatică românească – Monedele atribuite lui Nicolae Redwitz, CercNum. 3, 1980, p. 93-115.
Din pacate eu nu am citit decat al doilea articol.
ok
din pacate nu am acces la nici unul dintre cele 2 studii !
-
cristoph
Re: ok
Am sa va trimit eu un scan cu paginile articolului: ANA-MARIA VELTER, Câteva probleme de numismatică românească – Monedele atribuite lui Nicolae Redwitz, CercNum. 3, 1980, p. 93-115, in 10-15 zile, momentan nu am nr respectiv la mine.simaky scrie:din pacate nu am acces la nici unul dintre cele 2 studii !
Am intalnit mai multe variante la aceste emisiuni, abundenta descoperirilor din ultimii ani permitand acest lucru. In studiile mai noi ele au fost diferentiate in 3 grupe, pe baza asemanarilor stilistice si de material. In prima grupa sunt cuprinse piese de buna calitate, bine lucrate, batute in argint sau billon cu mai mult argint in compozitie; celelalte doua grupe sunt cu piese mai rudimentare, inclusiv suprabateri. In colectia mea am si o imitatie de arama dupa un astfel de dinar, ceea ce este un argument in plus pentru faptul ca au avut o circulatie semnificativa intr-o anumita zona (respectiv S-V Munteniei, zona Severin, cu 'infiltrari' in N Serbiei si N-V Bulgariei, zone unde dealtfel aceste piese se gasesc relativ frecvent, izolate sau in tezaure mai mici sau mai mari).
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
-
cristoph