medievala- o parere

Monede medievale care au circulat pe teritoriul României.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul, BogdanC

Scrie răspuns
jan77

medievala- o parere

Mesaj de jan77 »

am achizitionat o piesa medievala
aversul este de la o moneda solidus Sigismund III
reversul este de la o un shiling suedez.
moneda este argintata dupa cum se observa si in imagine.
Acuma intrebarea: Acest fals poate fi un unicat in felul ei?
Fişiere ataşate
3.jpg
3.jpg (72.01 KiB) Vizualizat de 13263 ori
jan77

Mesaj de jan77 »

revers
Fişiere ataşate
4.jpg
4.jpg (67.5 KiB) Vizualizat de 13262 ori
luc

Mesaj de luc »

Imi pare rau ca va dezamagesc, dar piesa din imagini este autentica. Poate fi identificata: este un szelag de la Sigismund III, batut in anul 1616 la Riga. Pentru catalog, vezi Gumowski 1960, p. 140, nr. 1437. Vulpea de pe revers e de la Otto von Meppen. Taietura curba e ceva comun pentru aceste piese si apare ca o consecinta a procesului de fabricare. Piesele de acest fel contineau si o cantitate de argint, de pana la 0, 15 g. Se poate sa fi fost si suflata cu argint. Oricum aceste piese sunt foarte comune in Moldova.
jan77

Mesaj de jan77 »

Reversul este de la alta moneda, parerea mea si moneda este cu sigurant argintata
jan77

Mesaj de jan77 »

Atunci cum as putea sa deosebesc un fals de epoca de una autentica?
Dar as vrea sa stiu si in cazul monedei postate mai sus.
luc

Mesaj de luc »

Sunt foarte sigur ca Av si Rv sunt de la aceeasi piesa. Acest tip de moneda e foarte des intalnit in Iasi si in Moldova, in general. Pentru a va convinge, cautati-o pe net. Urmariti, de exemplu, link-ul http://128.192.145.172/ancient/riga616.jpg, unde apare o piesa asemanatoare. Dupa anul 1615, iconografia de revers a acestor monede se schimba, in sensul ca scutul ascutit va deveni evazat in partea inferioara. Aveam dubii la an, caci putea fi 1618 sau 1619. Dar cunosc doar o singura piesa din aceasta vreme care ar putea avea pe rv. milesimul 1618 sau 1619 (apare doar 18 sau 19). In schimb, majoritatea celor din anul 1616 au redarea in intregime a anului.
Intre anii 1571-1621, Riga e sub autoritae poloneza. Abia in februarie, ea e cucerita de Gustav Adolf. Incepand de acum se bat Skillingi suedezi, cu mult mai putin argint. Au reprezentarea de revers asemanatoare (scutul cu cheile orasului Riga), chiar si legenda. Dar difera aversul, modulul (mai mic) si anul din legenda (majoritatea cu 2 cifre). Mai difera si semnul de monetar, vulpea lui Meppen apare doar intre 1609-1620, cred. Apoi, ea e inlocuita cu o ramura cred, ceea ce arata schimbarea mesterului monetar de catre suedezi.
luc

Mesaj de luc »

Problema falsurilor din epoca, in acest caz este una foarte complicata. In mare, chiar si falsurile de acest fel sunt legate de asa-zisa banarie lui Dabija. Pt falsuri dupa szelagi Sigismund III, vezi articolul lui Moisil din BSNR 1915 (reluat in Colectionarul), cel al lui Clain Valdemar din CN, 10, 1934 sau Karadja, din BSNR, 1921. Eu nu prea cred ca s-au falsificat multe astfel de piese in Moldova, cel putin nu in banaria lui Dabija. Oricum, mi-a trecut doar un astfel de fals, de la Sig III prin mana, iar diferenta fata de piesele originale e f. evidenta. Moneda respectiva avea greseli clare in legenda.
jan77

Mesaj de jan77 »

Asta am vrut sa aud "greseli mari in legenda" :)
Multumesc mult pentru explicatii. Chiar au fost bine venite.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

O piesa incusa de arama de acest tip care poate fi intr-adevar imitatie batuta in Moldova puteti vedea aici:

http://romaniancoins.ancients.info/mold ... /s_021.htm

Am luat-o impreuna cu aceasta piesa de 1 gros Sigismund III, AE argintat:

http://romaniancoins.ancients.info/mold ... /a_003.htm
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
Scrie răspuns