denar republican?

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Intr-adevar iti trebuie multa imaginatie sa vezi "X" pe vexillum-ul ala, si poate la fel de multa sa vezi un vultur :) Insa simbolul "standard" era vulturul, pe stindard ca atare era numarul sau numele legiunii (mai tarziu si simbolul specific acelei legiuni - dar asta nu in perioada despre care vorbim). Sa fi fost o eroare a gravorului matritei? Oricum simbolul de pe revers (desi n-am vazut o interpretare a lui) cred ca este un part predand inapoi un vexillum capturat, aluzie probabil la o intamplare din razboiul respectiv. Capturarea unui asemenea stindard era considerat un lucru extrem de grav putand duce la desfiintarea legiunii, de aceea redobandirea sa era de asemenea un lucru foarte important. Este suficient (zic eu) ca sa poata constitui o poveste pusa pe o moneda.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Am gasit eu o interpretare, in catalogul de licitatii Fritz Rudolf Künker din martie 2006. Zice asa (in germana):
Die von Crassus 53 v. Chr. an die Parther verlorenen Feldzeichen haben die Römer 20 v. Chr. auf diplomatischem Wege zurückgewinnen können. Mit dem ihm eigenen robusten Selbstbewußtsein stellte Augustus dies in seinem Tatenbericht (29) so dar: "Die Parther habe ich gezwungen, die Beute und Feldzeichen dreier römischer Heere zurückzugeben und die Freundschaft des Römischen Volkes zu erflehen".
Deci se pare ca stindardele au fost pierdute de Crassus in 53 BC., si au fost recuperate pe "cai diplomatice" in 19 BC. Augustus zice totusi ca "a fortat" partii sa dea inapoi insemnele a trei armate romane daca am inteles bine din text.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Interesant, oricum a fost o interpretare evidenta, mai ales ca personajul din genunchi da stindardul si nu-l preia. Gesturile de a da si a lua sunt uneori confuze, am vazut pe-un denar Traian cu congiarum (danie in bani pentru populatie) pe revers (interpretarea oficiala sa zicem) ca personajul de jos (Imparatul e pe o platforma) de fapt nu ia ceva de la imparat ci da. Mana lui se afla deasupra celei a imparatului. Nu reusesc sa-mi dau seama de semnificatie inca. Daca aveti ceva sugestiv in acest sens va rog sa-mi spuneti.
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Aldor scrie:Am gasit eu o interpretare, in catalogul de licitatii Fritz Rudolf Künker din martie 2006. Zice asa (in germana):
Die von Crassus 53 v. Chr. an die Parther verlorenen Feldzeichen haben die Römer 20 v. Chr. auf diplomatischem Wege zurückgewinnen können. Mit dem ihm eigenen robusten Selbstbewußtsein stellte Augustus dies in seinem Tatenbericht (29) so dar: "Die Parther habe ich gezwungen, die Beute und Feldzeichen dreier römischer Heere zurückzugeben und die Freundschaft des Römischen Volkes zu erflehen".
Deci se pare ca stindardele au fost pierdute de Crassus in 53 BC., si au fost recuperate pe "cai diplomatice" in 19 BC. Augustus zice totusi ca "a fortat" partii sa dea inapoi insemnele a trei armate romane daca am inteles bine din text.
Parthia under king Phraates had no desire to challenge Rome. The unavenged disaster of Carrhae in 53 BC however had always rankled in the Roman mind. So when in 20 BC a demand was made by Rome, emphasized by a military demonstration of force along the border, for the return of the captives and most importantly for the legionary standards, which had been in Parthian possession since the disastrous defeat of Crassus over thirty years earlier. King Phraates wisely gave way, avoiding war against a newly united foe, increasing in strength. The standards were returned to Rome without a fight. An achievement which won Augustus high praise.
Zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac.
Napoleon Bonaparte.
valentinian

Mesaj de valentinian »

multumesc mult de atentia acordata si as vrea sa va cer ca tot timpul sa va exprimati exact opinia pentru ca eu din acest motiv va si intreb nu pentru a-mi spune doar ce mi-ar conveni ...va rog mult cand vedeti o piesa falsa la mine dati alarma pentru ca eu iINCERC sa colectionez doar piese autentice...
Justitia omnium domina et regina virtutum est
.
Scrie răspuns