Aspru turcesc - 1171/82

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
amonra

Aspru turcesc - 1171/82

Mesaj de amonra »

Am o intrebare relativ la aceasta moneda. Am studiat-o indelung la microscop sa-mi dau seama de an ( era cam oxidata si indoita, plus ca se cocliese destul de urat in partea in care a fost gaurita ) si am descifrat urmatoarele : 1171 ca an si 82 teasupra anului, pe tugra.
Nenea Mustafa al 3-lea , cel ce a emis-o a trait intre 1717 si 1774, si a fost sultan intre 1757 si 1774. Deci logic, acel 82 nu are cum sa reprezinte varsta lui sau anul de domnie, deoarece a trait doar 57 de ani.
Cum pot calcula anul in care a fost emisa si ce inseamna 82 ?

Multumesc.
Pecunia non olet.
dorelb

Mesaj de dorelb »

La mustafa 3 pe monede alaturi de anul urcarii pe tron in acest caz 1171, nu este trecut intotdeauna in al catalea an de domnie a fost batuta moneda (asa cum se intimpla in cazul celorlalti sultani) ci ultimile 2 cifre ale anului hegirei in care a fost emisa moneda. In cazul prezentat 82 inseamna ca moneda a fost emisa in 1182AH, recte 1768-1769 AD. cam asta este explicatia neconcordantei semnalate de dvs.
amonra

Mesaj de amonra »

Multumesc pentru lamurire . Aceasta posibilitate am explorat-o dupa ce am postat :( si era valabila, pica in timpul vietii, desi un pic cam ilogica...
Pecunia non olet.
Scrie răspuns