2 bani 1881-Pret informativ?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
roantichitati

In 14 martie 1881 Romania ia titlul de regat si DOMNUL ei Carol I ia titlul de REGE . Cum pe moneda era titulatura de DOMN se pare ca n-a mai fost dusa la indeplinire toata comanda pentru monedele de 2 bani 1881 . La fel si monedele de 5 Lei apar in prima parte cu DOMN si apoi cu REGE .drmau scrie:Intrebare: de ce este aceasta piesa asa de rara? are cineva idee?
Multumesc.
O explicatie plauzibila. Pe de alta parte mi s-ar fi parut fireasca continuarea comenzii cu "rege" asa cum s-a intamplat la 5 lei.
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Da, dar trebuia remachetata moneda. Iar asta s-a intamplat doar la monedele de 5 lei. Cea de fata, impreuna cu cele de 50 bani, 1 leu si 2 lei au intrat in circulatie asa cum le cunoastem cu totii.drmau scrie:O explicatie plauzibila. Pe de alta parte mi s-ar fi parut fireasca continuarea comenzii cu "rege" asa cum s-a intamplat la 5 lei.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
-
roantichitati

Nu e doar o explicatie plauzibila , o supozitie , acesta este motivul real , cunoscut , pt care monedele nu au continuat sa fie puse in circulatie ( de aici numarul lor mic – raritatea ) . Ceea ce ramane la gradul de necunoscuta este faptul daca s-au batut toate monedele si nu au fost puse in circulatie (decat o mica parte) sau daca nu au apucat se bata decat o mica parte pana cand comanda a fost anulata ( posibil comutata pt monedele din 1882 ) .drmau scrie:O explicatie plauzibila. Pe de alta parte mi s-ar fi parut fireasca continuarea comenzii cu "rege" asa cum s-a intamplat la 5 lei.