Identificare moneda medievala ungaria
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
clujsergiu

denar
Aceasta informatie m-a indus in eroare: "in 1551 Gheorghe Martinuzzi (in perioada 1541-1552 a fost guvernatorul Transilvaniei) ordona bistritenilor sa aresteze de urgenta toti monetarii din Rodna deoarece s-a descoperit ca bateau moneda falsa" si faptul ca regele Matei ordona in 1472 alipirea cetatii Rodnei la cetatea Bistrita. Aceasta subordonare fata de cetatea Bistrita dureaza pana in anul 1520 cand Ludovic al II-lea a dat Rodnei dreptul de a avea emblema proprie. Intre anii 1548-1551 Rodna se afla sub stapanirea domnitorului moldovean Ilias Voda. Toate aceste informatii m-a dus cu gandul la faptul ca acesta moneda ar fi putut batuta la Rodna, dar poate m-am inselat. Si eu tind sa cred ca nu a existat la Rodna o monetarie ci doar exploatari de argint si prelucrarea acestui metal (topitorii) dar ma contrazice documentul lui Gheorghe Martinuzzi. Eu nu am citit carte MBR de Buzdugan si nu stiu de ce a pus o monetarie la Rodna in sec. XIII, dar cred ca din motivul ar fi ca in anul 1268 la Rodna se aminteste de "marca cum pondere de Rodna", cand regele Bela al IV-lea a cerut, pentru administrarea tinutului, 130 marci anual cu greutatea de Rodna. Deci sunt documente contrare si numai o cercetare sustinuta poate sa clarifice aceasta situatie.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin