10 bani 1900 gaurit - posibil fals ???
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
roantichitati

In nici un caz monedele respective nu sunt DEMONETIZATE . Era o risipa prea mare de energie si timp pt a face un lucru care altfel putea fi facut muuult mai usor . Exclud posibilitatea demonetizarii in aceasta maniera "barbara" . Despre scopul transformarii ....si eu sunt de parere ca au avut rolul de saibe , intr-o perioada cand si niste simple saibe reprezentau o cheltuiala care putea fi eliminata astfel .
Ar putea fi multe. Nu trebuie sa ne gandim cu respectul nostru pentru asemenea obiecte. Ar putea fi si o gluma proasta facuta de cineva la un moment dat, un pariu intre doi insi chercheliti, o demonstratie de forta intr-un conflict, orice. Mi-e greu sa cred ca vom gasi mereu explicatia cea mai probabila pentru asemenea fenomene.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
O poveste haioasa relativ la monede - un prieten de-al meu mi-a povestit cum strabunicul lui, care era jandarm, pentru fiecre hot prins, batea in tocul usii un ban in cui ( in special monede de 5 bani 1905, ca erau gata gaurite ) .
Nu stiu cat de reala e povestea, insa va puteti gandi si la astfel de intrebuintari....
Nu stiu cat de reala e povestea, insa va puteti gandi si la astfel de intrebuintari....
Pecunia non olet.
rach3ta scrie:In lucrarea "Monetele Romaniei", la pagina 16, ultimul paragraf de pe pagina apare informatia:
"1906 februarie 24/martie 9: Legea pentru retragerea din circulatie a monetelor de nichel batute pe baza legii sanctionate cu decretul nr 1426 din 21 martie 1900, autorizarea baterii de moneta de nichel gaurita in valoade de 20, 10 si 5 bani si demonetizarea unei cantitati de moneta de arama de 2 bani si 1 ban 1900 (decretul nr. 791, publicat in M.O. nr. 261 din 25 februarie/10 martie 1906)"
Nu inteleg prea bine sensul acestei informatii, mai ales ca legea pentru baterea "monedelor divizionare de nichel" a fost aprobata si publicata in luna aprilie 1900.
Prin aceasta lege din 1906 se retrageau monedele batute in 1900 sau nu?
Stefan I Dumitrescu - Tratat de moneda scrie:
Totodata se hotaraste ca monete de 5 bani, 10 si 20 bani sa se bata din nichel, comanda ce se efectueaza tot la monetaria din Bruxelles.
Intru cat moneta de nichel se confunda usor cu moneta de argint, se hotaraste ca moneta divizionara sa fie batuta tot din nichel, insa aceasta sa fie gaurita. Astfel in 1905 si 1906 se rebate moneta de nichel, in piese gaurite de 5, 10 si 20 bani, atat la monetaria din Bruxelles, cat si la cea din Hamburg.
Vol 1, editia a 2-a 1948, pagina 188
Cat despre emisiunea din 1900, va recomand si o schita a dramaturgului I. L. Caragiale - "Ultima emisiune".
O puteti lectura pe pagina Wikisource - Ultima emisiune

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."