Bronz antic - va rog sa ma ajutati s-o identific

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
drmau

Bronz antic - va rog sa ma ajutati s-o identific

Mesaj de drmau »

Am un prieten grec - neofit in ale numismaticii - care auzind ca am ca hobby numismatica m-a rugat sa-l ajut sa identifice o moneda.
El spune
"it looks grecoroman or byzantine
- on the head side i can just see the writing COMM..
- on other side a person seating and unclearly written COL AA and PETR..
it would good if we could get some information about the history, where/when was cut and used..
(I found it in peloponese 40Km south of Sparta) " sau pe Romaneste:
Arata a fi greco-romana (mda) sau bizantina (nu cred!).
- pe fata cu capul se poate vedea COMM
- pe cealalta fata este o persoana asezata si se poate citi neclar COL AA si PETR.
Ar fi bine daca am sti cate ceva despre istoria ei. Moneda este gasita in Peloponez la 40 km de Sparta.

Adaug pozele pe care mi le-a trimis prietenul meu. Dupa parerea mea sunt destul de bune - mai ales ca sunt facute cu o camera - nu par a fi scan-uri.

Multumesc mult!
Fişiere ataşate
DSC00018.JPG
DSC00018.JPG (63.17 KiB) Vizualizat de 1944 ori
DSC00019.JPG
DSC00019.JPG (63.75 KiB) Vizualizat de 1944 ori
DSC00020.JPG
DSC00020.JPG (68.62 KiB) Vizualizat de 1944 ori
DSC00021.JPG
DSC00021.JPG (65.36 KiB) Vizualizat de 1944 ori
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Va salut.
Moneda provine din orasul Patras, aflat in nordul Peloponesului, fiind batuta in timpul stapanirii romane asupra Greciei. Pare a fi din timpul domniei lui Commodus, ceea ce ar insemna o datare foarte larga intre 180-192, iar pe revers ar putea fi Cybele(?), asezata pe tron, tinand sceptrul si patera, inscriptia aparand limpede: COL AA PATR - "Colonia Augusta Achaica Patrensis". Nu pot indica o referinta exacta, neavand un catalog pentru aceasta arie, nici pe internet nu am gasit o piesa similara.
drmau

Multumesc

Mesaj de drmau »

dimo13,
Iti multumesc mult pentru ajutor. Am trimis deja informatia prietenului meu.
Cred ca are suficiente indicii acum ca sa inceapa o cautare pe cont propriu si sper sincer ca pentru el sa fie inceputul pasiunii pentru numismatica. Cu alte cuvinte sa ia microbul.
Cred ca la un moment sau altul cam toti am inceput asa.

Inca o data multumesc!
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
Scrie răspuns