Cred ca ar trebui tinut cont si de alte aspecte.
Daca aceasta moneda ar fi o proba, atunci posesorul va fi un norocos, deoarece ar fi prima proba de plumb de care aud, scoasa in perioada RPR - RSR (ca sa nu mai vorbim ca perioada 1948 - 1957 este o gaura neagra la capitolul probe).
@banivechi - cred ca am vazut amandoi destul de multe falsuri, unele mai reusite, altele nu, dar cu exemple la care ne-au uimit prin realizare din punct de vedere a executiei.
@sorin70 - schimbul nu a fost chiar la raportul 20:1, trebuind indeplinite anumite conditii (doar informal pt a nu aparea confuzii).
Si sunt de acord cu afirmatia ca ar fi batut moneda din aluminiu si nu din plumb. Numai ca duc afirmatia mai departe ... daca ar fi avut cum ...
Argumente? Daca ar fi sa iau invers procesului tehnologic, in primul rand ar fi vorba despre sculele folosite pentru bataia efectiva a monedei. Aluminiu este mult mai dur decat plumbul, deci nu ar merge o bataie la ciocan, sau o presa de 2 - 3 tone-forta.
In al 2-lea rand ar fi vorba de topirea aluminiului, laminarea in fasii, pt realizarea benzii. Din nou ar fi cu minusuri pentru aluminiu, plumbul avand caracteristici mai "maleabile".
In al 3-lea rand, vorbim despre anul 1952, cand toate fabricile erau deja nationalizate, iar micii mestesugari erau din ce in ce mai putini, putini mai avand acces la tehnologiile de mai sus.
Raman la convingerea ca este un fals (si nu datorita povestioarei descrisa in primul post, sau interesul manifestat pt moneda). Considerati argument in acest sens, faptul ca in acea perioada, nu se faceau probe din plumb.
Tot la capitolul istorioare, pt exemplul oferit de sorin70, la falsificarea monedei de 5 lei 1978, unul dintre cazurile de falsificare a monedei (si foarte bine realizata, exceptand muchia), a fost in depourile CFR Craiova. Falsificatorii (in numar de 3), aveau un set de matrite realizata de unul dintre ei, iar in loc de presa, foloseau o locomotiva.
Tot pentru acesta moneda, cele mai multe incercari de falsificare a fost prin turnare, de aceea detaliile si acuratetea lasa mult de dorit.