500 lei 1946 cu lacrima

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

banivechi

Mesaj de banivechi »

Semantic mi se pare corect ca 100 lei 1932 exista in 2 variante: Londra si Paris.
Adica in 1932 s-a emis o moneda din argint cu valoarea de 100 lei. Corect?
Baterea acestei monede s-a incredintat la 2 monetarii. Corect?
Cele doua monetarii au batut monede perfect identice? Nu.
Deci fiecare monetarie a batut propria sa varianta a monedei de 100 lei.
Varianta Paris, si varianta Heaton.
Varianta Paris a fost lucrata de Lavrillier SI Bazor ( a carui mintmark se vede pe moneda), iar varianta Heaton doar Lavrillier. Nu sint doua monede diferite (nu e una de 100 lei si alta 50 lei) ci e o singura moneda, cea de 100 lei in doua variante. Cred ca limba romana folosita e suficient de clara.
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Buna seara Iulian !

referitor la bratara confectionata din monede de 2 bani nu vad legatura cu varianta !
Au fos cazuri cind o moneda de aur a fost gaurita sau i s-a cositorit un cirlig si a fost purtata la git.
Pentru mine aceste monede nu-s nici variante si nici erori, ele devin, din punct de vedere numismatic, niste piese terminate.

Cred ca este mai bine sa nu comparam filatelia cu numismatica.
Daca o facem, eu cred ca o eroare in filatelie poate sa fie un tipar dublu, clar,
poate o alta culoare, sa zicem verde in loc de maron.
In ambele cazuri aspectul marcii postale se schimba substantial, fata de modelul de baza.
Puten sa incercam sa comparam tiparul dublu la timbru cu o bataie dubla, clara , deplasata, la moneda.
In acest caz moneda trebuie sortata la control si dusa la topit !
Asta-i o eroare de batere, moneda devine rebut monetar si nu ar avea voie sa intre in circulatie.
La leul cu L intrerupt inca pot accepta ca intreruperea se datoreaza unei mici erori in matrita.
Sper sa fie un compromis bun !

La pretul unei monede sunt de acord ca -l face piata.
Adica oferta si cerinta, dar, ca factor f.f. important in urcarea pretului este calitatea monedei, adica mai precis gradul ei de conservare.
Exista o lege nescrisa in numismatica care spune : calitatea inainte de raritate.
Daca vinzatorul nu are pe colectionarul care sa aprecieze varianta cu o mica eroare de batere( ! ), atunci nu poate sa vinda moneda sau nu asa de bine.

Multe salutari la Iasi si te rog si lui Flori !
Sper ca a avut un concediu placut,
Din pacate a pierdut acel 2 lei 1901, probabil peste XF, care s-ar fi dat cu 8000 plus partea casei de licit. si impozit.
Cristian Ciuplea

Un barbat are doua neveste, cu care are cite un copil.

Copiii sunt monedele, tatal este Lavrillier.
O mama este Bazor, cealalta no name.

Ideea d-lui banivechi nu este rea !
Privita treaba din acest unghi , este ok, se poate spune si asa.

O mica corectare, nu Heaton ci Londra a fost monetaria engleza.

Lavrillier este artistul, cel care a facut modelul, Lucien Bazor este gravorul.
Cine a fost gravorul englez nu stim.

Ce este atunci cu 5 Bani 1906 Hamburg sau Bruxelles, cu 1 leu 1924 Poissy
sau Bruxelles ?
Si aceste monede ar trebui sa aiba acelasi tata !

Cred ca ma duc sa ma culc.
Noapte buna !
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Cristian Ciuplea scrie: referitor la bratara confectionata din monede de 2 bani nu vad legatura cu varianta !
Au fos cazuri cind o moneda de aur a fost gaurita sau i s-a cositorit un cirlig si a fost purtata la git.
Pentru mine aceste monede nu-s nici variante si nici erori, ele devin, din punct de vedere numismatic, niste piese terminate.
...............................................

La leul cu L intrerupt inca pot accepta ca intreruperea se datoreaza unei mici erori in matrita.
Sper sa fie un compromis bun !
Raspunsul meu il aveti chiar in raspunsul dumnavoastra.
Nu era vorba de bratara ca si obiect ci de multitudinea de erori cuprinsa in monedele ce compun acea bratara. Daca cititi cu atentie, vedeti multe litere sparte pe acolo. Asta ca sa nu amintesc de fatilicul an 1900 din numismatica, unde m-am plictisit de litere sparte, crengute, riduri etc.
Pt mine nu e nici un dubiu - litera sparta = eroare matrita / batere.
La fel nu e nici un dubiu in ceea ce ati declarat - calitatea monedei este un factor determinant in urcarea pretului.

Florin va primi si prin mine urarile dumneavoastra :)

Cat despre acel 2 lei - exact ce s-a discutat mai sus - calitate = pret. Felicitari pt viitorul proprietar.
P.S. Din cate stiam in aceasta seara e sf licitatiei. Dar se pare ca m-am inselat. Dar vom vedea curand lista cu preturi finale.

L.E. Chiar in timp ce scriam aceste randuri, au afisat preturile finale.
Hammer Price: 8.500,00 EUR Ati avut sursa buna de informatii :D
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Cristian Ciuplea

Buna ziua Iulian !

Recunosc ca nu m-am uitat cu atentie la monedele din bratara, dar este foarte adevarat ca multe monede de 1 si 2 bani 1900 au tot felul de linii si intreruperi la literele din legenda.

La 2 Lei 1901 ce sa spun, nu ma asteptam la suma asta.
Moneda a fost declarata foarte conservativ ca XF.
Daca si cimpul era cu luciul de bataie , care pe poza nu se vedea, atunci mergea usor in XF++.

Un sfirsit de saptamana placut !
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

Intr-un lot de vreo 150 de monede de 500 lei 1946 nu am gasit decat doua cu lacrima si alte doua cu un fir subtire pe obraz, o "tentativa" de lacrima. Asadar tind sa cred ca sunt mai rare decat lacrimile din 1943. Probabil rusii au adus mai multa fericire decat nemtii.
Ultima oară modificat 25 Oct 2012, 17:17 de către ferdinand, modificat 1 dată în total.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

E firesc ca defectele de matrita sa fie mai rare la 500 lei 1946 decat la 100 lei 1943.

Aluminiul solicita matrita mai putin decat otelul si de aceea aceasta se sparge sau se ciobeste mai rar.
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

Pe de alta parte, in acelasi lot doar vreo 20 de monede nu au nicio eroare de batere sau depunere de material. In rest toate prezinta exfolieri, lacrimi, puncte, dubla batere la efigie, la "Romania", "500", "LEI", "1946" sau toate acestea in diferite combinatii.
Scrie răspuns