Evaluare 1 leu 1096

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Cristian Ciuplea

Grade !

Mesaj de Cristian Ciuplea »

nicolae scrie:Imi place sa vad atatea pareri impartite iar acest lucru nu poate fi decat constructiv pentru mine.
Domnul Ovidiu, multumesc pentru articol, nu-mi este strain, va rog spuneti-mi d-voastra poate pierd ceva din analiza:

Varianta VF din articol: se vede foarte bine uzura la ureche, par si barba, mustata ,mai vad o adancitura la litera "A" la numele CAROL, practic toata moneda prezinta o uzura moderata demna de VF

Varianta XF: fara patina, prezinta zgarieturi fine pe toata suprafata libera, zgarieturi mai adanci putin pe zona gatului, uzura la par, barba, mustata si sprancene.

Varianta mea de moneda: fara patina, zgarieturi fine in zona libera, fara zgarieturi adanci, perele afalate sub anul 1906 putin uzate........, de aici va invit pe voi, poate chiar aveti vreun aUNC, UNC sa putem discuta pe poza, multumesc.

Daca cineva considera ca e prea multa vorbarie, va rog sa-mi acordati putin credit si voi ati trecut prin asta.

Moneda in F este in realitateb un VG, cea VF este F slab, cea in XF este un VF frecat si acel AU poate sa fie ca relief spre XF, dar dupa poza nu se vede calitatea campului !
Curiosity Killed The Cat !
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

nicolae scrie: de aici va invit pe voi, poate chiar aveti vreun aUNC, UNC sa putem discuta pe poza, multumesc.
Felicitari pentru frumoasa moneda postata d-le ovidiu (UNC). Un alt exemplu il aveti si la moneda de mai jos.
- Avers/Av. (1866-1906) este UNC cu luciu de monetarie si patina.
- Revers/Rv. (1 Leu) este aUNC, pe ambele fete se poate observa eroarea provocata de o matrita infundata in zona perlelor.
Fişiere ataşate
1 Leu 1906 A Michaux 1.jpg
1 Leu 1906 A Michaux 1.jpg (153.29 KiB) Vizualizat de 8801 ori
1 Leu 1906 A Michaux 2.jpg
1 Leu 1906 A Michaux 2.jpg (162.15 KiB) Vizualizat de 8801 ori
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
nicolae
**
**

Mesaj de nicolae »

Multumesc tuturor pentru interventii, edificatoare dar in acelasi timp inca raman confuz, nu din cauza ca nu va cred in cele prezentate de mai sus ci poate din cauza subiectivismului meu sau al ochiului "neformat" inca.
Piesa in discutie valoreaza atat cat am dat pe ea( pentru mine) si va ramane la mine, imi pare rau pentru cei care au pierdut licitatia, dar chiar mi-a placut mult si eram dispus sa urc destul de mult incat sa fiu sigur ca va fi a mea; n-o spun din lipsa de modestie ci mai degraba l-as numi un pacat pt buzunarul meu.

Evaluarea facuta pozelor din articol mi-au cam dat peste cap sistemul de calcul pe care-l aveam si daca majoritatea sunteti de acord cu domnul Cristian, nu se poate umbla la articol....? sunt convins ca nu sunt singurul care-si evalua monedele dupa el.., respect pentru munca depusa de autorul articolului.
jones2m

Mesaj de jones2m »

de acord cu domnul Ciupulea e o mare greseala sa supraevaluezi numai ca sa incadrezi in niste tipare,
oricum cand e sa le vinzi depinde mult aspect piesei, un VF patinat frumos e mai bine cotat decat un XF fara patina initiala,
orice piesa curata puternic e clar descalificata, unii colectionari nici macar nu o iau in considerare; O patina autentica neajutata chimic sa cine stie cum se formeaza in cativa ani (pana la 15 ani dupa niste colectionari cu experienta)
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

nicolae scrie:Evaluarea facuta pozelor din articol mi-au cam dat peste cap sistemul de calcul pe care-l aveam si daca majoritatea sunteti de acord cu domnul Cristian, nu se poate umbla la articol....? sunt convins ca nu sunt singurul care-si evalua monedele dupa el.., respect pentru munca depusa de autorul articolului.

Daca-mi aduc bine aminte problema acelor imagini s-a mai discutat pe forum si cred ca au mai fost inlocuite o data. Din pacate fie nu s-a ajuns la un acord, fie cei care s-au multumit doar sa comenteze n-au venit si cu fotografii care sa ajute.
Cristian Ciuplea

1 Leu 1906 Mateiciuc, UNC ?

Ma refer la leul d-lui Mateiciuc !
Mie mi se par niste urme de usoara circulatie si cateva puncte le-am si marcat.
Desi poza d-lui Ovidiu nu-i asa clara, gasesc piesa dansului mult mai
" proaspata ".
Dupa poze eu as incadra moneda d-lui Mateiciuc la un XF bun ( XF+ ) si nu la UNC / AU !
Fişiere ataşate
Mate. 2.jpg
Mate. 2.jpg (189.93 KiB) Vizualizat de 8628 ori
Mate. 1.jpg
Mate. 1.jpg (203.15 KiB) Vizualizat de 8628 ori
banivechi

Re: 1 Leu 1906 Mateiciuc, UNC ?

Mesaj de banivechi »

Cristian Ciuplea scrie:Ma refer la leul d-lui Mateiciuc !
Mie mi se par niste urme de usoara circulatie si cateva puncte le-am si marcat.
Desi poza d-lui Ovidiu nu-i asa clara, gasesc piesa dansului mult mai
" proaspata ".
Dupa poze eu as incadra moneda d-lui Mateiciuc la un XF bun ( XF+ ) si nu la UNC / AU !
Totusi eu o vad moneda d-lui Mateiciuc aUNC. Bavura de pe muchie este intacta, cu doar 1-2 puncte de contact (pot fi de la iesirea din matrita), iar matrita in sine se vede la perle ca a fost putin obosita. Dupa mine, prea putin "frecata" barba si freza regelui pentru a cadea in XF.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Domnule Cristian,

analizand cu atentie ''desenele'' facute de dvs, am ajuns la o concluzie certa, ca analiza facuta de dvs a fost facuta la lumina unui opaiț.
Spun asta pentru ca vad unele cerculete care nu-mi arata absolut nimic, in plus cred ca si opaitul vi s-a stins pentru ca numai asa puteati sa desenati pe langa moneda (Avers-la ora 15,30) :shock:

Vazand ca sunteti foarte amabil la raspunsuri, imi permit sa va rog sa ne faceti o ''scara'' din trei imagini cu gradele de conservare XF,aUNC,UNC.

Cu respect,
M.Alin
nicolae
**
**

Mesaj de nicolae »

Dragi colegi, fiind initiatorul acestui topic imi permit a va spune amandurora sa va opriti, ideea topicului aluneca pe o panta a testosteronului si a mandriei iar acest lucru ma deranjeaza.Nu ma intereseaza cine are monedele cele mai frumoase, nu ma intereseaza cine detine cele mai multe, ci ma intereseaza o scara de gradatie cat de cat de bun simt, un etalon dupa care si noi muritorii de rand sa ne putem evalua monedele si astfel incat pe viitor sa nu ne mai confruntam cu situatii de gen: cumparare aUNC-evaluare VF.

Am intrat pe acest forum sa invat numismatica nu despre oameni.

Deci, intrebarea mea este: unde se fac evaluari de genul monedelor incapsulate si/sau merita ca si costuri?
ferdinand

Mesaj de ferdinand »

nicolae scrie:Dragi colegi, fiind initiatorul acestui topic imi permit a va spune amandurora sa va opriti, ideea topicului aluneca pe o panta a testosteronului si a mandriei iar acest lucru ma deranjeaza.Nu ma intereseaza cine are monedele cele mai frumoase, nu ma intereseaza cine detine cele mai multe, ci ma intereseaza o scara de gradatie cat de cat de bun simt, un etalon dupa care si noi muritorii de rand sa ne putem evalua monedele si astfel incat pe viitor sa nu ne mai confruntam cu situatii de gen: cumparare aUNC-evaluare VF.
Am intrat pe acest forum sa invat numismatica nu despre oameni.
Daca Yu_L.Yan cataloga unul din mesajele anterioare drept afirmatia lunii, mesajul domnului nicolae este cu siguranta concluzia anului. De ceva timp incoace toate topicurile unde se discuta despre evaluari aluneca intr-o directie nedorita si nu de putine ori se ajunge la ofense.

Concluzia la care am ajuns eu este ca daca-ti doresti o moneda sau iti place o moneda nu trebuie sa asculti parerile celorlalti. Am renuntat la cateva achizitii de-a lungul timpului pentru ca am facut greseala sa solicit evaluari. Am zis ca nu pot sa fiu 100% obiectiv si am intrebat in stanga si-n dreapta. Acum regret toate piesele la care am renuntat. Daca mai solicit evaluari o fac doar pentru ceea ce se afla in posesia mea deja si doar colectionarilor in care am incredere.
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Pentru cineva cu experienta este indicat sa stie sa evalueze o moneda si sa poata hotara daca face banii ceruti.Cineva fara experienta e bine sa se intereseze si sa invete.Mi se pare trist insa ca discutiile duc la atacuri.Moneda domnului Mateiciuc este un pic sub moneda domnului Ovidiu.Am folosit "domnului" si folosesc de obicei persoana a treia cand scriu o opinie.Daca eu vad ceva semne de uzura si contacte si spun ca moneda e un pic mai slaba si o vad AUNC imi spun parerea care poate fi corecta sau gresita dar nu atac o moneda sau posesorul ei.La fel daca pun poze cu o moneda si cineva o critica nu ma apuc sa il injur ca nu imi convine ce spune.Mi se pare civilizat si frumos sa purtam o discutie civilizata,cu argumente si nu cu rautati gratuite.Aici este un forum in care se spun pareri nu discutii de genul "Nu-i asa ca moneda mea este exceptionala?".
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

george_s321 scrie:Moneda domnului Mateiciuc este un pic sub moneda domnului Ovidiu

Pai eu ce am spus d-le george? ..am spus ca moneda d-lui Ovidiu este UNC si moneda mea are o fata UNC si cealalta aUNC/AU.
Degeaba scrieti cate zece randuri, daca nici unul din cele zece nu-si are rostul, am vazut ca raspundeti de dragul de-a scrie.
george_s321 scrie:Aici este un forum in care se spun pareri nu discutii de genul "Nu-i asa ca moneda mea este exceptionala?".
Cine va spus dvs ca pe acest forum cineva nu se poate lauda cu monedele lui? Cu ani in urma chiar a fost un domn (nu fac nume pentru ca colegi mai vechi stie la cine ma refer)
care a avut cu ce sa ne uimeasca, si sunt convins ca si membri forumului erau multumiti de ''laudele'' dumnealui.
Si cred ca si azi sunt colegi care vor sa vada postari cu monede exceptionale, dar se vede ca dvs nu va place sa va laudati.
(poate asta din motiv ca nu mai aveti ce sa ne aratati...sau ma rog)
george_s321 scrie:..La fel daca pun poze cu o moneda si cineva o critica nu ma apuc sa il injur ca nu imi convine ce spune
Dvs va dati seama ce spuneti? :shock:
Chiar va rog amabil sa spuneti/citati cine pe cine s-a injurat pe acest forum?
Suntem pe un forum numismatic, nu suntem la biserica sa nu se pota face o gluma.
Dar va rog nu confundati gluma cu injuratura ca intre aceste doua cuvinte este o foarte mare diferenta (nu-i ca intre UNC si aUNC).

Iar daca vreti sa ''luati pe cineva in brate'' luati-l prin adevar nu prin cuvinte inventate. Deci mare atentie ce scrieti!
Cristian Ciuplea

Opait !

Mateiciuc scrie:Domnule Cristian,

analizand cu atentie ''desenele'' facute de dvs, am ajuns la o concluzie certa, ca analiza facuta de dvs a fost facuta la lumina unui opaiț.
Spun asta pentru ca vad unele cerculete care nu-mi arata absolut nimic, in plus cred ca si opaitul vi s-a stins pentru ca numai asa puteati sa desenati pe langa moneda (Avers-la ora 15,30) :shock:

Vazand ca sunteti foarte amabil la raspunsuri, imi permit sa va rog sa ne faceti o ''scara'' din trei imagini cu gradele de conservare XF,aUNC,UNC.

Cu respect,
M.Alin
Draga d-le Mateiciuc,

nu doresc sa fac scoala cu dvs., eu mi-am prezentat opinia, anume ca aversul nu-i UNC si nici reversul aproape UNC.
Nu trebuie sa va concentrati pe toata suprafata marcajelor mele, doar pe zona centrala.
Intre un XF plus si AU nu-i mare diferenta la relief.
Daca ati memora pozele una langa alta, cred ca ar trebui sa vedeti o diferenta la multe puncte ale reliefului, dar si la prestanta pieselor, inclusiv prospetimea campurilor.
Doresc sa va linistesc si va confirm ca socoteala de curent este platita, deci folosesc energie electrica.
......................................................................................................

Draga d-le Nicolae,

teoria trebuie sa o invatati singur si aici ajung absolut gradele VG, F, VF, XF, UNC.
Pentru fineturi de aproape XF sau aproape UNC trebuie si putina experienta,
pe care o capatati vizitand targuri de monede, intalniri de colectionari , ceva in sensul acesta.
Deci important este sa vedeti multa marfa pe viu si pentru asta trebuie putina rabdare.
Va urez mult succes !
george_s321

Mesaj de george_s321 »

"Aveti grija ce scrieti" ce vrea sa insemne?Ceva de genul "nu fac nume pentru CA Colegi mai vechi STIE la cine ma refer" sau ceva care sa nu va deranjeze? Am raspuns in topic desi initial nu am vrut dar m-am gandit ca si eu am scris acu aproape un an ca dl Nicolaie cand nu stiam multe.Sunt persoane pe care le stiu si stiu si ce achizitii au avut,unele monede rare.Nu posteaza si nu intra in polemici aici si incep sa inteleg de ce.Dumneavoastra ati fost printre cei care mi-ati raspuns acum un an, dar probabil colectionar micut si cu monede slabute eram tolerabil.Acum fac desigur un sacrilegiu si am opinii proprii.Este o fabula care ar spune multe despre dumneavoastra.Nu am mai postat si nici raspuns si nici nu am de gand sa o fac des tocmai ca am vazut raspunsuri agresive si date cu rautate.De scris am de gand sa scriu ca si pana acum ce cred, ca nu scriu sa ma placa sau aprecieze cineva.In ce priveste ce as putea posta stati linistit ca mai am ce dar mi-a pierit cheful sa ma mai obosesc.Va las pe dumneavoastra sa ne incantati cu achizitiile dumneavoastra.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Dupa cum se poate vedea mai sus am scris in limba romana, cititi cu atentie ca nu va mai scriu odata.
Am scris: Sa nu confundati o gluma cu o injuratura, v-am rugat si va mai rog inca o data sa ne citati injuraturi pe acest forum (ati spus ca aici se injura).
De ce spuneti chestii de care nici nu s-au pomenit pe acest forum?

Legat de (nu fac nume pentru ca colegi mai vechi stie la cine ma refer) ma refeream la domnul Lisner,
un domn care intradevar a avut cu ce sa ne uimeasca, nu se compara ''tablitele'' dvs cu ale d-lui. Asta am vrut sa spun, nimc alceva.

O seara linistita,
M.Alin
Scrie răspuns