identificare moneda antica

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
thon
**
**

identificare moneda antica

Mesaj de thon »

Buna ziua
Doresc si eu o identificare pentru moneda din imagine.
Moneda am gasit-o in gradina casei mele (locuiesc in vestul Romaniei relativ aproape de localitatea Cenad, fosta Morisena, fosta Giridava)
Eu cred ca este un denar roman imperial (Hadrian), dar rog pe cineva priceput sa o identifice corect si sa-mi spuna cateva detalii despre moneda.
Va multumesc.
O zi buna.
Fişiere ataşate
Picture 001.jpg
Picture 001.jpg (26.94 KiB) Vizualizat de 4123 ori
Picture.jpg
Picture.jpg (25.34 KiB) Vizualizat de 4123 ori
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Confirm ca e un denar imperial emis de Hadrian. Se distinge chipul lui HAdrian. Din pacate pe revers, din imagine nu se vede mare lucru. E un personaj asezat spre stanga? As risca spre tipul Iustitia
http://www.acsearch.info/record.html?id=658434
thon
**
**

Mesaj de thon »

Da. Pe revers e un personaj asezat, spre stanga.
Imi puteti spune mai multe despre moneda? Era des intalnita in provincia Dacia, unde a fost batuta, etc...
Va multumesc pentru promptitudine.
radu_28

Mesaj de radu_28 »

thon scrie:Da. Pe revers e un personaj asezat, spre stanga.
"Personajul" poate fi: Justitia, Fortuna, Libertas, Salus, Venus, Victory, Roma, Annona, Abundantia, Pudicitia, Ceres, Concordia, Indulgentia, Pietas, Felicitas.
Intrucat legenda de sub zeitate nu este lizibila nici partial e foarte greu de spus cine se afla pe revers.
thon scrie:Imi puteti spune mai multe despre moneda?
Denar imperial din argint emis de imparatul Hadrian. Informatii despre denarii imperiali gasiti destule pe forum.
Despre Hadrian legat de Dacia: in 119 a “impartit-o”(militar si administrativ) in: Dacia Superior si Dacia Inferior, iar in anul 123-124 a reorganizat-o in: Dacia Superior, Dacia Inferior si Dacia Porolissensis. Numele capitalei a fost schimbat in Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.
thon scrie:Era des intalnita in provincia Dacia
Avand in vedere faptul ca este o moneda emisa dupa cucerirea Daciei de catre romani, era o moneda destul de des intalnita in peisajul local. Inainte de cucerirea romana au mai patruns pe tritoriul Daciei si alte tipuri de monede: denari republicani, monede dyrrhacliene, monede tasiene, monede macedonene, etc.
thon scrie: Unde a fost batuta
Cel mai probabil moneda a fost batuta la Roma sau la Antioch.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
thon
**
**

Mesaj de thon »

Va multumesc pentru raspunsuri
Scrie răspuns