buna ziua,
am dat peste moneda de mai jos, initial am crezut ca este o piesa de circulatie care a fost aplatizata artificial (de ex pusa pe o sina de tren) si asta ar explica circumferinta mai mare si faptul ca e mai subtire decat piesele similare. Insa faptul ca marginile sunt "inegale", in sensul ca nu este perfect rotunda, mi-au ridicat semne de intrebare- din cate stiu, cand o moneda este aplatizata, se subtiaza, ii creste circumferinta, dar nu apar si inegalitati de genul celor existente aici.
de asemenea, diferenta mare de greutate mi-a intarit ideea ca ar putea fi vorba despre un fals de epoca.
M-ar ajuta niste opinii pro/contra din partea colegilor mai experimentati in falsuri de epoca.
va multumesc
Alex
intrebare fals de epoca 20 bani 1900
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
-
alexpenescu

Re: intrebare fals de epoca 20 bani 1900
Eu zic ca nu este fals de epoca.
Monedaeste autentica dar a fost recent aplatizata cu ciocanul pentru a fi subtiata si apoi rotunjita cu o pila la diametrul dorit pentru a fi folosita intr-un automat/telefon.
Nu renta sa falsifici 20 bani nici macar la 1900. Era echivalent cu 1 Kg de paine.
Eu am un 20 bani 1906 la care s-a facut operatiunea inversa : a fost batuta pe muchie cu ciocanul pentru a fi ingrosata.
Monedaeste autentica dar a fost recent aplatizata cu ciocanul pentru a fi subtiata si apoi rotunjita cu o pila la diametrul dorit pentru a fi folosita intr-un automat/telefon.
Nu renta sa falsifici 20 bani nici macar la 1900. Era echivalent cu 1 Kg de paine.
Eu am un 20 bani 1906 la care s-a facut operatiunea inversa : a fost batuta pe muchie cu ciocanul pentru a fi ingrosata.
-
alexpenescu

sorin70 scrie:Eu zic ca nu este fals de epoca.
va multumesc. insa as ridica doua aspecte:
1. daca ar fi fost aplatizata recent, nu cred ca era atat de.."patinata"..in plus, daca ar fi fost aplatizata pentru a fi folosita intr-un telefon public, de ce ar fi fost facuta mai subtire decat cele de 1 leu 66/3 lei 66?
2. nu prezinta urme de pilituri pe margine, astfel ca ma intreb de unde diferenta maricica de greutate intre ea si o moneda normala, asupra careia nu s-a intervenit....
oricum, va multumesc si sunt curios daca exista si alte pareri
Exista falsuri de epoca la 1900 (unul e pe okazii de peste un an).
Insa, cred ca moneda din topic nu este falsa.
La "culoare" aduce destul de mult cu cele obisnuite.
Diferenta de jumatate de gram, e relativ mica, daca e sa tinem cont ca piesa este un pic mai subtire.
Insa, cred ca moneda din topic nu este falsa.
La "culoare" aduce destul de mult cu cele obisnuite.
Diferenta de jumatate de gram, e relativ mica, daca e sa tinem cont ca piesa este un pic mai subtire.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
-
popoviciliza

Trebuie să aveţi în vedere că noi nu putem compara dimensiunile "pe viu", iar ecranul calculatorului (fie el şi plat) are unele deformări.
Opinia mea este că moneda este o monedă originală, patinată, aplatizată prin batere.
Dacă este să ne gândim că ar fi fost folosită ca fisă de telefon, atunci:
- conta diametrul şi greutatea, nu şi grosimea
- diametrul la 3 lei 1966 este 27 mm, greutatea este 5,86 g / diametrul la 25 mm, greutatea este 7 g
http://www.craiovaforum.ro/cumparari-te ... 18930.html
Pentru motivul cu ecranul calculatorului, sunteţi mai în măsură să verificaţi diametrul.
Dacă a fost aplatizată în acest scop, cred că nu a putut fi folosită (ar fi alunecat de pe platan), dar este posibil să fie inclusiv pilită în încercarea de a micşora greutatea (în fotografii se vede că pe contur există o parte mai subţire), însă nu avem fotografii ale muchiei.
Este originală pentru că toate elementele sunt acolo, chiar dacă moneda a pierdut în greutate, fiind foarte ştearsă.
Este patinată cu 2 rânduri de patină, una mai veche (pe platou) şi una mai nouă (pe părţile lovite pentru aplatizare).
Toate elementele sunt acolo inclusiv în sensul că la verificarea diverselor puncte de reper acestea se găsesc exact la locul lor (am verificat şi unghiurile, spre exemplu, sunt aceleaşi), aplatizarea schimbând numai dimensiunea lor (toate elementele sunt mai mari decât înainte de aplatizare).
Există şi motive pentru care nu ar fi un fals credibil, unele deja sunt prezentate. Aş mai adăuga:
- la vremea respectivă o monedă "mărită" (inclusiv mărirea elementelor este foarte vizibilă) nu ar fi trecut ca originală ci ca falsă
- este greu de crezut că există un falsificator care să mărească elementele de reper ale falsului, în acelaşi timp fiind excepţional de bun în reproducerea lor după original
Cu stimă,
Opinia mea este că moneda este o monedă originală, patinată, aplatizată prin batere.
Dacă este să ne gândim că ar fi fost folosită ca fisă de telefon, atunci:
- conta diametrul şi greutatea, nu şi grosimea
- diametrul la 3 lei 1966 este 27 mm, greutatea este 5,86 g / diametrul la 25 mm, greutatea este 7 g
http://www.craiovaforum.ro/cumparari-te ... 18930.html
Pentru motivul cu ecranul calculatorului, sunteţi mai în măsură să verificaţi diametrul.
Dacă a fost aplatizată în acest scop, cred că nu a putut fi folosită (ar fi alunecat de pe platan), dar este posibil să fie inclusiv pilită în încercarea de a micşora greutatea (în fotografii se vede că pe contur există o parte mai subţire), însă nu avem fotografii ale muchiei.
Este originală pentru că toate elementele sunt acolo, chiar dacă moneda a pierdut în greutate, fiind foarte ştearsă.
Este patinată cu 2 rânduri de patină, una mai veche (pe platou) şi una mai nouă (pe părţile lovite pentru aplatizare).
Toate elementele sunt acolo inclusiv în sensul că la verificarea diverselor puncte de reper acestea se găsesc exact la locul lor (am verificat şi unghiurile, spre exemplu, sunt aceleaşi), aplatizarea schimbând numai dimensiunea lor (toate elementele sunt mai mari decât înainte de aplatizare).
Există şi motive pentru care nu ar fi un fals credibil, unele deja sunt prezentate. Aş mai adăuga:
- la vremea respectivă o monedă "mărită" (inclusiv mărirea elementelor este foarte vizibilă) nu ar fi trecut ca originală ci ca falsă
- este greu de crezut că există un falsificator care să mărească elementele de reper ale falsului, în acelaşi timp fiind excepţional de bun în reproducerea lor după original
Cu stimă,