Avers - Revers Cum le identificam?

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

glissando94
**
**

Avers - Revers Cum le identificam?

Mesaj de glissando94 »

Am cautat pe net dar nu am gasit care e aversul unei monede si care e reversul acesteia. Recunosc ca sunt un novice incepator :oops: in ale numismaticii, dar cautind informatii printre site-urile romanesti am vazut ca unii spun despre fata cu valoarea nominala ca ar fi avers iar altii ca ar revers. Pe un site francez am citit ca fata cu valoarea nominala e reversul unei monede . E corect cum zic francezii? Intotdeauna, reversul e fata monedei cu valoarea nominala?

PS
Am cautat si in DEX si acolo se da definitia aversului unei monede in mod destul de explicit dar la revers nu spun decit ca e fata opusa aversului. Nu se specifica nicaieri ce fata e cea cu valoare nominala a monedei.
<<Numeri>>
banivechi

Mesaj de banivechi »

Efigia (sau stema) se afla pe avers, si nominalul pe revers.
BAIDA DORU

Mesaj de BAIDA DORU »

Pe monedele de dupa revolutie,de exemplu:10lei1995,100lei1995,pe avers este trecuta valoarea nominala,si pe revers sigla,in cazul asta sigla FAO, dar pe monedele domnitorilor Carol,Ferdinand,etc.este invers,capul domnitorului este aversul monedei,si reversul are valoarea nominala.
glissando94
**
**

Mesaj de glissando94 »

Primele doua replici si deja sunt doua opinii diferite.
<<Numeri>>
glissando94
**
**

Mesaj de glissando94 »

Ar trebui sa fie atit de simplu. Iei o moneda in palma, te uiti la partea cu valoarea nominala si iti zici: " iata ce ... frumos " . Cu ce inlocuim punctele cu avers sau cu revers?
Sunt numismati si nu putini care la unele monede spun ca partea cu valoarea nominala e aversul. Pe ce considerente? Care e regula?
<<Numeri>>
banivechi

Mesaj de banivechi »

Regula este ca efigia e pe avers si nominalul pe revers. Ca orice regula e incalcata des, ca si cea care spune ca monedele au aversul rotit la 180 grade fata de revers (coin rotation), dar exista o gramada care au medal rotation.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Fata in care apare denumirea tarii de emisiune sau stema este aversul indiferent daca apare sau nu si valoarea nominala. In acest fel valoarea nominala poate apare fie pe avers fie pe revers.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Care e aversul si care e reversul atunci la monedele de 5 lei Carol I? Stema e pe avers sau pe revers? :twisted:
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Pai... dupa cum se poate spune "cap si pajura", "stema si banul"... :twisted:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Asa e si in World Coins - stema/efigia pe avers, nominalul pe revers. Dar recunosc ca uneori nici eu nu tin seama de asta si pun invers in poze, nominalul - avers si stema - revers. Sunt convins ca mai sunt multi altii care fac la fel.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

banivechi scrie:Care e aversul si care e reversul atunci la monedele de 5 lei Carol I? Stema e pe avers sau pe revers? :twisted:
Stema e intotdeauna pe avers.
Mai bine zis aversul e intotdeauna fata cu stema sau cu denumirea autoritatii emitente.
In cazul monedei de 5 lei aversul nu poate fi fata cu efigia deoarece emitentul este Romania si nu Carol I.

Relativ la prezentarea in clasor si eu le asez cu fata cu valoarea in sus deoarece criteriul de aranjare a fost cronologic - valoric si considerand ca moneda e simbolul valorii le-am asezat cu valoarea in sus . Corect ar fi sa pastrez aversul in sus dar sunt mai tentat de valoare ca e mai expresiva iar valoarea e cand pe avers cand pe revers.

Pentru medievale si antice e mai greu, acolo unde apare pe o fata efigia unei divinitati ( zei, Isus sau sfinti ) iar pe celalta fata efigia suveranului. Aici inca sunt controverse.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Din cate stiu la cele romane efigia este intotdeauna aversul. In toate cataloagele. E si normal daca stam sa ne gandim ce imparati a avut Roma :D
sorin70

Mesaj de sorin70 »

La bizantine , din cate am citit si inteles eu, parerile sunt mai impartite.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Se poate, dar cum multe bizantine il au pe Iisus pe o parte, cred ca ala-i aversul, logic. La schifate stiu sigur, si forma lor sugereaza o bolta de biserica si intotdeauna pe avers este Hristos. La tipurile care n-au, probbil ca tot efigia sau reprezentarea imparatului e aversul. De altfel imi aduc aminte (cel putin din Sear) ca descrierea este mereu de genul (ex) Obv. Maurice Tiberius deci avers imparatul.
sorin70

Mesaj de sorin70 »

Stiu ca a fost o polemica in BSNR in privinta Av Rv la medievale dar cum nu ma ocup de emdievale si antice ( fiindca nu prea am de loc ) raman numai cu vagi informatii din citit.
Scrie răspuns