100 Kurus 1861 ?
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
100 Kurus 1861 ?
Am incercat sa datez aceasta moneda si am aflat ca ar fi 100 Kurus 1861, emisi in al 9-lea an de domnie al sultanului Sultan Abd al-Aziz, al imperiului Otoman. Ceea ce nu am gasit este anul emiterii . Sa inteleg ca este anul 1861+9, adica 1870 ? Daca da, asa cum logic ar fi, de ce site-urile unde gasesc moneda il dau ca fiind anul 1861 ?
In al doilea rand, in ce fel de gradatie ar putea fi moneda ?
In al doilea rand, in ce fel de gradatie ar putea fi moneda ?
- Fişiere ataşate
-
- 2__.jpg (90.64 KiB) Vizualizat de 8549 ori
-
- 1__.jpg (93.37 KiB) Vizualizat de 8548 ori
Pecunia non olet.
Anul 1277 a inceput intr-adevar la 20 iulie 1860. Moneda fiind emisa in cel de-al noualea an de domnie vorbim deci de anul 1285 (1277 + 9 - 1, diferenta de minus unu fiind data de faptul ca primul an este chiar anul ascensiunii la tron). Concluzia: Moneda a fost emisa in 1285 deci intre 24 aprilie 1868 si 13 aprilie 1869.
Ultima oară modificat 26 Noi 2007, 23:29 de către stfp, modificat 1 dată în total.
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Chiar dvs. ati un link pentru un convertor pe web in topicul
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=1095

http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=1095
"De ce sunt date toate ca fiind din 1277 ( 1861 ) ? " Pentru motivul pentru care si toate monedele romanesti din 1966 sunt date ca fiind cu acest an de emisiune (1966) desi ele au fost emise ani de-a randul, pana la revolutie. Adica s-a luat ca baza anul de pe moneda. Chiar daca acolo e si anul de domnie, daca intre anii de domnie nu-s diferente semnificative din punctul de vedere al emisiunii (mai rare cele dintr-un anume an, cu design usor schimbat, cu semnificatie istorica, etc) atunci in catalog apare anul de baza. Ca sa fac o paralela cu monedele romane, si pe acestea vom putea vedea ani diferiti de domnie, (ex. IMP III si IMP IV) - asa se si calculeaza anul emisiunii - dar in cataloagele de preturi asemenea diferente nu-s evidentiate (Sear, Kampmann etc).
@ Aldor : Da, asa am si evaluat anul 1277 ca fiind 1861 insa STFP mi-a demonstrat ca se poate afla mai mult decat calculeaza acel site .
@ bersekr : Multumesc pentru specificari ; pentru mine, ca inca profan, un reper foarte important este anul pentru ca mi se pare logic ca nici o monetarie sau entitate nu-si va submina emisiunile proprii cu piese diferite, cu aceeasi valoare, insa in acelasi an.
Dar, vorba aceea, alta casa, alte obiceiuri .
@ bersekr : Multumesc pentru specificari ; pentru mine, ca inca profan, un reper foarte important este anul pentru ca mi se pare logic ca nici o monetarie sau entitate nu-si va submina emisiunile proprii cu piese diferite, cu aceeasi valoare, insa in acelasi an.
Dar, vorba aceea, alta casa, alte obiceiuri .
Pecunia non olet.