moneda "morgan silver dollar" 1885

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

Scrie răspuns
tudor
nou in forum
nou in forum

moneda "morgan silver dollar" 1885

Mesaj de tudor »

am cumparat 4 piese de acest tip din ani diferiti(1890,1896...) si parerea mea(bazata pe bunul simt si pe minime cunostinte in domeniu) e ca monedele sunt autentice.

de argint cred ca sunt: am facut acel test cu "scrisul" pe perete si dupa modul in care suna moneda la contactul cu un alt metal
anumite urme de pe monede arata ca au fost in circulatie.....
monedele nu par a fi falsuri chinezesti, literele si stelutele dau impresia ca sunt veritabile si in concordanta cu design-ul pieselor.

singurele mele dubii sunt legate de pretul scazut(foarte scazut :shock: ) al pieselor si de faptul ca vanzatorul nu parea un numismat pasionat :P :lol:
am auzit de asemenea ca s-au vandut multe "monede" de acest gen pe la balciuri si targuri, fiind in realitate false.

va atasez doua scan-uri facute la 1200 dpi care sper sa fie elocvente.
va rog sa-mi spuneti daca monedele sunt autentice si care ar fi pretul lor pe piata(am gasit multe informatii contradictorii.) stiu ca sunt niste piese comune dar as aprecia ajutorul dvs.

Imagine
Imagine
Olimpia

Mesaj de Olimpia »

Buna Ziua,

Nu vreau sa va dezamagesc, dar moneda, cel putin cea din imagine, este un fals ''grosolan'' daca ma pot exprima in acest fel.
Trebuie sa fiti foarte atent cind achizitionati monede americane bine catalogate, sint extreme de multe falsuri pe piata si multe chiar bine realizate dar la cea din imagine nu este greu de observat diferenta intre fals si autentic. Se poate observa suprafata poroasa si cu imperfectii printre altele.
Examinati cu atentie monedele in viitor, inainte de a le achizitiona(o lupa va poate ajuta printre altele) si va urez succes in numismatica.
tudor
nou in forum
nou in forum

Mesaj de tudor »

mersi de informatie. ma asteptam la acest raspuns si cand le-am cumparat, le-am luat in cunostinta de cauza(stiam ca se falsifica foarte mult din aceste emisiuni) dar pretul foarte scazut m-a facut sa-mi asum riscul.

chestia e ca scan-ul la rezolutii asa de mari arata lucruri ce scapa ochiului si aspectul monedei m-a indus in eroare.....dupa cum am zis in primul post, sub ochiul liber moneda are aspectul argintului iar greutatea, urmele de uzura si sunetul specific sunt in concordanta cu "pretentiile" monedei.

oricum, paguba e infima, curiozitatea era mai mare. multumesc de informatii :)
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Cea din imagine este turnata, se vede din imprecizia elementelor. Cele originale sunt batute (presare cu matrita). Prin metoda de batere (care e metoda "normala" de obtinere inca din antichitate) desenul e ferm iar muchiile drepte in inaltime, nu exista imprecizie si chiar si prin utilizare indelungata, monedele pastreaza (mai ales langa baza desenului) fermitatea formelor de pe ele. De aceea examinarea cu o lupa puternica este indicata in cazul cand exista dubii relative la originalitate. Falsurile se produc prin turnare mai ales (exista si o categorie de falsuri foarte periculoase obtinute prin batere) pentru ca e o metoda mult mai simpla si mai ieftina, permitand obtinerea unui castig mare prin diferenta costului de productie fata de monedele batute. Tot monedele turnate mai au drept caracteristica si porozitatea suprafetei. Succes!

PS Materialul nu este o indicatie a originalitatii, argintul fiind foarte ieftin (in jur de 80 de bani gramul).
ZAR

Mesaj de ZAR »

-Asa cum au precizat si ceilalti, incontestabil sunt falsuri moderne (probabil China) cel putin cea din imagine (1885), imperfectiunea elementelor e evidenta.Luati in calcul numai M (de la Morgan) pe gatul Libertatii care e deformat si va dati seama fara dubiu ca nu este autentica, la majoritatea falsurilor chiar lipseste litera.
-Sper ca nu ati platit foarte mult, in targuri se vand intre 5-10 lei/buc.
-Eu am una autentica din 1921 (ultimul an al emisiunii) varianta fara semnul monetariei si cea mai comuna (slab cotata).
-Cel mai rar an e 1895 (fara O/S).
-Studiati si aici:

http://www.coinfacts.com/silver_dollars ... llars.html
Ultima oară modificat 23 Noi 2007, 13:00 de către ZAR, modificat de 3 ori în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Poate ar mai fi bine de stiut ca dolarii de argint americani de secol XIX, cu exceptia raritatilor sunt destul de comuni si ieftini. E de mirare ca s-au falsificat pe scara asa de larga. Totusi cei chinezesti am impresia ca n-au fost facuti pentru a fi vanduti ca autentici, ca si monedele chinezesti antice (false). Doar au fost vanduti ca atare. La magazinul Unirea de exemplu, e un stand de produse chinezesti traditionale. Acolo sunt si gramezi intregi de monede de acest fel vandute la preturi de nimic (probabil de acolo se aprovizioneaza si cei care mai apoi incearca sa le vanda ca autentice). Daca s-ar fi vrut de la prima desfacere falsuri de inselat increderea colectionarilor n-ar fi fost prezentate ca imitatii ieftine de catre comercianti.
ZAR

Mesaj de ZAR »

-Eu am dat pe a mea in urma cu cativa ani 100 lei si este zic eu XF spre aUNC, o sa ma uit in Krause sa vad cam unde se incadreaza la gradatiile americane. :wink:
-Studiind cateva exemple elocvente de ''raritati'' la 1921 am ramas surprins la ce sume mari s-au vandut avand in vedere ca are cel mai mare tiraj al seriei.

http://www.coinfacts.com/silver_dollars ... dollar.htm
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Uzual, cele comune de secol XIX se invart pe la 20 de dolari. Oricand se da o cautare pe ebay se poate constata multimea de piese autentice de acest tip care se pot cumpara cu acest pret (sau in jurul acestui pret)
Scrie răspuns