Identificare moneda medievala ungaria
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Identificare moneda medievala ungaria
Va rog sa ma ajutati la identificarea monedei si un pret informativ pentru ea
Moneda este de argint si are diametrul de 15 mmm
Moneda este de argint si are diametrul de 15 mmm
- Fişiere ataşate
-
- 1.jpg (50.47 KiB) Vizualizat de 8522 ori
-
- 2.jpg (40.77 KiB) Vizualizat de 8522 ori
-
Iacob Tudor Alexandru

- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Legenda zice: +moneTA mAThie.R.VnGARIe
si pe partea cu Madona si Copilul: PATRonA VnGARIe
si pe partea cu Madona si Copilul: PATRonA VnGARIe
Ultima oară modificat 13 Mar 2009, 20:28 de către PRONUMISMATICA, modificat 1 dată în total.
Va multumesc si imi cer scuze pt insistenta, sunt incepator in ceea ce priveste monezile medievale.
Eu tot nu am inteles cum s-a ajuns la concluzia ca moneda e din perioada lui Matei Corvin.
In legenda nu pare a fi pomenit numele lui, iar stema e stearsa si nu se vede urma de corb.
Poate ma lamuriti.
Multumesc anticipat
Eu tot nu am inteles cum s-a ajuns la concluzia ca moneda e din perioada lui Matei Corvin.
In legenda nu pare a fi pomenit numele lui, iar stema e stearsa si nu se vede urma de corb.
Poate ma lamuriti.
Multumesc anticipat
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Am vazut destul de multe astfel de monede, in plus monedele din perioada respectiva au un stil pe care o sa-l recunoasteti usor dupa ce o sa va treaca cateva exemplare prin maini. Nu intotdeauna se poate "citi" numele emitentului in legenda. Foarte multe din monedele medievale unguresti timpurii nici nu au legenda.
-
clujsergiu

identificare
Dl. Aldor nu ne aratati unde este semnul monetariei si ce reprezinta?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
Lasati in imagine numai zonele respective si taiati restul, si atunci o sa iasa sigur sub 100K.
Acum am realizat ca nu am citit bine legenda, am corectat mai sus. Iar in acest caz piesa trebuie sa fie ceva mai timpurie, undeva intre 1471-1481.
Oricum, exista si un tip de dinar de la Matei Corvin care are legenda in felul in care il srisesem prima data, partea aceea lipsa din moneda m-a incurcat putin.
S-ar putea sa fie si un double strike la semnele de monetarie, ca asa par niste semne ciudate, de care nu am mai intalnit la dinarii lui Matei I.
Si ca o informatie suplimentare: acest tip de dinar cu Madona si Copilul a aparut in timpul lui Matei Corvinul, dupa reforma lui monetara din 1468. Deci asta poate usura datarea dinarilor lui: fiecare care are pe revers Madona, este post-1468. A batut monede in destul de multe monetarii, atat pe tertoriul Ungariei de atunci (Baia Mare, Buda, Kremnitz, Sibiu, Kassa-Kosice), cat si in teritoriile ocupate.
Acum am realizat ca nu am citit bine legenda, am corectat mai sus. Iar in acest caz piesa trebuie sa fie ceva mai timpurie, undeva intre 1471-1481.
Oricum, exista si un tip de dinar de la Matei Corvin care are legenda in felul in care il srisesem prima data, partea aceea lipsa din moneda m-a incurcat putin.
S-ar putea sa fie si un double strike la semnele de monetarie, ca asa par niste semne ciudate, de care nu am mai intalnit la dinarii lui Matei I.
Si ca o informatie suplimentare: acest tip de dinar cu Madona si Copilul a aparut in timpul lui Matei Corvinul, dupa reforma lui monetara din 1468. Deci asta poate usura datarea dinarilor lui: fiecare care are pe revers Madona, este post-1468. A batut monede in destul de multe monetarii, atat pe tertoriul Ungariei de atunci (Baia Mare, Buda, Kremnitz, Sibiu, Kassa-Kosice), cat si in teritoriile ocupate.
-
clujsergiu

denar
Multumesc pentru informatii d-le Aldor, ma gandeam ca ar putea fi monetaria Rodna
.
Daca ar fi un double strike la semnele de monetarie, atunci nu ar trebui sa fie toata parte respectiva double strike si sa apara dublu toata imaginea ?
Daca ar fi un double strike la semnele de monetarie, atunci nu ar trebui sa fie toata parte respectiva double strike si sa apara dublu toata imaginea ?
- PRONUMISMATICA
- Site Admin