Ajutor..
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
Ajutor..
O dumineca placuta domnilr. Am sosit acum cateva minute de la apa, si printre piesele de o mai mica importanta : (6 kreutzer 1800,1 creutzer 1851,si ceva heleri 19..-1912 etc.)am gasit si aceste doua chiestii :(scan) .Ard de nerabdare sa va solicit ajutorul la identificarea lor .Se afle intr-o stare destul de proasta ,si mi-este frica sa incerc sa le curat, sau sa le desdoi ,deoarece am impresia ca sunt dintr-un aliaj de staniu, si se vor rupe. Va rog frmos, daca stiti cumva ce sunt...Sau la ce au fost folosite ?? Va multumesc. Cu respect Nicu
- Fişiere ataşate
-
- IMG.jpg (66.9 KiB) Vizualizat de 7134 ori
-
- IMG_0002.jpg (44.01 KiB) Vizualizat de 7134 ori
-
- IMG_0004.jpg (48.14 KiB) Vizualizat de 7134 ori
- PRONUMISMATICA
- Site Admin
raspuns
Multumesc oricum domnule Aldor. Am impresia ca arata ca si niste matrite. Daca nu erau dintr-un aliaj moale... Am incercat putin s-o desdoi pe cea indoita ..Nu merge. Adica se rupe si parca se desprinde o folie de material foarte subtire, si sub iel este ceva ca un gips... Adica ceva alb murdar sfaramicios. Ori cum multumesc ,si o seara placuta. Cu stima Nicu.Aldor scrie:Niciuna nu stiu ce anume este, dar a doua judecand dupa stema trebuie sa fie din a doua jumatate a secolului XIX.
Par a fi ceva sigilii medievale tarzii sau moderne, din plumb. Substanta alba sfaramicioasa poate fi carbonat de plumb.
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
raspuns
O zi buna tuturor. Domnule BogdanC ,multumesc pentru parerea dumneavoastra ,insa nu sunt confectionate din plumb.. Mai degraba un aliaj asemanator cu cel al literelor de tipografie, folosite in urma cu aprox. 40 de ani. Materia alba este in interior(adica sub o folie de "staniu"cred ,de cca.0,2 mm. Oricum va multumesc . Cu stima Nicu.BogdanC scrie:Par a fi ceva sigilii medievale tarzii sau moderne, din plumb. Substanta alba sfaramicioasa poate fi carbonat de plumb.
raspuns
Sincer nu stiu sigur ,banivechi scrie:Si literele de tipografie din ce se confectionau? Nu din plumb?