moneda antica
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
moneda antica
Am achizitinat de curand moneda din imaginea de mai jos. Are 3,5 cm si 49,41 de grame, o grosime de 5mm si este din argint. Mi se pare o moneda turnata, dar oxidul de pe ea este suficient de gros (pot spune ca e chiar crusta formata) ca sa cred ca este un fals modern. Desi am ceva experienta, este prima moneda pe care nu reusesc sa o identific. Ma gandesc ca este o moneda artizanala. DAca imi poate sugera cinvea ce poate reprezenta, i-as ramane recunoscator. Multumesc.
- Fişiere ataşate
-
- 21.JPG (54.93 KiB) Vizualizat de 5920 ori
Va salut
Cred ca e o fantezie, nu in sensul daca s-ar pune problema fals ori nu, ci daca un asemenea tip de moneda chiar exista, cu combinatia propusa. Cum este realizata grosolan, s-ar putea ca reprezentarile sa se lase mai greu identificate, pentru o raportare la niste tipuri concrete. Mai des, cefalopodele apar pe monede ale coloniilor siciliene, iar acel chip imi aminteste, la prima vedere, de un Dionysos barbos din epoca arhaica. Insa asta ar fi mai mult o discutie de dragul discutiei....
Cred ca e o fantezie, nu in sensul daca s-ar pune problema fals ori nu, ci daca un asemenea tip de moneda chiar exista, cu combinatia propusa. Cum este realizata grosolan, s-ar putea ca reprezentarile sa se lase mai greu identificate, pentru o raportare la niste tipuri concrete. Mai des, cefalopodele apar pe monede ale coloniilor siciliene, iar acel chip imi aminteste, la prima vedere, de un Dionysos barbos din epoca arhaica. Insa asta ar fi mai mult o discutie de dragul discutiei....
acu vreo 2zile era ceva pe okazii, acelasi tip, cam aceeasi greutate, cam aceeasi idee, desi pozele in ambele cazuri sunt mult sub asteptari.
m-as mira sa fie argint pe bune, sincer sa fiu
in ambele cazuri.
m-as mira sa fie argint pe bune, sincer sa fiu
in ambele cazuri.
si vis pacem para bellum.
tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):
http://libertas-publica.tumblr.com/
tumblr shop/swap/trade (vanzare/schimb monede):
http://libertas-publica.tumblr.com/
Nu pun in discutie metalul, dar mi se pare turnata. In plus modulul (greutatea) nu sugereaza decat poate o decadrahma, dar nu seamana deloc cu o piesa de acest calibru. Pentru a va face o idee uitati una (siciliana):
http://www.britishmuseum.org/explore/hi ... page=17507
De asemenea se pare ca se si produc ceva decadrahme astazi, ar fi o idee buna sa cautati cu "decadrachm" pe FAC la sectiunea de falsuri.
Intr-adevar caracatita este tipica pentru ceva piese siciliene insa nu combinate cu acest avers care este realizat destul de urat (uitati-va mai ales la buclele parului, acolo e mai vizibil stilul total gresit, copilaresc). De fapt stilul/lucratura in general este departe de cel folosit la anticele grecesti.
http://www.britishmuseum.org/explore/hi ... page=17507
De asemenea se pare ca se si produc ceva decadrahme astazi, ar fi o idee buna sa cautati cu "decadrachm" pe FAC la sectiunea de falsuri.
Intr-adevar caracatita este tipica pentru ceva piese siciliene insa nu combinate cu acest avers care este realizat destul de urat (uitati-va mai ales la buclele parului, acolo e mai vizibil stilul total gresit, copilaresc). De fapt stilul/lucratura in general este departe de cel folosit la anticele grecesti.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Referitor la ceea ce a spus dl berserkr, am spus acelasi lucru, ca mi se pare turnata, dar repet, patina este inconfundabila, greu de realizat in conditii artificiale. poate ar fi interesant sa o si vedeti, dle berserkr, cu o proxima ocazie, pentru ca, personal moneda mi se pare foarte interesanta, si veti avea si o alta opinie.
Nu s-a pus probema ca ar fi o decadrahma sicilia (stilul nu are de a face deloc cu moneda prezentata), dar care ar fi motivul baterii/turnarii unei asemenea monede, intrebari care se pun analizand dimensiunea si greutatatea? In plus pe gat exista si urme de coroziune (care imi par naturale) mai accentuate. Moneda provine din zona Satu Mare si (daca nu am fost informat gresit) a fost gasita in pamant. Mutumesc celor care au exprimat o parere la subiectul propus. Ce parere aveti, sa o pastrez sau sa o returnez?
Nu s-a pus probema ca ar fi o decadrahma sicilia (stilul nu are de a face deloc cu moneda prezentata), dar care ar fi motivul baterii/turnarii unei asemenea monede, intrebari care se pun analizand dimensiunea si greutatatea? In plus pe gat exista si urme de coroziune (care imi par naturale) mai accentuate. Moneda provine din zona Satu Mare si (daca nu am fost informat gresit) a fost gasita in pamant. Mutumesc celor care au exprimat o parere la subiectul propus. Ce parere aveti, sa o pastrez sau sa o returnez?
Ce semnificatie are, pentru dumneavoastra, aceasta patina inconfundabila? Si, daca piesa vi se pare foarte interesanta, cum va puteti gandi sa o returnati?
Pe de alta parte, nu uitati ca exista o multime de strutocamile contemporane, piese fanteziste care nu respecta nici greutate, nici tip, probabil in mod intentionat uneori, pentru a contraria. In acest caz toate argumentele par a duce in acelasi sens, iar amanuntul cu presupusa descoperire prin zona Satu Mare nu conteaza, cu tot respectul. Nici daca as dezgropa asa ceva cu mana mea nu as crede altcumva.
E o parere. Daca mi se va demontra ca e gresita, voi recunoaste de indata.
E o parere. Daca mi se va demontra ca e gresita, voi recunoaste de indata.
-
franculescucristian
- **

Dionis era adesea reprezentat incununat cu iedera...poate buclele de par nu sunt de fapt bucle de par.
Caracatita era uneori prezentata in mitologia greaca ca animal ucigator...ceea ce in cazul lui Dionisis era normal...se spune ca ucidea animale si le manca ''crude''
Literele par grecesti..nu-mi pot da seama daca sunt 3 sau 4 litere...oricum doua sunt ''o''-omega iar una ''L''-lamda....binenteles dau cu presupusul
In privinta gasirii ei in Satul Mare...tot cei posibil...daca nu ma insel eu teritoriul traciei se intindea inclusiv pe teritoriul Bulgariei de astazi...specific,daca nu cumva gresesc
Caracatita era uneori prezentata in mitologia greaca ca animal ucigator...ceea ce in cazul lui Dionisis era normal...se spune ca ucidea animale si le manca ''crude''
Literele par grecesti..nu-mi pot da seama daca sunt 3 sau 4 litere...oricum doua sunt ''o''-omega iar una ''L''-lamda....binenteles dau cu presupusul
In privinta gasirii ei in Satul Mare...tot cei posibil...daca nu ma insel eu teritoriul traciei se intindea inclusiv pe teritoriul Bulgariei de astazi...specific,daca nu cumva gresesc
Piesa a fost deja declarata ca fantezie contemporana si in forumancientcoins. Deci nu mai are rost sa insistam. Iar numismatica are coordonate mai precise decat presupunerile generale despre una-alta. Daca va uitati s-au spus deja lucruri la obiect inainte. Pe scurt am sa va rog sa postati numai daca aveti intr-adevar ceva de spus.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!