Histria

Identificare monede și bancnote, prețuri, informații.

Moderatori: berserkr, Deus, vlahul

ionutbd

Histria

Mesaj de ionutbd »

Am achizitionat aceasta moneda de ceva vreme, dar am dubii asupra ei. Are 4,05 gr. Am mai postat imaginile la monede antice, dar nu mi-a raspuns nimeni. Menționez ca mai am una de 3.90 grame, dar la care nu am dubii ca ar fi imitatie barbara, intrucat e putin „crestata” si se vede miezul de cupru...
M-ar interesa si un pret (nu ca sa le vand, ci ca sa stiu daca sa-mi para rau k le-am achizitionat). Va multumesc anticipat!
Fişiere ataşate
Avers_HISTRIA.jpg
Avers_HISTRIA.jpg (81.58 KiB) Vizualizat de 5965 ori
ionutbd

Mesaj de ionutbd »

si reversul
Fişiere ataşate
Revers_HISTRIA_mic.jpg
Revers_HISTRIA_mic.jpg (88.93 KiB) Vizualizat de 5964 ori
Cacuci

Mesaj de Cacuci »

Eu nu vad nimic dubios la ea. Are un grad de uzura mai pronuntat, insa nu imi pare a fi moderna. Ca greutate e in intervalul normal de greutati.
ionutbd

Mesaj de ionutbd »

Atunci e bine...m-as bucura sa fie originala...problema mea a aparut atunci cand am citit studiul lui V. Canarache, publicat in Pontica, referitor la sistemul ponderal al drahmelor histriene. Canarache plaseaza toate drahmele histriene de sub 5gr la categoria falsuri (ori n-am inteles eu bine...). De aceea aveam nevoie de mai multe pareri. Oricum, am observat ca V. Canarache foloseste doar drahme VF, foarte putin circulate.
Cu respect!
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Ce inseamna
ionutbd scrie:doar drahme VF, foarte putin circulate.
?
ionutbd

Mesaj de ionutbd »

eee...m-am exprimat gresti. A folosit, asa cum era normal pentru un astfel de studiu, doar drahme din tezaure, adica intr-o stare foarte buna, care n-au „pierdut” din greutate din cauza circulatiei monetare.
Revenind la moneda din colectia proprie...imi puneam problema daca e un fals sau daca e un original care a pierdut din gramaj datorita uzurii...
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Ok, dar daca nu stapaniti termenii mai bine nu-i folositi.
In ce numar din "Pontica" apare artcolul acesta?
ionutbd

Mesaj de ionutbd »

Imi cer iertare pentru cofuzie. Multumesc pentru link. Nu-mi aduc aminte ce numar din Pontica era...
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Buna ziua
Cred ca discutia legata de greutatea monedelor histriene ramane mereu interesanta. Studiul respectiv, desi se bazeaza pe majoritatea pieselor cunoscute atunci, are o varsta, si lucrurile se mai pot schimba, tocmai pentru ca astazi exista mai multe exemplare. Poate ca o asemenea greutate redusa e mai rar intalnita, dar sunt si piese care se apropie de 4gr., fara a fi suberate si in stil "oficial", deci nu mi se pare ca singura, greutatea poate fi un indiciu al falsului.
ionutbd

Mesaj de ionutbd »

Studiul in sine e foarte bine documentat pe greutatea standard a drahmelor din diverse perioade de timp. Dar cred ca se poate lua in calcul si uzura cauzata de circulatia monedei respective. Asa cum am spus, semnul meu de intrebare este urmatorul: la gradul de uzura al monedei, luând in calcul greutatea ei actuala (4,05 gr) e posibil ca sa fie o drahma originala, din categoria celor cu A sub delfin (sec IV ien)? Sau este un fals?
dimo13

Mesaj de dimo13 »

ionutbd scrie: Canarache plaseaza toate drahmele histriene de sub 5gr la categoria falsuri (ori n-am inteles eu bine...).
ionutbd scrie:semnul meu de intrebare este urmatorul: la gradul de uzura al monedei, luând in calcul greutatea ei actuala (4,05 gr) e posibil ca sa fie o drahma originala, din categoria celor cu A sub delfin (sec IV ien)? Sau este un fals?
Semnul de intrebare se bazeaza pe primul citat? De fapt, Canarache nu spune ca tot ce are sub 5gr intra automat in categoria falsuri, ci doar ca aceste barbarizate / neoficiale au sub greutatea respectiva. In grupa cu A sub delfin sunt amintite si piese sub aceasta valoare.
Acest 4,05 poate parea redus (uzura conteaza putin), insa cred ca la intrebarea dumneavoastra, strict din punct de vedere al greutatii, se poate da un raspuns afirmativ.
ionutbd

Mesaj de ionutbd »

Multumesc!
Nu am deloc experienta de colectionar pe histriene și de aceea am intrebat. Daca e un fals de epoca, cam ce valoare ar avea? eu am dat 25 EUR pe ea...
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Nu stiu cum s-ar putea spune ca-i fals de epoca, deoarece semne nu se arata. Ori e autentica (asa pare, cel putin), ori e fals "din zilele noastre". Nu ma pricep la preturi dar, daca e buna, parca 25 de euro nu suna rau. :)
ionutbd

Mesaj de ionutbd »

Multumesc pentru lamuriri!
Cu respect.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Ca o precizare as spune ca un tezaur nu este definit ca fiind compus din piese necirculate. Nu are legatura starea pieselor cu faptul ca-s componente ale unui tezaur, in care pot fi si piese la limita identificarii sau chiar si sub aceasta. Piese Histria de sub 4 grame (fara sa mai vorbesc despre submultipli) se pot gasi pe net (http://www.vcoins.com/ancient/amphoraco ... oduct=2775). Rezulta si din literatura de specialitate (C Preda si nu numai) ca greutatea a variat, mai exact a scazut in timp, in functie de perioada in care au fost batute .
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Scrie răspuns