Buna ziua!
As dori sa ma ajutati cu identificarea acestor doua monede si cu evaluarea acestora.
Monedele le am de la un cunoscut care mi-a facut cadou colectia sa ...printre zecile de monede moderne romanesti si straine am avut surpriza sa gasesc si aceste monede romane?.
La prima vedere eu prima moneda o vad imitatie barbara follis VOT.....
Din ce material sunt?
Denar republican.
S-ar putea sa ma insel. Eu zic sa asteptam si parerile celorlalti colegi.
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Desigur, autenticitatea lor e incerta judecand dupa poze doar.
Ar fi interesant de stiut gramajele si diametrele celor doua monede, pentru a le compara cu ale pieselor autentice.
Din pacate nu pot sa va dau aceste detalii deoarece nu am un cantar de finete si nici cu ce sa masor diametrul.
Am mai intrebat un anticar despre aceste monede (la fel mi-a spus si el ca sunt falsuri faurite de barbari) ,falsuri de epoca, dar nu mi-a oferit detalii mai multe deoarece se grabea..aaa si da..a spus ceva de siliqua ..ca ar fi din acest material...este cenusiu si sunt destul de grele...
Am incercat sa vad daca lasa urma pe perete...si lasa la fel ca argintul...poate acest material sa oxideze ? Nu ma pricep...sunt singurele mele piese de genul...nu am mai vazut o moneda antica pana la acestea.
Buna,
da, poate sa oxideze. Si anume sa se innegreasca usor si sa isi piarda luciul.
Va rog nu mai trageti cu ele pe perete ,deoarece se deterioreaza pe muchie, si isi pierde moneda din valoare.
Incercati pentru diametru cu un liniar daca nu aveti subler, iar pentru greutate, e buna si o zecimala dupa cifra gramelor.Daca nu aveti cantar deloc, rugati o tanti de la un magazin, care are cantar electronic.
Studiind cu o mai mare atentie imaginile monedelor si presupunand ca sunt autentice am ajuns la concluzia ca ceva imi scapa in cazul primei monede:
Ce ar cauta pe o moneda aversul unei silique de Constantiu al II-lea(337-361AD) impreuna cu reversul unui denar republican Piso Frugi(90 BC)?
Am mai intalnit pe imitatii barbare aversul unui denar imperial, iar reversul denar republican, dar combinatia: denar republican-siliqua ar fi o premiera cel putin pentru mine. Daca in primul caz explicatiile sunt usor de dat, in cel de-al doilea e mai dificil.
Si a doua moneda mie imi pare o combinatie intre doi denari republicani.
Ar fi interesant de stiut dimensiunile monedelor.
Ultima oară modificat 31 Ian 2012, 18:17 de către radu_28, modificat 1 dată în total.
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Stimate coleg syllah din imagini observ ca in jurul efigiei primei monede este o urma de legenda. Cu moneda in fata puteti sa descifrati ce este scris in jurul efigiei?
Buna seara!
In jurul efigiei se observa literele : ...MBM SAU MAM, MAH ?nici de primul M nu sunt asa de sigur deoarece se vede numai jumatate din litera.
Sper ca am fost util si va multumesc pentru eforturile pe care le depuneti pentru a identifica aceste piese!