moneda romana
Moderatori: berserkr, Deus, vlahul
moneda romana
Rog identificare moneda romana si daca se poate o estimare a valorii ei.
Piesele apartin unui prieten si ar vrea sa stie cam cat ar obtine pe ele.
Am inteles ca monedele romanesti ar fi cam 25 euro.
Daca se poate si o valoare pentru medalii ar fi minunat.
Multumiri anticipate.
Piesele apartin unui prieten si ar vrea sa stie cam cat ar obtine pe ele.
Am inteles ca monedele romanesti ar fi cam 25 euro.
Daca se poate si o valoare pentru medalii ar fi minunat.
Multumiri anticipate.
- Fişiere ataşate
-
- Graphic1.jpg (126.99 KiB) Vizualizat de 6811 ori
-
- Graphic2.jpg (123.14 KiB) Vizualizat de 6811 ori
Cand intentionezi sa achizitionezi o moneda antica dintr-o sursa nesigura (prin folosirea cuvantul nesigur nu ma refer la calitatea vanzatorului sau la buna lui credinta), iar cel care doreste sa o vanda nu poate oferi nici un fel de garantie ca moneda este autentica(certificat de autenticitate sau o referinta din partea unui “pasionat” care a avut in mana respectiva moneda...cu toate ca fie vorba intre noi si la case mai mari(numismatiklanz) mai scapa din cand in cand cate un fals(uneori chiar mai multe), intr-adevar foarte bine realizat, in opinia mea ai de ales intre trei variante:
1. Soliciti vanzatorului dimensiunile exacte ale monedei si imagini la o calitatea superioara si verifici intr-o baza de date pe net daca moneda in cauza se regaseste acolo si frecventa cu care falsurile respectivului tip apar scoase pe piata(daca esti pasionat ai o astfel de baza de data cu falsuri in calculator), iar sub rezerva inapoierii monedei si returnarii banilor, achizitionezi respectiva moneda.
2. Faci o oferta vanzatorului care sa includa riscul falsului, fara posibilitatea returnarii monedei si inapoierii banilor si cand vei intra in posesia monedei o sa ai o mare surpriza(de regula neplacuta dar exista si exceptii
) - nu recomand aceasta varianta in cazul monedelor la care pretul depaseste 15-20 EUR.
3. Daca ai cel mai mic dubiu ca moneda este un fals si vrei sa eviti cheltuieli cu transportul si/sau pierderea unei sume de 15-20 EUR eviti sa cumperi respectiva moneda.
Toate acestea se aplica facand abstractie de cadrul legislativ si de piata monedelor antice din Romania.
Completari sau alte variante sunt binevenite.
EDIT
Am omis sa-mi exprim parerea in legatura cu autenticitatea piesei.
O sa ma rezum la a spune doar ca as alege a doua varianta, iar in cazul unei surprize neplacute as tine moneda pentru studiu.
Atasez o imagine a unui fals, cel mai falsificat tip de antoninian Philip II, fals realizat in Bulgaria si care poate pacali chiar si un experimentat pasionat. Falsul este realizat prin turnare in Blagoevgrad si spre deosebire de cele realizate in Dimitrovgrad sau cele marca Lipanoff(extrem de periculos intrucat folosea metode asemanatoare cu cele folosite la baterea originalelor) sunt mult mai reusite.
1. Soliciti vanzatorului dimensiunile exacte ale monedei si imagini la o calitatea superioara si verifici intr-o baza de date pe net daca moneda in cauza se regaseste acolo si frecventa cu care falsurile respectivului tip apar scoase pe piata(daca esti pasionat ai o astfel de baza de data cu falsuri in calculator), iar sub rezerva inapoierii monedei si returnarii banilor, achizitionezi respectiva moneda.
2. Faci o oferta vanzatorului care sa includa riscul falsului, fara posibilitatea returnarii monedei si inapoierii banilor si cand vei intra in posesia monedei o sa ai o mare surpriza(de regula neplacuta dar exista si exceptii
3. Daca ai cel mai mic dubiu ca moneda este un fals si vrei sa eviti cheltuieli cu transportul si/sau pierderea unei sume de 15-20 EUR eviti sa cumperi respectiva moneda.
Toate acestea se aplica facand abstractie de cadrul legislativ si de piata monedelor antice din Romania.
Completari sau alte variante sunt binevenite.
EDIT
Am omis sa-mi exprim parerea in legatura cu autenticitatea piesei.
O sa ma rezum la a spune doar ca as alege a doua varianta, iar in cazul unei surprize neplacute as tine moneda pentru studiu.
Atasez o imagine a unui fals, cel mai falsificat tip de antoninian Philip II, fals realizat in Bulgaria si care poate pacali chiar si un experimentat pasionat. Falsul este realizat prin turnare in Blagoevgrad si spre deosebire de cele realizate in Dimitrovgrad sau cele marca Lipanoff(extrem de periculos intrucat folosea metode asemanatoare cu cele folosite la baterea originalelor) sunt mult mai reusite.
- Fişiere ataşate
-
- fake RIC 218.JPG (29.69 KiB) Vizualizat de 6374 ori
"Nemo censetur ignorare legem."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people."
Poze la rezolutie mare gasiti aici:stamarius scrie:credeti ca e falsa?sunt semne de fals modern?oricum poza e cam neclara.
http://imageshack.us/photo/my-images/401/graphic21.jpg/
Aseara am vorbit cu proprietarul piesei,i-am dat linkul cu acest topic si mi-a parut putin dezamagit.
Si eu ca necunoscator,cand am vazut moneda m-am gandit ca poate fi mult mai valoroasa.
Mi-am dorit-o din primul moment,dar nu am facut nici o oferta pana aseara, cand aveam un pret aproximativ.
Momentan proprietarul prefera sa o pastreze,asa ca in cazul ca este un fals nu va fi nimeni pagubit.
O alegere inteleapta, iar daca moneda poate fi vazuta "pe viu" de cineva care este indrituit sa confirme ca este autentica, cu atat mai mult.Burtus scrie:Momentan proprietarul prefera sa o pastreze,asa ca in cazul ca este un fals nu va fi nimeni pagubit.
De ce este dezamagit detinatorul monedei? Daca moneda este autentica pretul ei este cam de trei ori maximul pretului indicat de mine in PM. Asa ca n-are de ce sa fie dezamagit! Baniesc ca detinatorul este atat de matur incat realizeaza ca moneda nu poate valora "o avere".
"Nemo censetur ignorare legem."
Speranta moare ultima.radu_28 scrie:O alegere inteleapta, iar daca moneda poate fi vazuta "pe viu" de cineva care este indrituit sa confirme ca este autentica, cu atat mai mult.Burtus scrie:Momentan proprietarul prefera sa o pastreze,asa ca in cazul ca este un fals nu va fi nimeni pagubit.
De ce este dezamagit detinatorul monedei? Daca moneda este autentica pretul ei este cam de trei ori maximul pretului indicat de mine in PM. Asa ca n-are de ce sa fie dezamagit! Baniesc ca detinatorul este atat de matur incat realizeaza ca moneda nu poate valora "o avere".
Poate omul a gandit:
''-Oau!O moneda romana de argint...veche de 2000 ani...in stare foarte buna...daca am noroc si e foarte rara,m-am pricopsit,iau cel putin cateva sute de euro!''
Cea din licitatie s-a dat parca cu 26 de euro,si aici clar a murit speranta!
Dar o sa citeasca topicul,stie pretul maxim indicat de dvs si poate poate o sa vada lucrurile altfel.
Daca ar fi fost piesa mea ma bucuram de ea si daca valora 1 euro.