Scitii

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
krazy

Scitii

Mesaj de krazy »

http://www.okazii.ro/catalog/4590578/ob ... #div_photo

La prima vedere nimic neobisnuit, numai ca din cate stiu eu scitii nu aveau fibule :!:
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Eu tin minte ca am citit recent undeva despre un mormant scitic in al carui inventar printre altele s-a gasit si o fibula.
krazy

Mesaj de krazy »

Intr-adevar in inventarul mormintelor descoperite s-au gasit si fibule dar specifice altor populatii. Practic, scitii nu au avut un "stil" propriu, ei au imprumutat acest accesoriu precum si altele, multe dintre ele provenite din lumea greaca, influenta observata mai ales la piesele din aur.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aici va contrazic. Scitii au avut un stil propriu, chiar usor de recunoscut. De imprumutat, toate populatiile antice au impriumutat de la cele mai vechi sau mai puternice, dar majoritatea au dezvoltat in stil propriu. Daca vreti o analogie, monedele geto-dace si cele celtice. N-am la indemana surse dar se pot gasi usor. Prin simpla comparatie puteti vedea ca obiectele produse de sciti sunt usor de deosebit de cele grecesti.

Am gasit rapid in enciclopedia britanica (sper ca-i o sursa acceptabila :D):
"The Scythians had a highly developed metallurgy, and in their social structure the agriculturalists (aroteres), who grew wheat for sale, constituted a class of their own. The quality of Scythian art, characterized by a highly sophisticated style called “animal art,” remained unsurpassed in Central Asia"

http://www.britannica.com/eb/topic-5303 ... le-9066427
krazy

Mesaj de krazy »

Sa stiti ca nu am incurcat borcanele :D stilul animalier este caracteristica cea mai insemnata legata de arta scitica. Ma refeream strict la aceasta particularitate: fibulele, practic ele lipsesc din cultura lor materiala.
Scrie răspuns