Carol II aventurier sau rege?

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

berserkr scrie:Pai nu e vorba sa-si dea singuri posibilitatea de a fi ascultati in afara. Exista (oare) si-un minister al culturii (intentionat cu litera mica). De exemplu revistele de numismatica serioase de la noi au din totdeauna rezumate in limba germana/franceza sau engleza dar stie cineva despre ele? Sa ceri unui istoric (din Romania) sa se mai zbata si cu promovarea cartii lui pe-afara e - cred eu - prea mult. Dar dupa cum am spus, romanii platesc pentru ca si acest lucru sa se intample, din pacate platsc degeaba inca. Asa s-a ajuns ca lucrari care ar fi scutit cercetatorii de afara de bajbaiala si concluzii stupide sa nu fie cunoscute in afara Romaniei. Pe forumancientcoins am fost in stare sa clasific o moneda dacica, in conditiile in care n-a fost niciunul dintre marii numismati de-acolo in stare sa-si dea seama ce este. Cand am fost intrebat despre documentatie, am spus despre lucrarea lui Preda (MGD). Am fost intrebat cat costa si unde poate fi gasita. Deci - poate multi dintre - cei de-afara sunt interesati de lucrarile noastre dar din pacate nu li se spune ca el exista. SI cine nu le spune? Pai parerea mea e ca in special ai nostri de-afara (unii dintre ei cu reputatie solida acolo) ar trebui sa mntioneze cate ceva. Plus cei pomeniti inainte...
Pai ajungem cam la acelasi concluzie: interesul in exterior ar exista, dar strategia de promovare este gresita. Ca sa luam exemplul dat, promovarea numismaticii romanesti in exterior nu se poate face doar cu rezumate in germana, franceza sau engleza, ci cu intreaga lucrare in aceste limbi. Acesta este primul pas. Publicitatea vine imediat dupa aceea.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu cred. Publicitatea nu are legatura cu asta ci cu promovarea care pica in sarcina cuiva anume, clar desemnat. In orice caz, daca n-ati stiut s-a publicat si in limbi straine si cu toate astea lucrarile nu-s cunoscute. Rezumatele sunt utile chiar daca nu-s texte complete (de curiozitate am citit cateva si-s foarte informative). Ce te faci daca lucrarea in care apar nu este promovata...
amonra

Mesaj de amonra »

Un lucru asemanator se intampla de exemplu cu o carte pe care nu am putut-o gasi - Conrad Haas - Preistoria rachetei moderne.
Romanii au tot ce trebuie in bratele lor ca sa rescrie istoria in explorarea spatiala si totusi Academia si Biblioteca Nationala nu sunt in stare sa emita un contact vizavi de editura care a publivcat cartea ( evidentl un tiraj infim, "pentru cunoscatori" caci nu se gaseste nicaieri la marile librarii ).

Cum ar putea afla un strain ca in Sibiu se experimentau rachete cu mai multe trepte inca din secolul 15 ? Cum ar putea, cand nici macar romanii nu au acces la asa ceva, desi la "capitala europeana" s-a lansat cartea cu surle si articole in presa ?

Si mai adaug o parere relativ la istoricii straini : prea putin dintre cei ce scriu despre romani au pareri sincere sau convingere naturala in demersul lor. Majoritatea care isi dau cu parerea, o fac sa sprijine una sau alta dintre curentele principale ( de obicei ostile Romaniei ) din afara.
Pecunia non olet.
Mihai

Mesaj de Mihai »

@amonra
Poate nu ati cautat unde trebuie...
Daca vreti neaparat o singura lucrare, s-ar putea sa nu o gasiti ani multi de acum inainte. Despre Hass au fost scrise zeci de articole, inclusiv in reviste la care aveau/au acces totiii romanii - ex. Magazin Istoric.De-a lungul timpului am mai intalnit destul materiale despre C. Hass. Surse de informare sunt, zic suficiente. Iar despre faptul ca romanii ar putea rescrie istoria explorarilor spatiale avandu-l ca inaintas pe Hass, hmm. Poate austriecii :D
Iar apropo de rachete, Sibiu, romani si ce mai stiu ei despre unii si altii, de Hermann Oberth cam cati credeti ca au auzit? :evil:
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

amonra scrie:Un lucru asemanator se intampla de exemplu cu o carte pe care nu am putut-o gasi - Conrad Haas - Preistoria rachetei moderne.
Romanii au tot ce trebuie in bratele lor ca sa rescrie istoria in explorarea spatiala si totusi Academia si Biblioteca Nationala nu sunt in stare sa emita un contact vizavi de editura care a publivcat cartea ( evidentl un tiraj infim, "pentru cunoscatori" caci nu se gaseste nicaieri la marile librarii ).
Nu cred ca este sarcina Academiei sa ceara publicarea unei lucrari de popularizare, iar a Bibliotecii Nationale al carei rol este de pastrare a cartilor cu atat mai putin. Parerea mea este ca asta ar putea fi treaba autoritatilor centrale sau locale. Oricum ar fi, trebuie insa sa ne pastram picioarele pe pamant. Conrad Haas a descris multe dintre principiile rachetei moderne, dar de aici si pana la rescrierea istoriei explorarii spatiale este un pic prea mult.
amonra scrie:Cum ar putea afla un strain ca in Sibiu se experimentau rachete cu mai multe trepte inca din secolul 15 ? Cum ar putea, cand nici macar romanii nu au acces la asa ceva, desi la "capitala europeana" s-a lansat cartea cu surle si articole in presa ?
Sa nu mi-o luati in nume de rau, dar un strain nu ar afla prea multe din "Conrad Haas - Preistoria rachetei moderne", ci mai curand din "Conrad Haas - The History of Modern Rocket". Pe de alta parte insa sunt de parerea lui Mihai, despre Conrad Haas si Hermann Oberth s-au publicat destul de multe lucrari atat in limba romana cat si in engleza si legaturile lor cu Romania sunt cunoscute. Pana si mult-hulita Wikipedia pomeneste asta, asa ca nu se poate spune ca nu exista surse de informare. In plus, trebuie sa pastram proportiile in ceea ce priveste legaturile lor cu Romania. Haas s-a nascut la Viena si a venit la Sibiu intr-o vreme cand Romania nici nu exista. Oberth s-a nascut la Sighisoara pe vremea cand Transilvania apartinea Austro-Ungariei si apoi a studiat si a lucrat mai mult in Germania si Statele Unite. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne luam adio de la ei, dar a spune in aceste conditii ca "Romania a facut si a dres" in domeniile in care au lucrat ei este un pic prea mult si riscam sa cadem in ridicol.
amonra scrie:Si mai adaug o parere relativ la istoricii straini : prea putin dintre cei ce scriu despre romani au pareri sincere sau convingere naturala in demersul lor. Majoritatea care isi dau cu parerea, o fac sa sprijine una sau alta dintre curentele principale ( de obicei ostile Romaniei ) din afara.
Desi nu neg existenta autorilor cu intentii rele, parerea mea este ca atitudinea multora este determinata de sursele de informare pe care le au la dispozitie. Asa cum spunea si berserkr multi nu au habar de opiniile romanilor pentru ca acestea nu sunt disponibile decat in lucrari in limba romana care este o bariera serioasa pentru foarte multi. Suntem doar 20-25 de milioane de vorbitori de limba romana printre 6 miliarde de locuitori ai planetei (0.3-0.4%). Daca vrem sa ne facem auziti trebuie sa o facem in alte limbi decat romana.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Alex scrie:Daca vrem sa ne facem auziti trebuie sa o facem in alte limbi decat romana.
Cam asa este. Anul trecut am publicat un articol in anuarul unui muzeu prestigios din tara (arheologie, nu numismatica) si mi s-a sugerat ce ar fi mult mai bine daca articolul ar aparea intr-o limba de circulatie internationala. Asa ca am scris in engleza, desi asta a fost cu bataie de cap - termeni tehnici in engleza .. Si din cate tin minte cel putin jumatate din bibliografia folosita a fost in limba engleza si germana, cu toate ca era vorba de descoperiri din tara.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Aldor scrie:
Alex scrie:Daca vrem sa ne facem auziti trebuie sa o facem in alte limbi decat romana.
Cam asa este. Anul trecut am publicat un articol in anuarul unui muzeu prestigios din tara (arheologie, nu numismatica) si mi s-a sugerat ce ar fi mult mai bine daca articolul ar aparea intr-o limba de circulatie internationala. Asa ca am scris in engleza, desi asta a fost cu bataie de cap - termeni tehnici in engleza .. Si din cate tin minte cel putin jumatate din bibliografia folosita a fost in limba engleza si germana, cu toate ca era vorba de descoperiri din tara.
Intr-adevar limba constituie o bariera puternica, nu numai in cazul articolelor din domeniul istoric, iar o solutie, desi implica un efort mai mare, ar fi ca articolele sa fie bilingve (spre exemplu romana/engleza) pentru a nu dezavantaja nici pe cei care nu cunosc limbi de circulatie internationala (de regula oamenii mai in varsta).
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Pai am mai spus, lucrari numismatice scrise de romani exista in limba engleza, germana, italiana, franceza. Pot dovedi oricand :D
banivechi

Mesaj de banivechi »

Ba la medievale, se pare ca una buna e in limba maghiara...
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

:) Am cumparat-o si eu. Poate o vor reedita si in limba romana.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Medievale romanesti? Posibil, am spus despre ce stiu eu. Chiar de curiozitate (stiam ca-s tratate numai in MBR) care e?
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Cea privind monedele transilvanene (Huszar, Pap, Winkler). Cel putin eu la asta am inteles ca s-a facut referire, iar eu la asta m-am referit.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

amonra scrie: Presupun ca nu ar fi asa de greu un test ADN pe toata linia monarhica. Paote asa s-ar reglementa si anumite retrocedari si dispute, nu ? :twisted:
Vreti sa ramanem fara "Casa Regala"? :lol: :lol: :lol:
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

Regele isi vrea proprietatile inapoi....
Care-i diferenta :idea:

http://antena3.ro/
http://www.youtube.com/watch?v=Z5aGaRsLfzg
amonra

Mesaj de amonra »

Nu, nu doresc sa ramanem fara "casa regala". Sunt atat de frumosi, inutili si decorativi...Mai ales eminenta sa, printul tragi-comic Duda !
Cine stie, poate iar ne face occidentul comunisti sau Doamne fereste, si mai rau, ne ridica SUA clauza !
Pecunia non olet.
Scrie răspuns