Periodizare istorica a monedelor

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

marcus aurelius

Mesaj de marcus aurelius »

Nici in discutia anterioara nu s-a ajuns vad ca la nici o concluzie privind o denumire generica privind perioada dintre Ev Mediu si perioada moderna. Nu se mai poate vorbi de o moneda de la 1700 sau sa nu zic una din 1800 ca ar fi medievala. Evul Mediu , istoric vorbind a durat 1000 de ani , din aproximativ anul 500 pana in 1500.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Eu am citit in posturile din topicul anterior ca s-a ajuns la concluzia ca undeva intre 1780 si 1820 este finalul evului mediu in functie de zona.
Se pare ca nu este chiar o data exacta sau un an care sa puna capat unei epoci, spre exemplu epoca contemporana... insa sfarsitul sec XVIII si inceputul sec XIX ar puncta acest sfarsit si in nici un caz sec XVI ...
marcus aurelius

Deci Napoleon a fost un imparat din Evul Mediu tarziu , sa inteleg ? Si S.U.A. si-a dobandit independenta tot atunci ? :D :D Sa fim seriosi ...
marcus aurelius

La scoala m-au invatat ca Evul Mediu se termina odata cu Renasterea si epoca marilor descoperiri. Asta nu inseamna catusi de putin ca societatea feudala a luat sfarsit. Se face cred o confuzie intre feudalism si Ev Mediu. Da intradevar perioada feudala ia sfarsit o data cu caderea Bastiliei si nu Evul Mediu.
marcus aurelius

In ceea ce priveste monedele este mai adecvat a spune moneda feudala decat medievala , asta in cazul pieselor de 1700-1800 de ex.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

marcus aurelius scrie:Deci Napoleon a fost un imparat din Evul Mediu tarziu , sa inteleg ? Si S.U.A. si-a dobandit independenta tot atunci ? :D :D Sa fim seriosi ...
Daca avem in vedere cand a fost Napoleon I la conducerea Frantei putem considera ca acea perioada era inceputul modernismului, la fel si despre SUA. Fiti seriosi... ca despre perioada asta vobim care este la "limita" daca doriti. Deci: la sfarsitul unei periodizari! Nu in timpul evului mediu tarziu... Este vorba de o perioada nu de un secol ;) Sunteti de acord sau nu...

In aceeasi ordine de idei
berserkr scrie:Mda...si Vlad Tepes si Stefan cel Mare sunt domnitori moderni.... :whistle:
...
ZAR

Mesaj de ZAR »

Concluzia pana aici ar fi urmatoarea:
-Epoca moderna incepe de la Revolutia Franceza (1789) sau in jurul anilor 1800, la modul general pt. Europa.Strict pt. Romania putem considera o data ceva mai tarzie adica 1867 (aparitia primei monede moderne romanesti - leul) sau eventual de la romanatul lui Cuza (1860) dar fiind un proiect nefinalizat, nu prea e de luat in calcul.
-Raman in dezbatere anii 1600, eu imi mentin parerea ca cel putin numismatic se incadreaza la medievala, datorita in primul rand stilului, si sa zicem ca 1700 ar fi feudala.

''MONEDE MODERNE - in aceasta categorie apar piese incepand de la 1800 pana in prezent.''

-Aici se impune o precizare: epoca moderna se termina odata cu WWII, perioada dupa si pana in prezent se incadreaza la contemporana. :wink:
-Ca o adaugare la primul post din topic ar mai fi de mentionat perioada interbelica - intre cele doua razboaie mondiale (1918-1939), oricum face parte din perioada moderna. :)
marcus aurelius

ZAR scrie:Concluzia pana aici ar fi urmatoarea:
-Epoca moderna incepe de la Revolutia Franceza (1789) sau in jurul anilor 1800, la modul general pt. Europa.Strict pt. Romania putem considera o data ceva mai tarzie adica 1867 (aparitia primei monede moderne romanesti - leul) sau eventual de la romanatul lui Cuza (1860) dar fiind un proiect nefinalizat, nu prea e de luat in calcul.
-Raman in dezbatere anii 1600, eu imi mentin parerea ca cel putin numismatic se incadreaza la medievala, datorita in primul rand stilului, si sa zicem ca 1700 ar fi feudala.

''MONEDE MODERNE - in aceasta categorie apar piese incepand de la 1800 pana in prezent.''

-Aici se impune o precizare: epoca moderna se termina odata cu WWII, perioada dupa si pana in prezent se incadreaza la contemporana. :wink:
-Ca o adaugare la primul post din topic ar mai fi de mentionat perioada interbelica - intre cele doua razboaie mondiale (1918-1939), oricum face parte din perioada moderna. :)
Perioada interbelica face parte din contemporan. Atata vreme cat exista persoane care mai traiesc din perioada respectica ... Deci epoca respectiva este contemporana cu noi.
marcus aurelius

Cat despre Evul Mediu , nu ca ar fi litera de lege , insa uitati ce am gasit pe Wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval , zic ca este destul de clar . Revin , Ev Mediu este o perioada nu o epoca , feudalismul a durat pana la Caderea Bastiliei (Franta) sau pana in 1821 pentru natiunea romana.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

marcus aurelius scrie: Perioada interbelica face parte din contemporan. Atata vreme cat exista persoane care mai traiesc din perioada respectica ... Deci epoca respectiva este contemporana cu noi.
Termenul de contemporan este des utilizat la noi, insa in occident acceasi perioada este denumita la fel de bine moderna. E o diferenta de... stil probabil sau de viziune, nu are importanta...
sebii

Mesaj de sebii »

ca sa nu va mai certati raspundeti-mi si mie la urmatoarea intrebare: pentru bunicul meu care are 95 de ani care este perioada contemporana si pentru fiul meu de 8 ani? limitele sunt incerte si cred ca nu are nici un rost sa ne certam...eu de ex. am un singur catalog in care tin toate monedele antice, vreo 300, medievale si moderne si ele nu se cearta ca nu sunt in clasoare diferite...sper sa nu se supere nimeni pe mine pentru mesajul meu :D
marcus aurelius

Bunicul dvs. a fost contemporan cu Carol I , noi acum suntem contemporani cu bunicul dvs. :D Sa va traiasca !
P.S. Ba as merge chiar mai departe , bunicul dvs. a fost contemporan cu monedele medievale chiar :D :D
sebii

Mesaj de sebii »

:D
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

sebii scrie:ca sa nu va mai certati raspundeti-mi si mie la urmatoarea intrebare: pentru bunicul meu care are 95 de ani care este perioada contemporana si pentru fiul meu de 8 ani? limitele sunt incerte si cred ca nu are nici un rost sa ne certam...eu de ex. am un singur catalog in care tin toate monedele antice, vreo 300, medievale si moderne si ele nu se cearta ca nu sunt in clasoare diferite...sper sa nu se supere nimeni pe mine pentru mesajul meu :D
Sa va traiasca amandoi!
ZAR

Mesaj de ZAR »

Dl. sebii, nu ne certam, dezbatem - e o mare diferenta. :wink:
Sa va traiasca... :)
Scrie răspuns