andreka scrie:Intrebarea este: oare noi avem piese de tezaur ce apartin altor popare?
Nu va inteleg foarte bine, la ce va referiti?
De exemplu un tezaur de monede otomane descoperit pe teritoriul Romaniei ar trebui retrocedat Turciei?
Sau daca statul german ar ridica pretentii asupra unor piese din colectia de arme de la Castelul Peles acestea ar trebui retrocedate?
Ma refer la retrocedare/restituire deoarece asa s-ar pune legal problema daca intr-adevar acele piese apartin ''altor popoare'' (dupa cum va exprimati).
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''
Da e putin neobisnuita ideea c-am avea noi ceva ce apartine altora. Faptul asta este caracteristic fostelor imperii nu celor pe care i-au subjugat. Aici mai putem sa ne referim si la modul de-a privi lucrurile specific italienilor. Am inteles ca au o lege prin care orice obiect originat la ei ar trebui sa se intoarca. Asta mi s-a parut putin absurd. Sa presupunem ca s-ar gasi intr-o tara europeana un obiect valoros caracteristic artei romane. Ce drept ar avea statul italian asupra lui cand acel obiect se prea poate sa fi ajuns in tara respectiva cand aceasta era provincie romana? Sau chiar daca n-a apartinut imperiului roman acea tara, de unde stim ca obiectul n-a fost ca plata a unei activitati depuse pentru un cetatean roman. Si deci astfel ar fi perfect indreptatit sa fie prezent acolo. In fond este o plata deja executata pentru o munca sau un serviciu prestate de stramosii actualilor locuitori ai tarii respective si deci nimeni din teritoriul de unde provine n-ar avea dreptul moral sa-l ceara in virtutea faptului c-a fost produs acolo. La noi, colectia de la Peles de exemplu a fost realizata nu numai de-un cetatean roman care a platit pentru toate artefactele respective dar chiar de regele tarii (sau un membru al familiei regale), deci nu se pune problema c-ar avea alt stat vre-un drept asupra acelor obiecte.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.