Mituri legate de Romania in perioada regala
Credeti ca am avut reactii dure si impulsive? In cazul asta nu-mi ramane decat sa raspund cu citate si cifre din carti, atunci cand e cazul. Si inca ceva. As zice sa formulam clar eventuale mituri si sa le analizam (asa cum a fost cel legat de nivelul de trai al perioadei Carol I si asupra caruia mi-am expus parerea tot printr-un citat), altfel ne complicam in impresii si interpretari..., iar daca vom reusi sa colaboram, cu atat mai bine. 
De ce faceti tot timpul referire la Dvs. Nu sunteti singurul de pe acest forum. Asta imi spune ca simtiti replicile de-aici adresate exclusiv Dvs. Nu-i asa. Iar daca veti citi prima pagina si mai ales primul post cu atentie veti vedea ca am formulat destul de clar subiectul. Acum revenind, chiar daca Dvs ati raspuns finalmente la obiect, poate mai sunt si altii care doresc sa spuna ceva. De ce sa le blocam accesul la opinie? Cu cat subiectul este mai dezvoltat, cu atat cei care fie si numai privesc, vor afla poate mai multe. Si asta este utilitatea unui forum.
Parerea domnului Gheorghe Baciu: "In legatura cu vidul de informatie despre Carol I in istoria dinainte de ‘89, Baciu crede ca aceasta "este o idee falsa". "O idee sustinuta de ignoranti. In manualele de dupa 1977 - de cand sunt profesor - si inainte de ‘77 - cand eram elev, se invata despre Carol I la ora de istorie."
Sigur, nu-i vorba de vid, problema e cat de corect a fost prezentata informatia. Am o nelamurire scurta si la obiect: Daca nu s-a ascuns nimic, de ce data de 10 mai lipseste (adica e evitata) din cartile aparute in perioada comunista? Era lipsita de importanta sau periculoasa?
Sigur, nu-i vorba de vid, problema e cat de corect a fost prezentata informatia. Am o nelamurire scurta si la obiect: Daca nu s-a ascuns nimic, de ce data de 10 mai lipseste (adica e evitata) din cartile aparute in perioada comunista? Era lipsita de importanta sau periculoasa?
Probabil era periculoasa. Se stergeau vechile valori si se impuneau cele noi. Daca generatia "monarhista" ar fi incetat din viata, poate comunistii ar fi abordat si acest subiect, insa inca erau aproape de acele vremuri.
Nimic nou sub soare.Intodeauna invingatorii au scris istoria.
La 2-3 generatii distanta e chiar usor sa alterezi istoria fara sa apara prea multi contestatari.
Aceeasi mitizare se poate observa si astazi relativ la 89, si acei ani nu sunt asa de departe.
Nimic nou sub soare.Intodeauna invingatorii au scris istoria.
La 2-3 generatii distanta e chiar usor sa alterezi istoria fara sa apara prea multi contestatari.
Aceeasi mitizare se poate observa si astazi relativ la 89, si acei ani nu sunt asa de departe.
Pecunia non olet.
2-3 generatii e cam mult. Stalin a inceput falsificarea istoriei imediat dupa moartea lui Lenin in 1924, cand a castigat puterea in URSS, in defavoarea lui Trotki. Pt. a-i minimaliza rolul acestuia din timpul revolutiei, a trucat pozele in care Lenin cuvanta de la tribuna in fata soldatilor si muncitorilor, iar langa el era Trotki. In noile poze Trotki nu mai aparea. Si asta la nici 10 ani de la revolutie. Si putini au stiut; si au tacut. Si putini stiu si azi.amonra scrie:Nimic nou sub soare.Intodeauna invingatorii au scris istoria.
Scuze pt. off-topic. Dar istoria se falsifica sub ochii nostri si putini ne dam seama.
Ma bag si eu in discutie pentru ca am gasit niste statistici despre salarii, preturi si cheltuieli in perioada interbelica. Imaginile sunt luate din lucrarea Istoria Romanilor aparuta in ingrijirea Academiei Romane, dar la fiecare pun sursa indicata ca fiind cea originala. Imi cer scuze pentru calitate, dar sunt facute in graba.
Salariile medii pe ramuri de productie (din Anuarul Statistic al Romaniei, 1939 si 1940, p. 345).

Salariile medii pe ramuri de productie (din Anuarul Statistic al Romaniei, 1939 si 1940, p. 345).

Salariile functionarilor publici (Monitorul oficial nr. 131 din 8 iunie 1940)

Pentru comparatie, listele civile stabilite la 18 iunie 1930 erau:
Regele Carol al II-lea: 40 de milioane de lei anual
Principele Mihai: 7 milioane de lei anual
Regina Maria: 20 de milioane de lei anual
Principesa Elena: 7 milioane de lei

Pentru comparatie, listele civile stabilite la 18 iunie 1930 erau:
Regele Carol al II-lea: 40 de milioane de lei anual
Principele Mihai: 7 milioane de lei anual
Regina Maria: 20 de milioane de lei anual
Principesa Elena: 7 milioane de lei
Pe mine m-a surprins diferenta dintre salariile din industrie si cele ale functionarilor statului. Salariile medii sunt (cu doua exceptii) sub 2000 de lei, ceea ce reprezenta mai putin decat salariul unui om de serviciu sau portar platit din buget (2250 de lei). Oare in industrie sa fi existat atat de multi indivizi cu salarii atat de mici incat sa afecteze atat de tare media?
Putem specula pe tema asta. Industria din anii 30 era altceva decat ne inchipuim noi prin comparatie cu ce stim. Printre altele si prin faptul ca necesarul de personal pentru tehnologia de atunci era mult mai mare decat cel din a doua jumatate a secolului XX. In anuarul ala nu este mentionata si populatia activa pe ramuri?
De preturi nu imi amintesc prea bine, dar salariile din 1938 parca erau considerabil mai mari decat cele din anii '80.berserkr scrie:Foarte interesante datele. Din punctul de vedere al salariilor si preturilor (cu oarece diferente la anumite produse - de ex uleiul mult mai scump in anii '30) seamana cu peisajul din anii '70 si inceputul anilor '80 perfect. Pana si salariile erau pe-acolo.