Am si eu o curiozitate in legatura cu subiectul "Forturile Bucurestiului, Invinse de Timp; Autor: Dragos Baldescu " din Colectionarul Roman nr.10.
Pe langa faptul ca acum sunt si eu lamurit ce sunt ruinele de langa Bucuresti, asta pentru ca eu fusesem acum catziva ani cu niste prieteni prin ele (mai exact in cel din apropiere de podul dintre Voluntai si Afumati pe linia de centura) si aveam impresia ca am facut o mare descoperire
Intrebarea mea este Cum erau aerisite tunelurile dintre forturi si unitatile militare?
P.S. il stiu si pe cel din Afumati dar nu am putut sa intru pt ca trebuie sa treci prin curtea unei socetati....si evident nu te lasa
Pe forumul www.worldwar2.ro exista un topic detaliat despre aceste forturi. Cu poze, schite, explicatii.
Nu dau link-ul exact, las placerea decoperirii unui forum excelent.
Ultima oară modificat 05 Mai 2008, 22:14 de către banivechi, modificat 1 dată în total.
Nu stiu sigur cum erau aerisite sau aprovizionate atunci insa acum ( anii 2006 - 2007 ) nu au nici o problema. Chiar si pe coridoarele foarte lungi sunt aerisite bine ( sunt lungi incat in miezul zilei inauntru e bezna ).
Din cate stiu eu istoria lor, au fost un fel de linie Maginot a Bucurestilor in anii primului razboi mondial. Construiea acestei linii de forturi a costat ernorm statul roman ( au fost pe atunci se pare si niste interese financiare ) si au fost realizate de un genist belgian. Cum o alta linie de forturi similare, ale aceluiasi genist, a picat in fata armatei germane, s-a decis parasirea lor; tunurile din turele fiind demontate si folosite ca mobile.
Forturile si bateriile nu au fost folosite niciodata pentru scopul in care au fost construite, ducand astfel la o gaura mare in vistieria tarii.
In anii trecuti am avut ocazia sa joc cateva partide de airsoft ( o versiune mult mai militarizata a paintball-ului ) in Bateria 9-10, ce de langa iesirea pe autostrada Soarelui.
Din punct de vedere militar, e gandita bine; fara armament pe ea, cu grupe de infanteristi si armament usor ( automat ), poate fi aparata foarte bine cu o mana de oameni.
De la un prieten din grupul de reenactment am aflat ca a fost construita sa poata fi aparata ( bateria ) de un numar de zece ori mai mic de oameni decat al atacatorilor.
De obicei, echipele (in airsoft) care aparau bateria erau castigatoare. Si numarul lor era sensibil mai mic.
Si o ultima adaugire : pentru o constructie care in ultimii 90 de ani a stat la voia intemperiilor , fara usi si ferestre, se afla intr-o stare excelenta. Peretii sunt solizi ( pe putul turelelor am coborat si am urcat fara frica ), in unele locuri grosimea fiind si de 5 metri de beton.
O cladire facuta sa reziste.
Ultima oară modificat 05 Mai 2008, 23:01 de către amonra, modificat 1 dată în total.
Multumesc pentru raspunsuri....dar eu credeam ca exista niste guri de canal prin care se aerisesc cum sunt cele din padurea Andronache (nu am o poza sper sa pun zilele urmatoare) avand invedere ca sunt aproape de linia de centura.Adica cel putin asa cred eu pentru ca nimeni nu stie de ce sunt acolo sau la ce au folosit, si de la batranii de prin zona am inteles ca ar fii o oarecare legatura intre ele si forturi.
Nu vreau sa te dezamagesc insa noi nu am gasit nici un tunel secret.
Daca era... crede-ma ca-l exploatam la maxim.
Nu duceam lipsa nici de oameni curiosi, nici de lantere si nici de lipsa de curaj.
E posibil sa fi fost, insa pentru a fi utile ( sa zicem aprovizionare sau transport de proiectile ), ar fi trebuit sa fie mari.
Noi nu am gasit decat un sistem imbricat de coridoare si cateva canale de scurgere probabil ( asta in interior).
Au trecut totusi aproape 100 de ani... se mai astupa, se mai darama, se mai construieste peste ...
Acestea sunt canalele de care spuneam si care zic eu ca ar fi guri de aerisire.
Zic asta pt ca nu le vad rostu in padure...si ca sa le camufleze padurea mi se pare un loc destul de bun
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
Pai nu prea sunt alunecarii de teren pentru ca este zona de campie.
Este vorba de Padurea Andronache la marginea Bucurestiului (Voluntari) periferia Colentina
La cit de subtire e betonul, e de uz civil. La cit de neteda e suprafata betonului inseamna ca s-a folosit vibrator la turnare (indiciu clar ca nu e de la inceputul secolului).
Poate e un buncar nou, care e inca in folosinta
Sincer, nu cred ca aveau romanii bani sa faca un sistem de aprovizionare subteran.
Nu ne comparam cu francezii...
Foarte interesant, sper sa am timp sa trec zilele astea pe la MMN sa o cumpar.
Cat despre aerisire, era o mare problema la forturile de acest tip. Nu stiu exact cum era realizata, dar unele forturi belgiene si franceze s-au predat in timpul primului razboi mondial datorita atmosferei irespirabile din fort sub focul artileriei grele germane.