Tropaeum Traiani

Istorie, arheologie, antichitate, evul mediu, muzee, etc.

Moderatori: Deus, Adam25

Scrie răspuns
miguelito

Tropaeum Traiani

Mesaj de miguelito »

Weekendul trecut am facut un tur cicloturistic prin judetul Constanta (detalii aici, pentru cine intereseaza), avand ca destinatie localitatea Adamclisi, respectiv cetatea antica, monumentul si muzeul.

Pentru amuzamentul dvs, iata ce indicator te intampina pe DN 3 catre monumentul triumfal :

Imagine

Pentru carturarii de la CNADNR: nu e Tropheum, ci Tropaeum - si nu Traian, ci Traiani !

Probabil ca unii care ajung pe acolo se intreaba "Cine a fost ala, Tropheum Traian"? :)
"I always arrive late at the office, but I make up for it by leaving early" - Charles Lamb

http://ciclist.wordpress.com/
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Am intrat pe link-ul de mai sus iar acolo am deschis poza cu piatra comemorativă.
Inspirata poza... poezia aia însă e inspirata de muza comediei, mai degrabă mergea pusă la Săpânța. Cu toată părerea de rău pentru cel plecat pe ultimul drum, nu te poți abține să râzi.

Revenind la indicatoare tâmpite, iată și unul referitor la râul Teleajen, pe care geografii de la drumuri l-au redenumit „Teleăjan” de te doare și mintea și limba când pronunți: http://www.rufeleinpublic.ro/2008/08/18 ... ge-si-asa/
bejan

Mesaj de bejan »

Fara cuvinte
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
miguelito

Mesaj de miguelito »

Salut, Andi! De fiecare data cand trec cu masina prin Valeni (de obicei merg spre Brasov pe varianta Cheia) imi aduc aminte de colectia ta de carti postale.

Poezioara de pe piatra memoriala are ceva din naivitatea unui rapsod popular, daca e sa ne uitam ca "drum" rimeaza cu "drum", dar mesajul este o dojana la adresa grabei si l-as lua mai in serios. Pentru ca in momentul acela ma indreptam catre cetate, mi-am amintit ca recent citisem despre epitaful de pe altarul funerar al lui Sergia Bassus (decurionul municipiului Drobeta, ucis de "lotri/daci liberi?" pe vremea lui Marcus Aurelius) si mi-am dat seama de inca un obicei care ne-a ramas de la romani.

Cu adevarat spectaculos indicatorul cu "Teleăjan". :lol:

Eu remarcasem batand cu masina / bicicleta soselele patriei ca pe unele indicatoare se foloseste abuziv ã (o litera specifica limbii portugheze) în loc de ă.
"I always arrive late at the office, but I make up for it by leaving early" - Charles Lamb

http://ciclist.wordpress.com/
LM

Mesaj de LM »

Atat Teleajen cat si „Teleăjan”,te ia cu dureri de cap la pronuntare...Poate ca sa optat pentru a doua varianta intrucat "parca" suna mai pe romaneste. 8) :wink:
"Audaces Fortuna Juvat !!!"
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

miguelito scrie:Salut, Andi! De fiecare data cand trec cu masina prin Valeni (de obicei merg spre Brasov pe varianta Cheia) imi aduc aminte de colectia ta de carti postale.

Poezioara de pe piatra memoriala are ceva din naivitatea unui rapsod popular, daca e sa ne uitam ca "drum" rimeaza cu "drum", dar mesajul este o dojana la adresa grabei si l-as lua mai in serios. Pentru ca in momentul acela ma indreptam catre cetate, mi-am amintit ca recent citisem despre epitaful de pe altarul funerar al lui Sergia Bassus (decurionul municipiului Drobeta, ucis de "lotri/daci liberi?" pe vremea lui Marcus Aurelius) si mi-am dat seama de inca un obicei care ne-a ramas de la romani.

Cu adevarat spectaculos indicatorul cu "Teleăjan". :lol:

Eu remarcasem batand cu masina / bicicleta soselele patriei ca pe unele indicatoare se foloseste abuziv ã (o litera specifica limbii portugheze) în loc de ă.
Salutare!
Indicatorul cu Teleăjan este la podul care precede ruinele Hanului Roşu, la vreo 7 km Sud înainte de intrarea în Văleni.
Că veni vorba de ruine şi de cărţi poştale, din păcate multe din clădirile vechi din Văleni mai pot fi văzute doar în ilustrate, nemaiexistând nici măcar în stadiul de ruine. Însă în satele de la Nord de Văleni, spre Braşov (Homorâciu, Izvoarele şi Măneciu) şi chiar şi în partea de Nord a Văleniului mai pot fi văzute pe marginea DN1 vechile prăvălii de la începutul secolului.

Multe dintre ele ar merita văzute, pentru că păstrează ceva dintr-un parfum de epocă pe care de multe ori doar vederile vechi îl mai au. Timpul şi oamenii nu lucrează însă în favoarea acestor mărturii ale unei epoci apuse.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Iertat imi fie ca scriu doua mesaje consecutive, dar nu au nici o legatura unul cu altul.
bejan scrie:Fara cuvinte
Acest indicator poate fi folosit de ca un argument in plus pentru cei inspirati de lucrarea Dacia Preistorica a lui Densuşianu (http://ro.wikipedia.org/wiki/Dacia_preistoric%C4%83) pentru a demonstra două lucruri: (i) cucerirea Corsicii de către daci şi (ii) faptul că tot dacii cultivau porumb modificat genetic.
Scrie răspuns