Despre gradarea monedelor americane
Despre gradarea monedelor americane
Un site interesant care ne ajuta sa intelegem cum isi clasifica americanii monedele.
Parerea mea e ca au ajuns in stadiul acesta datorita numarului relativ mic de tipuri de monede, emise de regula in tiraje mari si foarte mari (fata de ceea ce sintem noi obisnuiti), intr-o tara care are de departe cel mai mare numar de colectionari. Daca departajarea monedelor nu s-ar face "din milimetru in milimetru" ar scadea atit interesul fata de monede, cit si gradul de acumulare. Cunosc numismati americani care poseda zeci si sute de dubluri- in stare UNC pentru ochiul oricarui european - dar care nu sint satisfacuti fiindca nu au acel MS 65 sau chiar MS70 care i-ar face cei mai tari din parcare.
http://www.coingrading.com/intro1.html
Parerea mea e ca au ajuns in stadiul acesta datorita numarului relativ mic de tipuri de monede, emise de regula in tiraje mari si foarte mari (fata de ceea ce sintem noi obisnuiti), intr-o tara care are de departe cel mai mare numar de colectionari. Daca departajarea monedelor nu s-ar face "din milimetru in milimetru" ar scadea atit interesul fata de monede, cit si gradul de acumulare. Cunosc numismati americani care poseda zeci si sute de dubluri- in stare UNC pentru ochiul oricarui european - dar care nu sint satisfacuti fiindca nu au acel MS 65 sau chiar MS70 care i-ar face cei mai tari din parcare.
http://www.coingrading.com/intro1.html
- BAIDA DORU

- Tanatos2912

Poate ar trebui ca si noi sa ne axam mai mult pe calitate, pana la urma o colectie frumoasa e una cu piese aUNC sau UNC. Momantan poti gasi marea majoritate a monedelor in stari mai slabe, cat sa ai ptr inceputul unei colectii. Piesele "tari" sunt cel mai greu de gasit si la preturi mari . In plus daca Romania ar avea cote la tiraj cum are SUA am fi cu totii milionari, avand in vedere numarul restrans de piese emise de statul nostru.
DEUS FORTITUDO MEI
Eu nu inteleg de ce se omoara lumea asa tare dupa monede aUNC sau UNC.Parerea mea ca o moneda UNC ,indiferent din ce an,e ca una batuta in ultimii zece ani.In plus cred ca o moneda circulata are alt farmec cand stii ca a trecut prin 'jdemii de maine.Cu atat mai mult cu cat e mai veche...Cred ca pe moneda tre' sa ramana imprimata trecerea timpului...LUCIU DE BATERE...O PROSTIE!!!..parerea mea...
dutzu
Asta e aceeasi dilema ca a filatelistilor. Sa colectionezi timbre nestampilate "care nu si-au indeplinit menirea" sau timbre stampilate care au trecut prin multe maini? Si daca sunt stampilate, trebuie sa fie stampilate in ziua punerii in circulatie sau la un oficiu postal anume sau intr-o zi cu mult dupa epuizarea tirajului? Si optiunile pot continua. Alegerea uneia sau a alteia dintre ele se face in functie de importanta lor in ochii colectionarului individual. Nici una, nici alta nu indica prostie sau inteligenta, ci doar preferintele personale ale colectionarului.
Nu trebuie uitat insa ca atat timbrele cat si monedele au si o valoare artistica, nu doar una utilitara. Unii vor sa admire valoarea artistica nealterata a unui timbru nepatat de o stampila sau a unei monede netocite de "jdemii" de maini, altii vor sa vada urmele circulatiei lor. Dar daca ducem asta la extrem, un timbu pe care stampila a acoperit complet desenul original devine o simple bucata de hartie, asa cum o moneda care are detaliile sterse complet din pricina circulatiei devine doar un simplu disc de metal.
Nu trebuie uitat insa ca atat timbrele cat si monedele au si o valoare artistica, nu doar una utilitara. Unii vor sa admire valoarea artistica nealterata a unui timbru nepatat de o stampila sau a unei monede netocite de "jdemii" de maini, altii vor sa vada urmele circulatiei lor. Dar daca ducem asta la extrem, un timbu pe care stampila a acoperit complet desenul original devine o simple bucata de hartie, asa cum o moneda care are detaliile sterse complet din pricina circulatiei devine doar un simplu disc de metal.
- Tanatos2912

Consider ca fiecare colectioneaza ceea ce il face sa se simta bine cand priveste. O colectie e ceva personal si pentru un colectionar fiecare piesa are o poveste si va avea una cu mult dupa ce el nu va mai fi. Daca stiti "Istoria unui galban" o sa vaedeti si frumusetea unei piese trecuta prin multe maini si care a pastrat ceva din viata fiecarui om ce a tinut-o in mana. Si eu am piese uzate pe care la privesc ca pe niste "bunici" ce au o multime de povesti in tolba, dar si piese UNC care poate si-au petrecut viata intr-un sertar parfumat al vreunui boier uitate, sau tinute in vreo batista de o familie saraca ce prive la ele ca la ancora ce ii va ajuta in caz de mare nevoie. Pana la urma toate vin din acelasi loc, la un moment dat au fost toate un lingou din care s-au separat si fiecare si-a inceput calatoria mai mult sau mai putin aventuroasa.
DEUS FORTITUDO MEI
Intradevar totul tine de preferintele personale ale colectionarului.Temele alese fiind de o paleta foarte larga in functie de posibilitati si de implicare.Tind sa cred ca pe parcurs stacheta se ridica si apar noi orizonturi pe care dupa ce le atingi raman in urma, asa ajungandu-se sa cauti perfectiunea in ceva anume.Eu personal am studiat doua monede iesite din aceias matrita insa la o prima privire pareau distincte.O multitudine de detalii marunte au aparut in plus pe moneda aUNC si care lipseau cu desavarsire pe moneda circulata.Dar fiecare are farmecul ei.Depinde ce te astepti sa gasesti la fiecare moneda.Alex scrie:. Alegerea uneia sau a alteia dintre ele se face in functie de importanta lor in ochii colectionarului individual. Nici una, nici alta nu indica prostie sau inteligenta, ci doar preferintele personale ale colectionarului.
.