BNR: Sumittul NATO

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

ZAR

Mesaj de ZAR »

florin232 scrie:70 lei tombacul.
Este un pret exagerat pt. un metal (amalgam) absolut comun.Nu merita nici macar 1 leu/gr., deci un pret corect ar fi fost max. 25 lei - cu indulgenta, iar manopera personal consider ca nu trebuie luata in calcul (adaugata). :wink:
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

ZAR scrie:
florin232 scrie:70 lei tombacul.
Este un pret exagerat pt. un metal (amalgam) absolut comun.Nu merita nici macar 1 leu/gr., deci un pret corect ar fi fost max. 25 lei - cu indulgenta, iar manopera personal consider ca nu trebuie luata in calcul (adaugata). :wink:
:wink: Scuze pentru off topic, dar aliaj, nu amalgam deoarece amalgamul aste un aliaj pe baza de mercur + alte metale http://en.wikipedia.org/wiki/Amalgam, iar tombacul nu cred sa contina mercur: http://en.wikipedia.org/wiki/Tombac
ZAR

Mesaj de ZAR »

-Nu toate informatiile de pe Wikipedia sunt absolut corecte sau complete.
-aliaj = 2 metale
-amalgam = 3 metale (sau mai multe) - nu conteaza care sunt
-Tombacul din cate stiu eu contine Cu + Ni + Zn, de aceea l-am incadrat la amalgam. :)
---
Am gasit un articol scris de colegul nostru din forum dl. dorelb, se pare ca aveti dreptate si tombacul este un aliaj de Cu + Zn.Totusi cum se numeste amalgamul din Cu + Ni + Zn folosit spre exemplu la moneda 500 lei 1945. :?: In anumite cataloage romanesti e trecut tombac. :!:

http://www.colectzii.ro/articol.php?articolID=18
Ultima oară modificat 08 Apr 2008, 14:07 de către ZAR, modificat de 2 ori în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

:lol: Aliajul poate avea mai multe componente nu musai doua (de exemplu otelul inalt aliat nu are numai doua componente) iar amalgamul este un amestec de diferite elemente dar si (alt sens) ceea ce spunea andi_codescu mai sus. Iar Cu-Ni-Zn este un aliaj, o alama cu Nichel daca vreti :D - Alpaca
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

ZAR scrie:-Nu toate informatiile de pe Wikipedia sunt absolut corecte sau complete.
-aliaj = 2 metale
-amalgam = 3 metale (sau mai multe) - nu conteaza care sunt
-Tombacul din cate stiu eu contine Cu + Ni + Zn, de aceea l-am incadrat la amalgam. :)
---
Am gasit un articol scris de colegul nostru din forum dl. dorelb, se pare ca aveti dreptate si tombacul este un aliaj de Cu + Zn.Totusi cum se numeste amalgamul din Cu + Ni + Zn folosit spre exemplu la moneda 500 lei 1945. :?: In anumite cataloage romanesti e trecut tombac. :!:

http://www.colectzii.ro/articol.php?articolID=18
Va contrazic, dar chiar daca wikipedia are probabil erori, in cazul definitiei amalgamului, nu cred ca are. Am dat link-ul wikipedia, pentru ca imi era la indemana, deoarece nu am DEX-ul la mine, si nici vreo enciclopedie sau vreo alta lucrare de incredere.

Amalgamul in sensul propriu al cuvantului este un aliaj al mercurului cu un alt metal. In sens figurat inseamna amestec, "talmes-balmes", dar nu sensul figurat ne intereseaza.

Chiar daca si DEX-ul online poate avea erori, eu zic ca e suficient de sigur. Astfel, pe link-ul http://dexonline.ro/search.php?cuv=amalgam

apar urmatoarele definitii ale amalgamului:

"AMALGÁM, amalgame, s.n. 1. Aliaj de mercur cu alt metal. 2. Fig. Amestec de elemente disparate; talmeş-balmeş. – Din fr. amalgame, lat. amalgama.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de ana_zecheru, 2 Dec 2002 | Greşeală de tipar

amalgám s. n., pl. amalgáme
Sursa: Dicţionar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greşeală de tipar

AMALGÁM ~e n. 1) Aliaj de mercur cu alte metale. 2) fig. Amestec de elemente diverse; talmeş-balmeş. /<fr. amalgame, lat. amalgáma
Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greşeală de tipar

AMALGÁM s.n. 1. Aliaj de mercur cu alt metal. 2. (Fig.) Amestecătură, talmeş-balmeş, adunătură de elemente eterogene, disparate, de lucruri sau de persoane nepotrivite unele cu altele. [Pl. -me, -muri. / < fr. amalgame, cf. lat. amalgama < gr. malagma – frământare].
Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 27 Dec 2005 | Greşeală de tipar

!amalgám s. n., pl. amalgáme/amalgámuri
Sursa: DOOM 2 | Trimisă de Laura-ana, 4 May 2007 | Greşeală de tipar

AMALGÁM s. n. 1. aliaj de mercur cu alt metal. ♢ amestec metalic servind pentru obturarea cavităţii unui dinte 2. (fig.) amestec de elemente diverse. (< fr. amalgame, lat. amalgama)
Sursa: MDN | Trimisă de raduborza, 15 Sep 2007 | Greşeală de tipar
"

Din toate definitiile de mai sus, rezulta, zic eu, fara putinta de indoiala care este sensul principal al cuvantului amalgam. M-am intalnit cu termenul acesta de mute ori cand studiam destul de pasionat chimie anorganica.

Cat priveste sensul cuvantului aliaj, dl. berserkr a raspuns deja, dar cu toate acestea, adaug definitiile din DEX online http://dexonline.ro/search.php?cuv=aliaj

"ALIÁJ, aliaje, s.n. Produs metalic obţinut prin topirea laolaltă a anumitor metale sau a unor metale cu metaloizi. [Pr.: -li-aj] – Din fr. alliage.
Sursa: DEX '98 | Trimisă de ana_zecheru, 3 Jan 2003 | Greşeală de tipar

aliáj s. n. (sil. -li-aj), pl. aliáje
Sursa: Dicţionar ortografic | Trimisă de siveco, 10 Aug 2004 | Greşeală de tipar

ALIÁJ ~e n. Produs metalic obţinut prin topirea mai multor metale cu metaloizi. ~ de fier. [Sil. -li-aj] /<fr. alliage
Sursa: NODEX | Trimisă de siveco, 21 Aug 2004 | Greşeală de tipar

ALIÁJ s.n. Amestec de mai multe metale sau de metale cu metaloizi, obţinut prin topirea lor laolaltă. [< fr. alliage].
Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 26 Dec 2005 | Greşeală de tipar

ALIÁJ s. n. produs metalic obţinut prin topirea mai multor metale ori a unor metale cu metaloizi. (< fr. alliage)
Sursa: MDN | Trimisă de raduborza, 15 Sep 2007 | Greşeală de tipar
"

Asa cum se observa, aliaj nu inseamna doar amestec de doua metale ci poate fi foarte bine amestec de mai multe metale.

Revin cu o scurta completare: in citatele de mai sus apare "greseala de tipar" care in cazul de fapta nu inseamna neaparat ca respectivele definitii au greseli de tipar, ci pe acel site sunt linkurile unde se pot semnala eventuale greseli de tipar.
Tudor C

Mesaj de Tudor C »

" aliaj=sistem lichid sau solid, omogen sau eterogen, format din doua sau mai multe metale sau din metale si diferite nemetale cu proprietati metalice, obtinut prin topire
amalgam=1.aliaj de mercur cu diferite metale. 2.amestec de elemente disparate"

Dictionar Enciclopedic, Editura Enciclopedica, Bucuresti,
1993
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Tudor C scrie:" aliaj=sistem lichid sau solid, omogen sau eterogen, format din doua sau mai multe metale sau din metale si diferite nemetale cu proprietati metalice, obtinut prin topire
amalgam=1.aliaj de mercur cu diferite metale. 2.amestec de elemente disparate"

Dictionar Enciclopedic, Editura Enciclopedica, Bucuresti,
1993
... al doilea sens al cuvantului amalgam fiind cel figurat de "talmes-balmes" exprimat livresc ca "amestec de elemente disparate".
Scrie răspuns