100000 lei1946
Dupa ce scria pe una din paginile cu licitatii, inteleg ca ele sunt matute de Franklin Mint, USA (care parca a batut si monedele cu statul dac din 82-83), probabil destul de recent.
Bineinteles, nu e vorba doar de 100000lei 1946, ci de multe alte monede ale lumii, probabil alese dupa cat de frumoase sunt.
De ce sunt batute aceste monede ? Pentru ca se vand. Colectionarii americani, ca toti colectionarii de altfel sunt interesati de tot felul de ciudatenii.
Bineinteles, nu e vorba doar de 100000lei 1946, ci de multe alte monede ale lumii, probabil alese dupa cat de frumoase sunt.
De ce sunt batute aceste monede ? Pentru ca se vand. Colectionarii americani, ca toti colectionarii de altfel sunt interesati de tot felul de ciudatenii.
Incercati de curiozitate sa va uitati la ce alte monede mai vinde respectivul de pe ebay si veti vedea ca are o intreaga colectie de asa ceva, printre care un lot de 100 de miniaturi la tot felul de monede. Mi-e greu sa cred ca le-a primit de la bunicul sau ca si le-a cumparat de cine stie unde. Ceva nu e in regula pt niste monede totusi rare sa se gaseasca in asemena cantitati.
-
Cristian Ciuplea

Miniatura de la Franklin Mint este ceva modern, valoare numismatica zero.
Au mai facut ei chestii de genul acesta, de exemplu seria marcilor postale celebre, care au fost, cred, chiar din aur.
Miniaturi vechi ( inceputul sec. XX ) exista de la firma Lauer, Nürnberg, Germania.
Erau capabili sa bata monede si medalii.
Am avut cu f. multi ani in urma citeva romanesti, ca de exp. 20 lei 1890, bronz aurit.
Aceste miniaturi, chiar foarte reusite, aveau un diametru ca cca. 1 ban 1900.
Firma Lauer dorea sa-si faca reclama prin baterea acestor miniaturi !
Acum vreo 3 ani am avut si o cutiuta din metal aurit, cu capul regelui Carol I,
ca pe un 5 lei din Ag, pe margine se pomenea Fa. Lauer.
Cred ca in aceasta cutie se livrau miniaturile.
Au mai facut ei chestii de genul acesta, de exemplu seria marcilor postale celebre, care au fost, cred, chiar din aur.
Miniaturi vechi ( inceputul sec. XX ) exista de la firma Lauer, Nürnberg, Germania.
Erau capabili sa bata monede si medalii.
Am avut cu f. multi ani in urma citeva romanesti, ca de exp. 20 lei 1890, bronz aurit.
Aceste miniaturi, chiar foarte reusite, aveau un diametru ca cca. 1 ban 1900.
Firma Lauer dorea sa-si faca reclama prin baterea acestor miniaturi !
Acum vreo 3 ani am avut si o cutiuta din metal aurit, cu capul regelui Carol I,
ca pe un 5 lei din Ag, pe margine se pomenea Fa. Lauer.
Cred ca in aceasta cutie se livrau miniaturile.
Am observat astazi pe okazii un astfel de exemplar. Cifra 1 si litera L sunt destul de reliefate, dar nici urma de semnatura. Desi, la aprox. 180 de grade, literele NI din ROMANIA sunt slab batute:sorin70 scrie:Am vazut imaginea marita si cred ca e vorba de uzura matritei.
Cifra 1 de la valoare si L de la lei sunt fara partea inferioara ceea ce imi sugereaza o uzura a matritei la periferie.
Mai detine cineva astfel de exemplare ?

"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)