Monede UNC
Depinde de punctul de vedere. Imi amintesc de piesele scoase la vanzare pe okazii, mai demult de catre florin232, tot una si una, deci e clar ca ii plac lucrurile de calitate. In fond fiecare colectioneaza ce ii place. O colectie XF sau aUNC cere o rabdare infinita, pentru a gasi piesele in starea pe care o doresti si mai ales de a rezista tentatiei de a achizitiona o piesa de o calitate inferioara. Dar cumparand mai putin, vei avea si fondurile necesare pentru a cumpara o moneda in stare excelenta.
Interesante puncte de vedere. O moneda circulata a trecut prin multe maini, ar avea o istorie interesanta de spus daca ar putea-o spune. In literatura noastra, Alecsandri are o poveste despre un banutz ("Povestea banului" ? nu mai retin titlul din memorie) inpersonat, care relateaza unui alt obiect prin cate a trecut, ce aventuri au avut posesorii lui.... Tolstoi a scris si el despre aventurile unei bancnote. Dar din pacate, asta e doar literatura, monezile circulate nu pot spune povesti. O moneda UNC de 150 de ani insa poate spune mai mult, pentru ca pastrarea ei in starea asta a presupus tezaurizarea (pentru metal) sau trecerea dintr-o colectie in alta, neintrerupt. O moneda UNC are un pedigree (cele valoroase chiar se vand cu tot cu pedigree, gen ex. John Doe 1935, ex. Alex Smith 1956....)
Monede UNC
Desi discutia a alunecat de la inceput spre o alta idee, ma bucur ca am mai aflat cate ceva despre punctele voastre de vedere asupra unor intrebari pe care mi le-am tot pus de-a lungul timpului.
Eu gasesc interesanta o piesa in fiecare stare a ei.
In cazul unor monede UNC vad farmecul de a o avea asa cum era ea si acum o suta de ani: intacta. Cand ma uit la o moneda de aur sau la cele de 5 lei CarolI ma intreb oare cine a purtat-o in palma, ce boier?
Si monedele care au circulat au o mare insemnatate pentru mine. Adun cu bucurie orice banut gasit la tara prin tarana si ii ofer un loc in colectia mea. Ba chiar cele utilizate au o istorie mult mai incarcata si interesanta, insa avem acelasi impediment, nu-i putem afla trecutul.
Eu gasesc interesanta o piesa in fiecare stare a ei.
In cazul unor monede UNC vad farmecul de a o avea asa cum era ea si acum o suta de ani: intacta. Cand ma uit la o moneda de aur sau la cele de 5 lei CarolI ma intreb oare cine a purtat-o in palma, ce boier?
Si monedele care au circulat au o mare insemnatate pentru mine. Adun cu bucurie orice banut gasit la tara prin tarana si ii ofer un loc in colectia mea. Ba chiar cele utilizate au o istorie mult mai incarcata si interesanta, insa avem acelasi impediment, nu-i putem afla trecutul.
"Invata sa inveti, mai intai!" Nica M. Nicolae
-
fireatmyself
Acum o saptamana am cumparat 10 000 lei 1947 in stare aUNC, deoarece aveam una in stare VF. Am vrut sa o scot la vanzare (pe cea VF), dar apoi m-am gandit ca pentru a o cumpara am pierdut un tren (plus o zi de serviciu) si am pus-o la loc in colectie macar de cat "am patimit" pana am ajuns la ea, daca nu pentru cate "a patimit" ea pana sa ajunga la mine. Fiecare aduna ce ii incanta mai mult primivrea si ce ii trezeste o mai mare satisfactie, ca doar asta inseamna "a colectiona".
La sfarsitul zilei, cand pun moneda in clasor, ma gandesc la numarul de maini prin care a trecut ca sa ajunga la mine si mai trec cu vederea zgarietura stridenta, muchia usor ondulata, tocitura de pe revers...
La sfarsitul zilei, cand pun moneda in clasor, ma gandesc la numarul de maini prin care a trecut ca sa ajunga la mine si mai trec cu vederea zgarietura stridenta, muchia usor ondulata, tocitura de pe revers...
@ carpatic
e vorba de
Istoria unui galbân.
Nici eu nu am obsesia aUNC, normal ca prefer piese de calitate isa nu tin neaparat sa fie unc. In fond rostul unei monede este sa circule, a vrea ca toate sa fie UNC inseamna a dori ceva oarecum nefiresc.
Am intalnit sa Sutu un vanzator care imi explica ca sunt colectionari care vor numai bancnote UNC, ca ceilalti vrem cat mai ieften pana invatam, nu stiu de ce simtea nevoia sa-mi tina asemea lectii, probabil pentru ca incercasem sa negiociez pretul unor piese.
Inca ceva la bancnote pe toate care au circulat pe vremea mea (s isunt cateva serii
) le am UNC si nu concep sa fie altfel. Insa la celelalte nu am de loc pretentia asta. Am piese cu indoituri evidente, am 50 de bani 1917 cu o pata galbuie care chiar imi place si "imi certifica int-run fel" vechimea, am un leu 1920 pe care cineva a scris cu cerneala si grafie de mana "noroc" si asta imi place la ea.
In plus nu sunt interesat de comemorativele Bancii Nationale, (cele care nu sunt de circulatie, din pacate numai una a avut statul asta.) Monedele astea nu au nici o istorie de spus. In afara de ceva calitati estetice si faptul ca marcheaza un eveniment nu le gasesc vreo semnificatie. (Dintre ele am una singura cumparata pentru ca dintr-o gramada de monede comune gasita la Sinaia nu aveam ce alege altceva, pentru ca avea un pret rezonabil, si pentru ca in mod ciudat pentru mine ajunsese acolo unde nu ma asteptam sa o gasec.
e vorba de
Istoria unui galbân.
Nici eu nu am obsesia aUNC, normal ca prefer piese de calitate isa nu tin neaparat sa fie unc. In fond rostul unei monede este sa circule, a vrea ca toate sa fie UNC inseamna a dori ceva oarecum nefiresc.
Am intalnit sa Sutu un vanzator care imi explica ca sunt colectionari care vor numai bancnote UNC, ca ceilalti vrem cat mai ieften pana invatam, nu stiu de ce simtea nevoia sa-mi tina asemea lectii, probabil pentru ca incercasem sa negiociez pretul unor piese.
Inca ceva la bancnote pe toate care au circulat pe vremea mea (s isunt cateva serii
In plus nu sunt interesat de comemorativele Bancii Nationale, (cele care nu sunt de circulatie, din pacate numai una a avut statul asta.) Monedele astea nu au nici o istorie de spus. In afara de ceva calitati estetice si faptul ca marcheaza un eveniment nu le gasesc vreo semnificatie. (Dintre ele am una singura cumparata pentru ca dintr-o gramada de monede comune gasita la Sinaia nu aveam ce alege altceva, pentru ca avea un pret rezonabil, si pentru ca in mod ciudat pentru mine ajunsese acolo unde nu ma asteptam sa o gasec.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
Aceste monede au alta gradatie - proof. Sunt colectionari axati pe acest tip de moneda.picard scrie:eva a scris cu cerneala si grafie de mana "noroc" si asta imi place la ea.
Exact! Cati colectionari, atatea preferinte, si n-am nimic impotriva celor care colectioneaza "calitate" cum spune vasil (desi fiecare are alta perceptie asupra acestui cuvant). Cu o conditie: sa nu-i injoseasca pe ceilalti pentru preferintele lor, sau sa-i considere inferiori din aceasta cauza. Gusturile nu se discuta!
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
-
roantichitati

Cel putin pana in 1901 , in Romania , grija si respectul fata de moneda, care de altfel era si un insemn al regalitatii facea ca aceasta sa fie batuta la cele mai inalte standarde . Privind orice moneda UNC din aceasta perioada nu poti sa nu admiri finetea detaliilor si realizarea artistica de exceptie . Astazi din pacate aceste caracteristici nu mai exista pe plan mondial (din motive rationale sau nu ) decat la monedele destinate special colectionarilor . Adaugandu-se raritatea acestor caracteristici transforma practic orice piesa UNC , intr-o mica opera de arta . Avand aceste calitati personal nu ma mir de turnura preturilor la astfel de raritati . Monedele circulate au si ele farmecul lor , distinct , mai ales cele “imbatranite” frumos .Personal imi plac ambele categorii , dar am o inclinatie clara spre UNC`uri . Din puctul de vedere al colectionarii nu se poate face o distinctie intre colectionari , fiecare are un mod personal de a privi lucrurile si satisfactia personala primeaza si trebuie sa primeze in fata aprecierii generale .
Subscriu si eu la ideea ca o moneda circulata are mai mult sens numimatic decat una UNC. Am inceput sa colectionez monede din scoala generala, de cand am citit "Povestea unui galban si a unei parale" si deseori cand achizitionez o piesa noua sau admir retrospectiv piesele pe care le am de ani buni, ma gandesc prin ce maini trebuie sa fi trecut si ce drumuri a facut pana sa ajunga la mine.
"I always arrive late at the office, but I make up for it by leaving early" - Charles Lamb
http://ciclist.wordpress.com/
http://ciclist.wordpress.com/
-
roantichitati

Nu cred ca problema se poate pune astfel . Ganditi-va ca o moneda necirculata poate furniza foarte multe date , mai ales in cazul monedelor antice – chipul unui imparat este mult mai fidel reprezentat pe o moneda necirculata , inscriptiile sunt lizibile , elemente din fundal care nu se pot vedea la o moneda circulata pot da informatii importante iar detaliile de pe suprafata metalului pot da date despre batere , despre matrita . Si moneda circulata poate oferi multe indicii cu privire la diverse obiceiuri : taiere ( in scopul micsorarii valorii ) , de gaurire ( in cazul in care era purtata drept medalion – talisman ) …de poansonare pentru repunerea in circulatie a unor piese uzate …etc . Deopotriva si unele si altele sunt importante si nu cred ca trebuie sa dezbatem care dintre ele au “mai mult sens numismatic” .miguelito scrie:Subscriu si eu la ideea ca o moneda circulata are mai mult sens numimatic decat una UNC.
miguellito a subscris la o idee exprimata inainte. N-a spus ca adevarul este acela sau acesta. Opinia dansului...Eu sunt de acord ca si monedele in stare exceptionala sau macar foarte bune, aduc mari servicii numismaticii. Ca exemplu, exista in marile referinte monede despre care nu se stie nimic in afara dimensiunilor, emitentului si designului. Astfel incat, neffind semnalat niciun exemplar suficient de bun, nici macar nu se poate determina locul emiterii. La altele nu se pot determina alte informatii care ar fi utile de asemenea. Deci indiferent ce ne place sa colectionam, toate isi au importanta lor.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!