Varietate la 1000 lei 2001?
S-a spart o protuberanta a matritei sau matrita a fost executata defectuos. Legat de faptul ca n-ati mai vazut, cine sta sa se uite la acest nivel pe aceste piese? Sau mai exact pe cate piese de acest fel a stat cineva cu lupa? Oricum daca la controlul de calitate s-a observat si a fost clasificat ca defect (putin probabil) matrita a fost scoasa din productie si numarul acestor piese depinde de cate s-au batut cu ea pana a fost eliminata. Nu cred ca poate fi numita "varietate".
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
Daca acel numar plin este o interventie voita din partea gravorilor, atunci, din punctul meu de vedere, este o varietate.
In cazul in care nu este voita, ci un accident, este o eroare. Si va asigur ca veti gasi sute de erori la monedele de 1000 lei 2000/2004 cat si la monedele 10 bani 2005/prezent.
In cazul in care nu este voita, ci un accident, este o eroare. Si va asigur ca veti gasi sute de erori la monedele de 1000 lei 2000/2004 cat si la monedele 10 bani 2005/prezent.

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Dle traistaru, stiu ca in lumea numismaticii cei specializati studiaza aceste mici amanunte. Insa dupa parerea mea, definitia si modul in care americanii interpreteaza aceste lucruri nu-s aplicabile la monedele autohtone. Americanii au destul de putine designuri pana in ultima vreme cand au inceput sa le diversifice. Nu prea au pe ce se baza in a diversifica piesele decat pe mici diferente, ei au ramificat incadrarea pana la granita cu nebunia, tocmai pentru ca monedele lor au avut o asa mare stabilitate in reprezentare. La noi dupa cum s-a mai spus in alt topic dar si aici deja, sunt atat de multe monede executate neglijent si cu un control minim al calitatii, incat asemenea cazuri nu pot reprezenta o varietate din punctul meu de vedere. Acum, legat de studierea in amanunt a lor, incercati sa faceti un procent bazat pe numarul de monede studiat de dvs (din categoria celei mentionate) si tirajul lor. Va asigur, este destul de mic. De aceea spuneam ca nu este foarte relevant daca la aceste emisiuni ni se intampla sa vedem un amanunt modificat. N-am timp si nici prea multa tragere de inima in acest sens, insa sunt sigur ca as putea sa va gasesc multe cazuri similare in emisiunile din ultima vreme (mici defecte de fabricatie). Eu n-am postat ca sa va contrazic, ci tocmai ca sa adaug un punct de vedere.
Hljóðs bið ek allar
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!
vel framtelja
forn spjöll fíra,
þau er fremst um man.
helgar kindir,
meiri ok minni
mögu Heimdallar;
viltu, at ek, Valföðr!