Ardealul Nostru - moneda sau medalie ?!!

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

tripleseven

Ardealul Nostru - moneda sau medalie ?!!

Mesaj de tripleseven »

Nu stiu daca s-a mai discutat candva subiectul pe acest forum,personal sunt cam derutat pt ca in literatura am gasit aceasta piesa descrisa ca moneda si ca medalie comemorativa!
Cel putin in licitatiile numismatice din vest, apare trecuta ca 20 lei cu toate ca nu este trecuta valoarea nominala pe ea.
Am cumparat in urma cu cativa ani o piesa de la un dealer,care era insotita de un fel de certificat de autenticitate . L-am intrebat ce inseamna acest certificat si mi-a spus ca la sfarsitul anilor 80 s-au vandut la nu stiu ce banca (parca Sparkasse, nu mai stiu exact) monede de aur ale Caselor Regale din Europa si ca acest certificat insotea piesa.
Pareri???

PS
Am uitat sa traduc textul pe certificat:

Monede de aur ale Imparatilor si Regilor din Europa

20 Lei Romania / Reunificarea Transilvaniei :lol: :shock: :?: :?:

Inaintea sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial a inceput "sovietizarea" in tara. Cu ocazia "reunificarii Transilvaniei" a fost emisa aceasta moneda comemorativa cu 3 domnitori :
Principele Mihai - 1927 - 30 :?:
Regele Ferdnand - 1914 - 27
Regele Mihai 1 - 1940 - 47
Ca ultimul din regi, Mihai 1 a fost nevoit sa abdice in 1947.
Romania a devenit republica in 1948
Fişiere ataşate
1944AN1d.JPG
1944AN1d.JPG (98.39 KiB) Vizualizat de 17937 ori
1944AN1e.JPG
1944AN1e.JPG (95.95 KiB) Vizualizat de 17937 ori
1944AN1b.JPG
1944AN1b.JPG (69.73 KiB) Vizualizat de 17937 ori
1944AN1c.JPG
1944AN1c.JPG (73.93 KiB) Vizualizat de 17937 ori
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

S-a discutat subiectul acum cativa ani.
Moneda este o medalie atata timp cat nu are nominal chiar daca greutatea este f apropiata de cele de 20 lei.
Da, este emisa in '44 pe timpul domniei lui Mihai I si se refera la faptul ca Transilvania este romaneasca.
Despre sovietizarea Romaniei sunt carti de citit ...
L.E.: in ce-i priveste pe domnitori autorii "certificatului" se afla in eroare, primul domnitor reprezentat pe medalie este Mihai Viteazul - cel care a unificat prima oara cele 3 provincii...
Ultima oară modificat 30 Iun 2009, 16:13 de către vlahul, modificat 1 dată în total.
picard

Mesaj de picard »

Parerile sunt impartite :D
Se pare ca atunci cand au lansat-o au denumit-o medalie:
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... u1944.html

Editare ulterioara:
Si eu o consider tot medalie.
Ultima oară modificat 01 Iul 2009, 09:09 de către picard, modificat 1 dată în total.
Talerul şi mahmudeaua sunt a omului nebun.
Zimţii dă florin sunt solzii care dracu-i poartă-n spete.
Guldenul mare ca roata dîmprejur dă sfîrc la fete
La fel duce în ispită, firfiricul şi carboava
Ca şi filtrul dă amoriu picură-şi în sîn otrava,
Lira minte, rubla-nşeală, ţechinul te măsluieşte
Şi Mamona cînd vrei aur scuipă-n palme şi rînjeşte.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Daca dvs doriti sa spuneti ca o medalie e moneda n-aveti decat, atata timp cat nu are nominal... poate chiar si comemorarea din 1948 a Revolutiei Pasoptiste este de fapt o moneda de 5 lei...
amonra

Mesaj de amonra »

Povestea ( nu stiu cat de verosimila ) pe care am auzit-o eu e ca din cauza iminentei ocupatiei sovietice, BNR a emis catre populatie o medalie de aur, pentru a proteja rezervele din metal pretios.
Evident, pe moneda-medalie sunt stemele provinciilor romanesti eliberate de sub hortisti, cat si mini alegoria eterna Mihai Viteazul - voievodul Mihai I.
Se pare ca toti au primit-o, insa nimeni nu a dat-o la schimb, fapt pentru care a fost tezaurizata imediat.

Comunistii au incercat recuperarea metalelor pretioase de la populatie prin vestita lege in acest sens.
Oricum, dupa cat de des apar pe piata, se pare ca au ramas multe dosite, ceea ce nu o face o piese deloc rara.

Pentru a lamuri pentru totdeauna acest subiect, cred ca ar putea fi intrebat in mod direct chiar fostul rege, Mihai, caci inca este in viata.
Pecunia non olet.
thebluelion

Mesaj de thebluelion »

Chiar daca a fost folosita pe post de moneda (legal, ilegal, chiar nu conteaza), nu are valoarea nominala inscrisa pe niciuna dintre fete, deci nu are rost sa discutam - este clar medalie.
Referitor la faptul ca anumiti vanzatori (de pe ebay in special), trec in titlu denumirea de 20 lei 1944, pe langa Ardealul Nostru, Cei trei regi etc, explicatia este destul de simpla si mi-a fost furnizata de doi dintre acestia: pe de o parte, se stie ca aceasta medalie se dorea a fi similara cu polii batuti de Carol I, iar, pe de alta parte, este mult mai usor de gasit in cadrul cautarilor atunci cand i se atribuie si o valoare nominala in titlul descrierii.
amonra scrie: Oricum, dupa cat de des apar pe piata, se pare ca au ramas multe dosite, ceea ce nu o face o piese deloc rara.
In privinta acestui lucru, va pot spune ca de aproximativ un an de zile, de cand urmaresc mai atent licitatiile de pe ebay, vanzatorul coinsdealer din Israel pune in vanzare saptamanal (daca nu chiar mai des) o astfel de medalie.

MODERATOR: Va rog nu mai scrieti 2 mesaje unul dupa altul
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

vlahul scrie:S-a discutat subiectul acum cativa ani.
Moneda este o medalie atata timp cat nu are nominal chiar daca greutatea este f apropiata de cele de 20 lei.
Faptul ca greutatea e apropiata de cea a monedelor de 20 lei aur nu are relevanta. Acele monede de 20 lei aur s-au batut in perioada cand si in Franta se bateau monede de 20 franci cu greutatea de 6,452 gr. In numismatica moderna, unde se lucreaza cu precizii de sutimi de gram, nu se pot face aprecieri de genul greutate apropiata.
Medalia Ardealul Nostru s-a batut mai tarziu, in alta epoca istorica, la aceeasi greutate cu monedele de 100 franci 1929-1936 tip Bazor.
In concluzie daca s-ar fi pus problema unei valori nominale aceasta ar fi fost de 100 lei.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Partizanii "monedei" folosesc acest lucru in favorea sustinerii teoriei ca este o moneda, asta am vrut sa spun...
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Exista o singura moneda de 20 lei 1944, dar ea este din zinc.

Daca urmarim ofertele de pe eBay ( GB, D, USA ) sau si listele unor comercianti,
vedem ca mai mereu se ofera un 20 lei 1944 din aur, cu "3 capete de regi ".
Treaba asta nu-i insa nimic fata de " certificatul " piesei cumparate de dl. Tripleseven, unde Mihai I pe la 6 ani avea barba.
Deci vedem cit de fundate -s cunostintele vinzatorilor !
Medalia Ardealul Nostru, batuta intr-un nr. mare, 1.000.000 buc., s-a vindut la un pret mai mare decit valoarea aurului. Diferenta trebuia investita in refacerea tarii, dupa WW II.

Chiar sa vrem sa credem ca medalia este moneda adevarata, care a mai si circulat, atunci de ce nu se vad unele cu penele de pe gitul vulturului mai tocite ?
Sau sa credem ca s-a pacalit statul cu vreo 90 Kg aur pur, cind a bagat " moneda " pe piata ?

Daca la medaliile din aur Ferdinand I si Carol II se mai pot purta niste discutii pro si contra, la Ardealul Nostru nu mai pot sa fie dubii !

Eu sunt perfect convins ca majoritatea vinzatorilor stiu ca vind o medalie si nu o moneda.
O fac insa datorita faptului ca o moneda se vinde mult mai bine decit o medalie !
Referitor la medalia din Ag, N.Balcescu, Centenarul Revolutiei, care si ea nu este decit o simpla medalie, cred ca prin anii 70 a fost ridicata la rangul de
" moneda tip crown " in catalogul Yeoman.
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Dar de monedele sovereign ce ziceti, au pe le inscrisa valoarea numismala? Intrebarea e valabila pentru majoritatea monedelor englezesti din Ag si Au din secolul trecut.
Pana la urma sa nu uitam de inflatia anului 1944. Ce valoare se putea atribui unei monede de aur (pretul aurului variind f mult in contextul unei economii zdruncinate de razboi) care s-ar fi "devalorizat" foarte repede avand o cifra anume: 20 lei; 100; 1000; 10000 lei.
Practic o moneda de 500 lei 1944 valora in 1946 25 000 lei daca tinem cont de metal si gramaj.
Eu consider ca o anume valoare marcata pe moneda nu se putea justifica in contextul inflatiei de atunci.
DEUS FORTITUDO MEI
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Dar nici 20 lei aur nu valorau cat 20 lei bancnota in 1900...
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

Costin C. Kiritescu scrie:
Sistemul banesc al leului si precurosrii lui - vol III - 1971
pag 65 - 66.

"Originalitatea" operatiei incepe de la idea legarii imprumutului de o emisiune de medalii comemorative batute in aur, in sensul ca subscriitorii la imprumut erau singurii in drept sa cumpere medaliile. Printr-un decret-lege publicat in aceeasi zi in care aparea si cel care autoriza contractarea imprumutului, Ministerul Finantelor mai era autorizat sa bata la Monetaria Nationala si sa puna in vanzare medaliile comemorative din aur, pana la maxim 1 milion bucati. Doi ani mai tarziu s-a autorizat baterea a inca un milion de bucati, insa aceasta autorizatie n-a mai fost valorificata.
In expunerea de motive la lege, conducatorul de atunci al Ministerului Finantelor a precizat ratiunea oficiala, sentimental-politica, a emisiunii acestor medalii comemorative: "pentru a incrusta evocator (sic) ziua dezrobirii Ardealului de Nord si pentru a transmite si se mosteni din generatie in generatie amintirea concreta a acelor pagini de istorie".
Medaliile aveau urmatoarele caracteristici tehnice: ele erau fabricate din aliaj de aur si cupru cu titlul 900/1000 aur cu o toleranta de 2 la mie, aveau o culoare galben-aurie corespunzatoare aliajului, diametrul unei medalii era de 21 mm, iar greutatea de 6,55g cu o toleranta de 2 la mie. Prin continutul de aur, dimensiunea si greutatea lor, medaliile comemorative erau identice cu piesa de aur franceza de 20 de franci denumita napoleon. Legiuitorul motiva aceasta identitate cu necesitatea de "a se da acestor medalii o valoare internationala". Implicit medalia era identica cu piesa de aur de 20 de lei, emisa pe baza sistemului monetar national din 1867.
Medaliile nu purtau - ipso facto - vreo indicatie asupra valorii nominale, asa cum ar fi fost necesar daca piesele ar fi avut caracterul de monede. De altfel, intr-o perioada de inflatie acuta, nici n-ar fi fost posibil sa se imprime pe piese o valoare nominala valabila.
Medaliile comemorative erau asimilate obiectelor confectioanate din metale pretioase, ele fiind exceptate de la dispoziile legale privitoare la detinere si circulatie. Cu alte cuvinte, oricine avea dreptul sa detina, sa vanda si sa cumpere medalii fara nici o restrictie. Dreptul de cumparare era insa conditionat de subscrierea la Imprumutul Refacerii Nationale. Printr-o decizie a ministrului finantelor, o data cu subscrierea unei sume de 50 000 de lei la imprumut, subscriitorul avea dreptul sa cumpere o medalie cu suma de 15 000 de lei, ceea ce, la o emisiune de un milion de medalii, fixa totalul imprumutului la 50 de miliarde de lei.

............................................................

Pe piata "cursul"acestei medalii a crescut vertiginos, asa cum era si firesc, pe masura avansarii procesului inflationist, a deprecierii corespunzatoare a leului. Pana la sfarsitul anului 1945, el a ajuns de la 15 000 la circa 35 000 de lei, pentru ca in preajma reformei monetare din 1947 sa depaseasca 35 000 000 de lei.
Imagine
http://coinsandliterature.blogspot.com/
Imagine

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Nu vrem sa comparam sistemul monetar roman cu cel al Marii Britanii !
A existat o singura moneda romaneasca, care a si circulat, fara valoare nominala ?
Raspunsul este clar !
Realizarea acestei medalii nu avea ca scop decit o dezlocare de bani, cumparatorul platea ceva peste valoarea aurului.
Diferenta era practic o donatie.
500 lei 1944 a fost in 44 in Ag, un an mai tirziu era din alama !
Dintre aceste monede unele au si circulat, putin, dar au circulat.
Multe s-au pus de-o parte si se gasesc in calitate bomba, adica pina in BU( MS 64 ).
Jafurile de pe eBay, de exp., astea au circulat putin, prezentind tocirea caracteristica.
Ardealul Nostru cu urme clare de circulatie inca n-am vazut !
Bogdan R

Mesaj de Bogdan R »

Vad ca pana si Kiritescu a cazut in eroarea de a considera Ardealul Nostru ca avand date tehnice similare cu piesele de 20 franci/lei de 6,452 gr cand e evident ca datele tehnice sunt similare cu cele ale pieselor de 100 franci tip Bazor de 6,55 grame de care am amintit.
''Orice ar fi sã ne aducã viitorul ºi oricât de mult ar trebui sã suferim, nu încetaþi a cultiva ceea ce a fost ºi trebuie sã rãmânã specificul sufletului românesc: credinþa, vrednicia, setea de libertate ºi dreptate precum ºi omenia cea mai deplinã faþã de semeni''

Majestatea Sa Mihai I Regele Românilor
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Cristian Ciuplea scrie: Treaba asta nu-i insa nimic fata de " certificatul " piesei cumparate de dl. Tripleseven, unde Mihai I pe la 6 ani avea barba.
Deci vedem cit de fundate -s cunostintele vinzatorilor !
Ori asa, ori Mihai Viteazul a domnit in secolul 20 !
Scrie răspuns