1 ban 1888 aurit
1 ban 1888 aurit
Salut,
Eu stiam despre aceasta varianta ca a fost data/gandita ca martisor cu un tiraj foarte mic. Sunt curios de ce alte versiuni ale povestii mai sunt pe aici.
Este prima data cand o vad undeva:)
Cei de la Kuenker vad ca o catalogheaza ca Proba... totusi nu inteleg ce sens ar avea o proba aurita.
Uitati si linkul:
http://www.kuenker.de/onlineAuctionDeta ... ager=00059
Calin
Eu stiam despre aceasta varianta ca a fost data/gandita ca martisor cu un tiraj foarte mic. Sunt curios de ce alte versiuni ale povestii mai sunt pe aici.
Este prima data cand o vad undeva:)
Cei de la Kuenker vad ca o catalogheaza ca Proba... totusi nu inteleg ce sens ar avea o proba aurita.
Uitati si linkul:
http://www.kuenker.de/onlineAuctionDeta ... ager=00059
Calin
Re: 1 ban 1888 aurit
Poate nu e vorba doar de sensul unei probe aurite.skillz1 scrie:Salut,
Calin
In mod normal, moneda ar trebui sa aiba "doar" 1 gram. Aceasta in cauza, are "doar" 0,97. Si cum pana acum nimeni nu a trasat o linie intre o proba sau o copie a monedei ... pot fi interpretari foarte multe.
Mai jos, in licitatiile mai vechi de la aceeasi casa de licitatii, inca 2 probe, cu greutate diferita.
In multe din cartile vechi din domeniu, moneda nu apare mentionata. Si nici cea de 1 ban 1883.
Prima mentiune, din cate imi aduc aminte, este in MBR.
In cartea domnilor O. Iliescu / P. Radovici - "Monedele Romaniei" ea apare mentionata la capitolul jetoane oficiale, emise de organele de stat.
- Fişiere ataşate
-
- 1 ban 1888 2.jpg (71.87 KiB) Vizualizat de 12102 ori
-
- 1 ban 1888.jpg (67.05 KiB) Vizualizat de 12102 ori

http://coinsandliterature.blogspot.com/

"Stiu marii paznici unde ne aflam?
Abia iesiti din scutecele humii,
Ne-am catarat pe-acoperisul lumii
Si pe taisul evului umblam."
-
Cristian Ciuplea

Incalzeste pe cineva faptul ca 1 Ban 1888 este proba sau moneda ( posibila de curs ) ?
Egal cum o considera fiecare, mai ieftina ea nu devine !
Personal nu numesc 1 ban 1888 proba, dar asta-i opinia mea.
Si tot pentru mine acest ban din 1888 trebuie sa aiba pojghita de aur originala din 1888.
Au fost timpuri cind el aparea in Krause-Mishler la monede si separat, ca aurit, la probe.
Numai ca cea aurita, adica proba, dupa K-M, era cotata pe la vreo 180-200 $ !
Asemenea " cadouri " trebuiau cumparate imediat.
Ce este f.f. interesant la Künker, este faptul ca in oct. 2009 au fost doua piese, ambele neaurite, ca acum sa mai apara una, la care mie nu-mi place pozitia ultimului opt !
Egal cum o considera fiecare, mai ieftina ea nu devine !
Personal nu numesc 1 ban 1888 proba, dar asta-i opinia mea.
Si tot pentru mine acest ban din 1888 trebuie sa aiba pojghita de aur originala din 1888.
Au fost timpuri cind el aparea in Krause-Mishler la monede si separat, ca aurit, la probe.
Numai ca cea aurita, adica proba, dupa K-M, era cotata pe la vreo 180-200 $ !
Asemenea " cadouri " trebuiau cumparate imediat.
Ce este f.f. interesant la Künker, este faptul ca in oct. 2009 au fost doua piese, ambele neaurite, ca acum sa mai apara una, la care mie nu-mi place pozitia ultimului opt !
skillz1 scrie:Sunt curios cum apare in Schäffer/Stambuliu.
1.1 Bronz; Bucuresti; 15 mm; 0,88g; muchie neteda____1500 €
1.2 Bronz aurit 15 mm; 0,93g; muchie neteda _________2500 €
Nota/Note
1.1 REP.-22.4.1-3.15/23; KM-Pn 45;Iliescu - Jet/2;
LGN -1, lot 622; Giessener-106, lot 4492
1.2 KM-Pn44;
Col.RB; Col.TH; LGN-1,lot 623.
Considerat jeton (semn cu aspect de moneda), in cazul de fata cu caracter oficial, find emise de organele de stat. Au fost distribuite in scop de binefacere, cu prilejul unor baluri date la Palatul Regal, in schimbul sumei de 20 lei pentru 1 ban. Nu se cunoaste numarul pieselor emise (=Iliescu).
Asa este scris in Schäffer/Stambuliu
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
Merci mult de info si raspuns.Mateiciuc scrie:
Considerat jeton (semn cu aspect de moneda), in cazul de fata cu caracter oficial, find emise de organele de stat. Au fost distribuite in scop de binefacere, cu prilejul unor baluri date la Palatul Regal, in schimbul sumei de 20 lei pentru 1 ban. Nu se cunoaste numarul pieselor emise (=Iliescu).
Asa este scris in Schäffer/Stambuliu
Unde s-ar gasi de vanzare catalogul Schäffer/Stambuliu?
Merci.
Anul trecut se gasea la galeria Stambuliu. Pret = 250 lei. Posibil sa fie inca disponibil si in prezent.
Ulterior am aflat ca exista in paralel si o editie limitata (de lux) si implicit ceva mai scumpa.
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=4076
Ulterior am aflat ca exista in paralel si o editie limitata (de lux) si implicit ceva mai scumpa.
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... php?t=4076
Ultima oară modificat 10 Iun 2010, 08:39 de către ZAR, modificat de 4 ori în total.
skillz1; Unde s-ar gasi de vanzare catalogul Schäffer/Stambuliu?
Merci.
----------------------------------------------------------------
Mateiciuc; V-am last raspuns pe PM
o zi buna
Merci.
----------------------------------------------------------------
Mateiciuc; V-am last raspuns pe PM
o zi buna
Ultima oară modificat 09 Iun 2010, 23:03 de către Mateiciuc, modificat 1 dată în total.
Re: 1 ban 1888 aurit
M-am uitat din greseala aproape si am vazut ca in MBR este trecuta cu tiraj 500 de piese. Si este mentionata doar varianta aurita de 1g.Yu_L.Yan scrie:
Prima mentiune, din cate imi aduc aminte, este in MBR.
Buna ziua,daca va intereseaza catalogul am un foarte bun prieten care are acest catalog la vanzare!lasati'mi id-ul dumneavoastracreanga scrie:Mateiciuc scrie:Unde s-ar gasi de vanzare catalogul Schäffer/Stambuliu?
Merci.
V-am last raspuns pe PM
o zi buna
o zi buna[/quote]
--------------------------------------------------------------------------
Va multumesc mult pentru mesaj numai ca intrebarea '' Unde s-ar gasi de vanzare catalogul Schäffer/Stambuliu? Merci.'' mi-a fost pusa mie de dl. skillz1 (in mesajul de mai sus este o greseala).
Vreau sa spun ca i-am last mesaj pe pm dl. skillz1 de la cine poate cumpara catalogul. Asa ca in momentul de fata dle. skillz1 aveti de ales intre cei doi vanzatori
cer scuze pentru greseala facuta mai sus.