Varianta la 100 lei 1991 de circulatie?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

vladmario

Varianta la 100 lei 1991 de circulatie?

Mesaj de vladmario »

Am primit si am afisat
http://www.geocities.com/romaniancoins/ ... i1991.html
o imagine cu o piesa de 100 de lei din 1991 cu cifre subtiri si cu cifre 9 rotunjite in an.
Credeam ca absolut toate sutele din 1991 au valoarea nominala cu cifre groase, iar 9 din an cu coada dreapta.
Nu am reusit sa gasesc pe net vreo informatie despre existenta variantelor la aceasta moneda - suta din 1991. Si nu tin minte sa fi vazut la vinzare asa ceva.
Ar putea fi cumva vorba de o proba?
In rog pe cei care au mai multe informatii sa ma ajute. Multumesc!
sorin70

Mesaj de sorin70 »

La o prima analiza piesa se prezinta intr-o stare foarte buna, mai rara la piesele de 100 lei 1991 care au circulat foarte mult.
Din moment ce schimbarea de design a cifrelor s-a petrecut undeva in 1992 eu consider aceasta piesa o proba, cu atat mai mult cu cat aceasta piesa nu a mai fost semnalata de nimeni pana acum. Ciudat pentru o piesa foarte comuna.
Ipoteza mea este urmatoarea :
Au fost 2 propuneri de design in 1991 : cu cifre groase si cu cifre subtiri si s-au executat probe din ambele tipuri.
Initial s-a optat pentru cel cu cifre groase iar in cursul anului 1992 s-a renuntat si s-a optat pentru cel cu cifre subtiri, ce da un aspect mai elegant.
A ramas pe undeva proba din 1991 si a aparut acum.
Nu am niciun document care sa confirme aceasta ipoteza asa incat orice informatie noua este binevenita.
Ca o paranteza, am puricat tot lotul meu de 100 de lei dar in zadar :(
vladmario

Mesaj de vladmario »

Da, ipoteza este foarte plauzibila.
Dar, cine stie, cineva ar putea descoperi in "lotul de rezerva" astfel de piese... eu nu am avut noroc.
drmau

Variante 100 lei 1991-1996

Mesaj de drmau »

Sunt colectionari care vaneaza variante inclusiv la aceste piese comune - ca de exemplu un domn pensionar si destul de in varsta - un adevarat senior in ale spiritului din Bucuresti.
El mi-a spus ca nu exista piese banale ci doar colectionari care n-au suficienta pasiune si ... imaginatie :-)
El mi-a spus ca ar exista si o fantomatica varianta a acestor monede cu Romania de pe muchie scrisa cu caractere cursive.
Sincer o astfel de piesa mi s-ar parea mult mai interesanta decat aceste variante cu cifre groase versus subtiri sau cu drepte sau rotunjite. Nu ca le-asi nega importanta ... doar ca aici imi declin complet "imaginatia" ... sau interesul. Le-am tinut de prea multe in mana si am platit de prea multe ori maxi-taxi-ul cu ele.
Si chiar asa - a mai auzit cineva de aceasta varianta?
Seniorul meu spune ca a auzit de ele in Bucuresti si ceea ce este mai interesant din surse legate de monetarie.
Orice stiinta este un sistem de ipoteze; orice filozofie, un pariu cu timpul. Sistemele se pot substitui iar pariurile se pierd de obicei - parafrazandu-l pe Julio Cortázar via „Mironositele” de Federico Andahazi
claus

Mesaj de claus »

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Daca mergeati pe la Sutu le vedeati de cativa ani...
Cornelius Agrippa

Mesaj de Cornelius Agrippa »

Chiar exista clienti pentru asa ceva?
„Evul Mediu nu s-a sfarsit inca“-Umberto Eco
http://num-n-roll.blogspot.com/
http://alte-vederi.blogspot.com/
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

La necunoscatori sau novici...
vladmario

Re: Variante 100 lei 1991-1996

Mesaj de vladmario »

drmau scrie:Si chiar asa - a mai auzit cineva de aceasta varianta?
Seniorul meu spune ca a auzit de ele in Bucuresti si ceea ce este mai interesant din surse legate de monetarie.
Multumesc pentru informatie.
Oricum, daca nimeni nu a confirmat pina acum existenta acestei piese, nu prea imi mai pare posibil sa fi fost pusa efectiv in circulatie.
claus

Mesaj de claus »

in krause se mentioneaza la 1992 o "varianta" cu tpt pe muchie. tot acolo se presupune ca ar fi o proba

in acest topic:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... c&start=45

se mentioneaza si 1991 tpt.
vladmario

Mesaj de vladmario »

claus scrie:in krause se mentioneaza la 1992 o "varianta" cu tpt pe muchie. tot acolo se presupune ca ar fi o proba

in acest topic:
http://transylvanian-numismatics.com/ph ... c&start=45

se mentioneaza si 1991 tpt.
Cred ca mentiunea la 1991 TPT din discutia indicata e de fapt o referire tot la 1992 TPT din Krause. Parerea mea ferma (ar trebui sa spun "convingerea" :D ) e ca inscriptia "Totul pentru tara" pe monede de dupa revolutie este o "gluma".
La partea de probe, piesele 100 lei 1991 din Krause sint prea pe scurt descrise (la mine: nickel plated steel, lettered edge) pentru o identificare. Dar, intr-adevar, piesa incriminata ar putea fi una din probele ce apar in Krause.
claus

Mesaj de claus »

Am vazut azi la Sutu 100 lei 1991 Romania scris "de mana" pe muchie si 100 lei 1991 muchie neteda, din nichel pare-se. Le-a mai vazut cineva? Daca dl la care le-am vazut e membru aici il rog sa ne ofere mai multe info.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

claus scrie:100 lei 1991 muchie neteda
Am avut eu unul, am si incarcat poza cu ea aici in forum acu cativa ani. Dar din cate tin minte nu era din nichel.

EDIT
O discutie pe tema:
viewtopic.php?p=14551&sid=0621958807c08 ... 4872#14551
iulint
*
*

Mesaj de iulint »

Am gasit una din 1992 cu 9 rotunjit si cu cifre groase, este mai rara sau e obisnuita ? :)
Fişiere ataşate
100.jpg
100.jpg (71.2 KiB) Vizualizat de 12977 ori
rach3ta

Mesaj de rach3ta »

Conform specificatiilor de pe romaniancoins, aceasta este mai rara decat varianta la care codita cifrei 9 este dreapta.
NIHIL SINE DEO!
Scrie răspuns