Ardealul Nostru - moneda sau medalie ?!!

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Cristian Ciuplea

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Ma refer la platile neoficiale intre persoane fizice in monede de aur purtand denumirea generica de "cocosei".[/quote]

Posibil ca au fost niste " tranzactii " cocosel contra ceva, dar in perioada comunista asa ceva era f. periculos.
Nici nu trebuiau sa fie prinsi asupra faptului, ajungea sa fie prins "cumparatorul ", care trebuia sa " ciripeasca ".

In panica, unele piese au fost si aruncate, de exp. in Dimbovita, unde la podul Grozavesti s-au gasit niste exemplare.
dimo13

Mesaj de dimo13 »

Din memoriile celor care au trait in acea perioada se confirma ca "Ardealul nostru" au fost folosite in tranzactii, mai ales in 1947 cel lovit de inflatie. Am intalnit folosirea, dincolo de genericul "cocosei", chiar si termenul "medalii", de exemplu in cartea doamnei Annie Bentoiu - "Timpul ce ni s-a dat", din care reiese de asemenea ca populatia a inteles imediat sensul acestei emisiuni.
Sigur, folosirea pieselor a durat pana la aparitia legii infame, totusi putini au fost cei care au renuntat la tot aurul pe care il aveau, fiecare sperand sa pastreze ceva, de aici si numarul mare de exemplare care au rezistat pana azi.
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Mi-a confirmat si mama povestea de mai sus, a spus ca dupa razboi bunica crestea porci si in ajun de Craciun vindea din ei numai pe monede de aur ! I-am aratat medalia Ardealul Nostru si a zis ca erau si din astea si din alea cu cocosul! ...
tripleseven

Mesaj de tripleseven »

Am mai gasit inca o metoda de comercializare "oficiala" a acestei medalii.....

http://cgi.ebay.de/Rumaenien-20-Lei-194 ... 0070396532
Fişiere ataşate
ardealul nostru.JPG
ardealul nostru.JPG (26.2 KiB) Vizualizat de 5525 ori
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Iin ultima vreme sunt foarte multe la vanzare pe ebay - 3-4 in fiecare saptamana.
Scrie răspuns