Gradatii facute de NGC..exemple clare

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
florin232

Mesaj de florin232 »

@ Ovidiu:

Consider ca de necirculat se poate vorbi de la 65 in sus. Sa ne intelegem cu ceva. Acesti termeni XF, au, unc, desemneaza starea unei monede nu dc ea a intrat in circulatie sau nu. Pt mine intervalul 60-64 va insemna mereu undeva pe la au (monede de regula curatate, cu luciu 50-80%, mici contact marks, iar pe la 60-62 chiar lovituri in muchie si uzura pe varfuri).
UNC la Romania e greu rau de tot de gasit. Trust me!
Alnaibii

Mesaj de Alnaibii »

Pe al cui sistem de gradare va bazati cand spuneti ca UNC nu inseamna o moneda care nu a circulat?
Cristian Ciuplea

1 leu Bruxelles

Mesaj de Cristian Ciuplea »

Pentru dl. Ovidiu doresc sa precizez ca nu am afirmat ca a doua piesa de 1 leu este FINE .
Am intrebat cum ar grada dansul piesa.
Si eu zic ca este VF, fara plus, dar as mai adauga ca-i putin curatata mecanic.

Referitor la discutia ulterioara, UNC - MS 65 :

UNC este o moneda care nu a circulat, adica nu s-a platit cu ea.
Trebuie sa ne gandim ca ea a cazut din presa intr-o lada, s-au facut niste saci, care au fost transportati la banca, de unde ea a juns sa intre pe piata.
Are luciu, are relief, dar va avea si niste urme de ambalare si transport.

BU-MS 63 este o piesa cu mai putine urme de transport decat UNC.

BU-MS 64 are f. putine contacte si este o moneda , care prin faptul ca-i foarte" curata ", iti sare in ochi ( deja nenorocitul de 1 leu 1914 este f. interesant in MS 64 si asta pentru ca-i rar in acest grd. de conservare ).

BU-MS 65 , o moneda care la piese de curs Romania practic nu exista !
Luciul top, relief top, fara un contact clar sau o zgarietura clara, care sa se vad cu ochiul liber.

BU-MS 66 ar insemna ca daca pui lupa pe moneda, nu gasesti o zgarietura.

La moneda de 250 lei 1940 , Carol II, imi place in mod deosebit campul reversului ( fata cu val. nominala ).
Si aversul arata bine, dar dupa poza nu stiu cat de bun este.
Pot sa fie acolo multe contacte si linii fine, acoperite ( pe poza ) de o mazga fina de patina.
Daca ar fi nu MS 64, doar MS 63, dar ca la carte, atunci ar merita din plin banii , moneda fiind RRR in acest grad.
Curiosity Killed The Cat !
cartelcoserv

Mesaj de cartelcoserv »

Daca toate clasificarile ar fi atat de clare ca cea de mai sus (inclusiv cu exemple foto),atunci nu am mai avea controverse...
Colectionez monede w.w.. Insule,tari exotice, state disparute sau greu de gasit
roantichitati

Mesaj de roantichitati »

vasil scrie:Vedeti acele liniii curbe paralele ce trec prin spatele leului din stanga si pe deasupra cuvantului "sine"? De unde provin? Pe okazii, d-nul ticuzz are o moneda de 1 leu 1873 cu acelasi fel de linii, catalogate drept eroare de batere OKAZII LINK
Cum au fost produse in timpul baterii? Este eroare intr-adevar?

Acele cercuri au corespondentul lor in negativ , in matrita cu care moneda a fost batuta .
Aparitia cercurilor in matrita se putea intampla in doua moduri.

a) In cazul in care , din neglijenta , matrita a fost scoasa de la pantograf inainte ca acesta sa finiseze
ultimele detalii , ramanand in matrita (pe relieful cel mai inalt) urme ale prelucrarii metalului provenite din operatiunile anterioare .

b)In cazul in care matrita a lovit o piesa metalica dura de pe care s-au imprimat acele
cercuri care ulterior sunt regasite pe monede .Se poate observa ca acele nervuri apar pe
relieful cel mai scazut al monedei deci cel mai inalt relief al matritei .

Aceste aparitii sunt erori.Nu stiu daca putem sa le numim "eroari de batere" , dar pentru a nu complica lucrurile
cred ca pot fi numite si asa .
florin232

Re: 1 leu Bruxelles

Mesaj de florin232 »

Cristian Ciuplea scrie: Referitor la discutia ulterioara, UNC - MS 65 :

UNC este o moneda care nu a circulat, adica nu s-a platit cu ea.
Trebuie sa ne gandim ca ea a cazut din presa intr-o lada, s-au facut niste saci, care au fost transportati la banca, de unde ea a juns sa intre pe piata.
Are luciu, are relief, dar va avea si niste urme de ambalare si transport.

BU-MS 63 este o piesa cu mai putine urme de transport decat UNC.

BU-MS 64 are f. putine contacte si este o moneda , care prin faptul ca-i foarte" curata ", iti sare in ochi ( deja nenorocitul de 1 leu 1914 este f. interesant in MS 64 si asta pentru ca-i rar in acest grd. de conservare ).

BU-MS 65 , o moneda care la piese de curs Romania practic nu exista !
Luciul top, relief top, fara un contact clar sau o zgarietura clara, care sa se vad cu ochiul liber.

BU-MS 66 ar insemna ca daca pui lupa pe moneda, nu gasesti o zgarietura.

Cred ca nu am fost suficient de explicit. Starile de CONSERVARE ale unei monede se refera la gradul acesteia de uzura. Nu pot fi de acord ca o moneda atata timp cat nu a intrat in circulatie este unc. Nu am mai vorbi atunci de stari de conservare ci mai degraba de CONSTATARE. S-a platit sau nu cu ea? Mergand pe linia acestei discutii, daca ne rezumam la atat, ar insemna ca orice moneda ce nu a intrat in circulatie si ulterior a fost zgariata, lovita, gaurita, curatata etc ramane tot necirculata, pt ca nu s-a platit cu ea.
Pt mine termenul de necirculat desemneaza PERFECTIUNEA unei monede. Neuzata, cu oglinda intacta 100%, nelovita, necuratata, mai mult sau mai putin bine batuta. Acesta ar fi sistemul traditional.
Sistemul american de grading merge mai departe si imparte, as zice eu, clasele au si unc in doua. Din ce vad as zice ca pe post de criterii sunt folositi cel comercial (dealerul si doleantele de rigoare) iar pe plan secundar cat de bine este batuta piesa. Veti vedea mult folositi termeni ca "first strike", "prooflike", "erstabschlag", "primo conio", sa. Ceva de genul ar fi MS 66 poate 67. Sub 64 sunt practic piesele au, unde veti observa ca lipseste "eye appeal"-ul. Un MS-60 este o piesa cu un minim de uzura, slab batuta, cu oglinda prezenta insa nu foarte puternic.
Un 62-63-64 va scadea progresiv in contact marks si va avea oglinda din ce in ce mai puternica, matrita va fi de la normal uzata la o prima batere.
65 teoretic ar trebui sa fie problem free :)
george_s321

Mesaj de george_s321 »

Acum doua zile am luat un 25000 lei 1946 cu o patina foarte frumoasa pe care aparatul nu a surprins-o pe deplin.Cam care ar fi gradatia ei?Mie imi este greu sa ma pronunt.
Fişiere ataşate
DSC01022.JPG
DSC01022.JPG (138.69 KiB) Vizualizat de 11655 ori
george_s321

Mesaj de george_s321 »

verso
Fişiere ataşate
DSC01020.JPG
DSC01020.JPG (139.26 KiB) Vizualizat de 11654 ori
roantichitati

Re: 1 leu Bruxelles

Mesaj de roantichitati »

florin232 scrie:Cred ca nu am fost suficient de explicit. Starile de CONSERVARE ale unei monede se refera la gradul acesteia de uzura. Nu pot fi de acord ca o moneda atata timp cat nu a intrat in circulatie este unc. Nu am mai vorbi atunci de stari de conservare ci mai degraba de CONSTATARE. Pt mine termenul de necirculat desemneaza PERFECTIUNEA unei monede. :)
Findca in 99.999 % din cazuri uzura unei monede este data de circulatie e firesc ca raportul starii de conservare
sa se faca fata de o moneda NECIRCULATA .Aceasta apreciere (UNC) denota o stare de CONSERVARE legitim numita asa
deoarece aceasta stare se gaseste STRICT la monedele care nu au circulat .Acestea , la randul lor se afla
si ele in stari diferite in functie de traseul si "socurile" la care au fost supuse fiind si ele departajate MS60-M70 .Modul in care a fost structurat sistemul de gradare este unul foarte bun.Ca aceasta se face sau nu in functie de teorie asta este alta discutie .

florin232 scrie:S-a platit sau nu cu ea? Mergand pe linia acestei discutii, daca ne rezumam la atat, ar insemna ca orice moneda ce nu a intrat in circulatie si ulterior a fost zgariata, lovita, gaurita, curatata etc ramane tot necirculata, pt ca nu s-a platit cu ea.
Nu , nu ramane necirculata pentru ca asa cum am spus anterior UNC`ul reprezinta o STARE DE CONSERVARE si o moneda schingiuita
nu poate fi o moneda necirculata . NECIRCULATA e un substitut al termenului FARA UZURA . O moneda cand a fost lovita , zgariata , tocita deja a fost "circulata".

Ce-ar fi insa sa spunem ca monedele aflate intr-un fisic sunt monede APROAPE necirculate doar pentru ca ele nu ajung sa se incadreze la un minim de MS65 ???
Cristian Ciuplea

Gradare

D-le Florin,

nu aveti voie sa incurcati gradul de conservare cu tehnica de batere.
Daca zgariati o moneda UNC, sau o gauriti, nu mai este UNC si nu mai este pt. ca i-ati schimbat starea de conservare.
Daca zgariati, gauriti sau dati cu ciocanul intr-o piesa proof, atunci ea tot proof ramane, dar nu mai este BU / STGL / FDC.

Cine doreste piese perfecte, acela trebuie sa se axeze pe piese moderne, produse in tehnica proof ( luate cu mana din matrita, controlate, incapsulate, cu etui si certificat. Aceste monede-s top, deci BU fin.
Sa crezi ca gasesti astfel de piese la Romania Regat, este utopic.
ovidiu^

Mesaj de ovidiu^ »

Cristian Ciuplea scrie:Am intrebat cum ar grada dansul piesa.
Si eu zic ca este VF, fara plus, dar as mai adauga ca-i putin curatata mecanic.
Este usor curatata , de aceea am si scris unde am postat imaginile ca se apropie ca si detalii de XF .
Cristian Ciuplea scrie:Daca zgariati, gauriti sau dati cu ciocanul intr-o piesa proof, atunci ea tot proof ramane, dar nu mai este BU / STGL / FDC.
De acord cu d-vs , PROOF este o tehnica de batere deci o moneda gaurita sau zgariata sau lovita cu ciocanul tot proof ramane .
capa

Re: Gradare

Mesaj de capa »

Cristian Ciuplea scrie:Daca zgariati, gauriti sau dati cu ciocanul intr-o piesa proof, atunci ea tot proof ramane, dar nu mai este BU / STGL / FDC.

Cine doreste piese perfecte, acela trebuie sa se axeze pe piese moderne, produse in tehnica proof ( luate cu mana din matrita, controlate, incapsulate, cu etui si certificat. Aceste monede-s top, deci BU fin.
Sa crezi ca gasesti astfel de piese la Romania Regat, este utopic.
Ce stare de conservare considerati ca are piesa aceasta, vanduta cu 620GBP, deci vreo 800-1000E cu totul, de curand:
Fişiere ataşate
image01204.jpg
image01204.jpg (100.16 KiB) Vizualizat de 11504 ori
"Investiția, băiete, nu înseamnă a da, ci a lua." - Restul e tăcere (2007)
florin232

Mesaj de florin232 »

este proof moneda. Insa nu intra chiar in aceeasi categorie de proof cu jubiliarele de exemplu. Aici, fiind vorba de anul 1910, este vorba de o stare de conservare, mai putin tehnica de batere.
Cristian Ciuplea

2 lei 1010 proof

2 lei 1910 in proof este o moneda f. rara.

Se vede ca-i conservata bine, deci un MS 64 este posibil.
Mateiciuc

Mesaj de Mateiciuc »

Mateiciuc scrie: Stimati colegi vreau sa va propun si eu un test facut din imagini cu o oarecare moneda vazuta in urmatoarele stari (VG, F, VF, XF, UNC). Inteleg ca este destul de dificil sa gasim imagini, dar eu cred ca se merita efortul. Si cred ca asa putem cu toti sa ne facem o parere finala.

Asa gradez eu urmatoarele monede ( lipsesc PROOF, aUNC, G.. minus sau plus).
cartelcoserv scrie:Intru totul de acord.vin chiar cu propunerea sa fie ceva gen 1 leu 1910-1914, unde gasim usor monede in grad superior
Fişiere ataşate
VG - Very Good 8, 10.jpg
VG - Very Good 8, 10.jpg (21.95 KiB) Vizualizat de 11389 ori
F - Fine 12, 15.jpg
F - Fine 12, 15.jpg (26.68 KiB) Vizualizat de 11389 ori
VF - Very Fine 20, 25, 30, 35.jpg
VF - Very Fine 20, 25, 30, 35.jpg (19.87 KiB) Vizualizat de 11389 ori
XF - Extremely Fine  40, 45.jpg
XF - Extremely Fine 40, 45.jpg (23.98 KiB) Vizualizat de 11389 ori
UNC - MS 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70.jpg
UNC - MS 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70.jpg (75.83 KiB) Vizualizat de 11389 ori
"Opiniile sunt libere, dar nu și obligatorii."
Scrie răspuns