De ceva timp caut sa gasesc o moneda 5 Lei 1906 cu un defect asemanator cu cel pe care il are o moneda a mea, pe care am si postat-o undeva. Acum am mai gasit una, am si achizitionat-o si o vedeti in pozele atasate. Dupa parerea mea acelasi defect aparand pe doua piese diferite inseamna ca matrita a avut ceva acolo.
Dupa cum se poate vedea si din pozele atasata una dintre perlele din stanga este mai mica decat celelalte din zona.
Ce pareri aveti? cum s-a format defectul asta? e o varianta?
5 Lei 1906, varianta
5 Lei 1906, varianta
- Fişiere ataşate
-
- Poza1.JPG (90.02 KiB) Vizualizat de 3728 ori
-
- Poza2.JPG (86.92 KiB) Vizualizat de 3728 ori
-
- Poza3.JPG (66.44 KiB) Vizualizat de 3728 ori
-
- Poza4.JPG (57.7 KiB) Vizualizat de 3728 ori
-
roantichitati

Este o eroare des intalnita , matrita se incarca in acel loc cu bucati desprinse metalul piesei pe care o bate . Prin bateri repetate metalul respectiv
se muleaza in acea concavitate capatand o suprafata neteda ,astfel anumite elemente apar slab conturate , micsorate sau nu se mai imprima deloc , in functie de cat metal a ramas in matrtita pot "disparea" astfel de pe moneda , partial sau total , litere , cifre , semnatura gravorului ...etc .
se muleaza in acea concavitate capatand o suprafata neteda ,astfel anumite elemente apar slab conturate , micsorate sau nu se mai imprima deloc , in functie de cat metal a ramas in matrtita pot "disparea" astfel de pe moneda , partial sau total , litere , cifre , semnatura gravorului ...etc .