intrebare

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

dorelb scrie:eu inclin sa cred ca a fost intentionat sters de cineva pus pe sotii, sau inventat variante.
Eh, la asta ne gandim noi pentru ca suntem in permanenta cautare de variante. Poate a fost un gest oarecare. Si eu am o piesa care pare mestecata in dinti, cu toate ca la grosimea ei, n-as sfatui pe nimeni sa incerce. Dar poti sa stii ce i-a venit aluia care a deformat-o? Posibilitatile sunt infinite. Poate se plictisea si in loc de REGE AL a vrut sa obtina REGAL :)
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:
banivechi scrie:
berserkr scrie: Apoi legat de matrita nici nu m-as fi gandit la infundarea ei cu vaselina, e chiar amuzanta ipoteza.
Nu stiu cit de amuzant pare, insa presa are componente in miscare, care trebuie unse. Daca accidental un strop de ulei sau vaselina ajunge pe matrita (literele sint scobite in matrita pentru a fi in relief pe moneda) zona aceea iasa plana dupa batere.
Adica metalul nu mai intra in negativul matritei datorita vaselinei? Eu credeam ca vaselina are "duritate" mica comparativ cu metalul....
O parere in plus nu strica: chiar daca are duritatte mai mica, vaselina nu se comprima, astfel incat daca nu are pe unde sa iasa din adancituara matritei (din litera) ar putea sa impiedice, cel putin teoretic, ca metalul din flanul monetar sa ia forma respectivei litere.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Haideti sa fim seriosi. O picatura de vaselina odata impinsa de un metal se misca imediat, nu apuca sa faca presiune pe o suprafata plana. Si nu trebuie sa fii inginer ca sa stii asta.
vasil

Mesaj de vasil »

Cine stie....Si doctorii inaintea aplicarii tehnicilor de sterilizare isi inchipuiau ca microbii de pe acul seringii sunt ucisi atunci cand acul strapunge pielea...
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

Sunt de acord, de misca, daca are unde sa se miste. Daca este in adancitura unei litere, cel putin teoretic putem accepta posibilitata sa nu aiba unde sa se duca. Oricat ar fi de putin dura, metalul tot nu o va putea comprima.

In concluzie, teoretic sunt doua posibilitati:
(i) fie metalul o inlocuieste, o impinge, dar aceasta posibilitate am eliminat-o cand am definit premisa (aceea ca vaselina ar putea sa nu aiba pe unde sa iasa)
(ii) fie metalul o comprima, ceea ce din cate stiu nu e posibil.

Ramane in opinia mea ca posibilitate teoretica (luata in calcul bineinteles fara a fi inginer).
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Nu exista. Se poate demnonstra ca daca ar fi sa poata deforma metalul prin presiune atunci daca ar fi prinsa intr-o cavitate ar iesi prin extrudare inversa. Fac pariu cu oricine si pe oricat ca fenumenul de care vorbiti e imposibil. Pai nu va dati seama ca n-ar mai fi folosita in mecanica daca ar fi atat de periculoasa la presiune?
Ultima oară modificat 21 Mar 2008, 16:51 de către berserkr, modificat 1 dată în total.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

vasil scrie:Cine stie....Si doctorii inaintea aplicarii tehnicilor de sterilizare isi inchipuiau ca microbii de pe acul seringii sunt ucisi atunci cand acul strapunge pielea...
Da Dle Vasil, nu inteleg eu despre ce e vorba, ma scuzati pentru intelegerea mea ingusta de inginer :D Cred ca microbul vaselinei e necunoscut inca.
vasil

Mesaj de vasil »

Daca stau si ma gandesc un pic si apa este incompresibila iar o explozie in apa iti face praf plamanii fara probleme. Descarari electrice in tuburi de aluminiu umplute cu apa permit obtinerea de tuburi cu diverse profile...deci in anumite conditii chiar si simpla apa poate actiona ca un ciocan veritabil.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

berserkr scrie:Nu exista. Se poate demnonstra ca daca ar fi sa poata deforma metalul prin presiune atunci daca ar fi prinsa intr-o cavitate ar iesi prin extrudare inversa. Fac pariu cu oricine si pe oricat ca fenumenul de care vorbiti e imposibil.
:) E posibil sa fie imposibil, dar tare as face o experienta.
:cry: Nu stiu ce e aia "extrudare inversa", dar daca e ce cred eu, e posibil sa nu poata iesi din matrita pentru ca metalul matritei e mai dur decat metalul flanului. Deci mai degraba poate deforma flanului (opri deformarea, mai precis) decat sa isi faca loc sa iasa din matrita, deformand-o pe aceasta.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

vasil scrie:............ si apa este incompresibila
Da dar numai apa. Iar "anumite conditii" nu incap intr-o discutie despre ceva foarte clar.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

andi_codescu scrie:
berserkr scrie:Nu exista. Se poate demnonstra ca daca ar fi sa poata deforma metalul prin presiune atunci daca ar fi prinsa intr-o cavitate ar iesi prin extrudare inversa. Fac pariu cu oricine si pe oricat ca fenumenul de care vorbiti e imposibil.
:) E posibil sa fie imposibil, dar tare as face o experienta.
:cry: Nu stiu ce e aia "extrudare inversa", dar daca e ce cred eu, e posibil sa nu poata iesi din matrita pentru ca metalul matritei e mai dur decat metalul flanului. Deci mai degraba poate deforma flanului (opri deformarea, mai precis) decat sa isi faca loc sa iasa din matrita, deformand-o pe aceasta.
Nu trebuie sa iasa prin metalul matritei daca exista posibilitatea de a iesi prin metalul flanului :D Vedeti! E autocontradictie aici. Si nu-s deloc sigur ca vaselina e incompresibila. In plus nu se vor obtine conditiile de presiune pe suprafata plana in acest caz, ci daca ar fi posibil s-ar obtine o spartura pe langa forma literei. Credeti-ma este o ipoteza gresita rau.
andi_codescu

Mesaj de andi_codescu »

In fine.
Intorcandu-ne la moneda, si trecand peste discutiile toretice, mai degraba pare a fi fost deformata (tocita, lovita, lucrata, etc.) ulterior baterii, decat sa fi fost un defect de batere. In opinia mea, si daca am inclina care ipoteza defectului, indoiala ar fi atat de mare incat piesa nu cred ca ar deveni prin acesta mai valoroasa.
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aici suntem de acord. Oricum daca vaselina este incompresibila trebuie sa recunoasteti ca ar forma litera in interiorul flanului. Deci oricum nu merge.
BogdanC
moderator
moderator

Mesaj de BogdanC »

O sa caut sa vad daca am ceva vaselina acasa, sa o arunc repede...Pare foarte periculoasa :roll: :lol:
Monedele Moldovei şi Ţării Româneşti http://monederomanesti.cimec.ro
berserkr
moderator
moderator

Mesaj de berserkr »

Aveti grija unde-o aruncati....:D
Scrie răspuns