monede moderne - noutati,ciudatenii,raritati

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Cornel Unc scrie:scopul cardurilor pe linga a fi un mijloc usor de tranczactie e sa
inlocuiasca banii lichizi
Da, si sa creeze o baza de date cu persoanele care au conturi si sa stie oricand ce fel de tranzactii face o persoana si cu ce sume.
O alta istorie interesanta:
http://www.ziua.ro/display.php?data=200 ... adf1b696bf
el chupacabra

Mesaj de el chupacabra »

ar fi pacat sa dispara monedele,noi ce mai colectionam dupaia,carduri?!
Tanatos2912

Mesaj de Tanatos2912 »

Monede vor fi mereu, cel putin ptr platile mici. Iti iei un ziar sau o cutie de chibrite, etc lucruri marunte. In plus nu se merita sa iei ceva cu cardul de valoare mica deoarece banca are un mic comision, la orice tranzactie efectuata cu cardul, platit in mod normal de vanzator. Poate tu ai dori sa iei cu cardul dar ei nu vor sa vanda deoarece comisionul poate fi pentru sume mici cat profitul lor. Aici ma refer la ceva de genul 5 bani maxim 1 leu. Te duci la butic sa iei o cutie de chibrite si platesti cu cardul :lol:
DEUS FORTITUDO MEI
Mircea

Mesaj de Mircea »

Mihai Caracotea scrie:De obicei, in afara (ex: Italia) ciubucul este prins pe nota de plata, asa ca nu este o problema daca platesti cu cardul.
In toata lumea vestica ciubucul se poate plati si cu cardul, fie ca este debit sau credit card. Softul masinii de incasat are intrebare pentru client cat vrea sa dea ciubuc si clientul tasteaza suma dorita, care se adauga la total, dupa care se face tranzactia electronic: iti ia banii din banca intr-o secunda sau ii pune pe credit cardul tau si primesti balanta dupa perioada de gratie, depinde de card, de la 25 la 30 de zile.
Mircea

Mesaj de Mircea »

vlahul scrie:
Cornel Unc scrie:scopul cardurilor pe linga a fi un mijloc usor de tranczactie e sa
Da, si sa creeze o baza de date cu persoanele care au conturi si sa stie oricand ce fel de tranzactii face o persoana si cu ce sume.
Baza de date apartine bancii la care ai contul, si fiecare persoana, cel; putin in Canada, trebuie sa aiba cont deschis la banca, indiferent de bunastarea lui sociala. Chiar si somerii si cei pe ajutor social primesc banii direct in cont, sau un cec pe care il schimba la banca la care contul in cash, daca vrea. Tranzactiile pe care le faci cu sau prin banca ta, cu care ai semnat reciproc un contract, sunt confidentiale si nici justitia, decat in rare cazuri, nu are acces la ele. La fel si cu companiile financiare care dau credit carduri. Numul de credit cardului, de fapt numarul contului tau este confidential, el este dublat de un PIN, un numar din citeva cifre pe care tu il alegi electronic si nici banca nu-l stie. Ea poate sa ti-l anuleze daca tu ceri asta si vrei sa-l schimbi. Concurenta intre banci, si sunt cu duiumul, se duce pe ideea securitatii si confidentialitatii bancii de date. Cu cat banca a avut mai putine probleme cu hackerii sau alti desteptii in ale electronicii, cu atat este mai agreata de populatie. Si asta inseamna clienti mai multi si profit mai mare.
Mircea

Mesaj de Mircea »

Tanatos2912 scrie:Monede vor fi mereu, cel putin ptr platile mici. Iti iei un ziar sau o cutie de chibrite, etc lucruri marunte. In plus nu se merita sa iei ceva cu cardul de valoare mica deoarece banca are un mic comision, la orice tranzactie efectuata cu cardul, platit in mod normal de vanzator. Poate tu ai dori sa iei cu cardul dar ei nu vor sa vanda deoarece comisionul poate fi pentru sume mici cat profitul lor. Aici ma refer la ceva de genul 5 bani maxim 1 leu. Te duci la butic sa iei o cutie de chibrite si platesti cu cardul :lol:
Revin la concurenta dintre banci si vreau sa spun ca destule banci din Canada, si din Vest cu siguranta, au politica foarte avantajoasa pentru client: se poate deschide cont si se pot face un numar nelimitat de tranzactii, fara a se plati nici un comision. Si atunci se plateste cu card si biletul la film, si un ziar daca il cumperi, practic orice, indiferent de pret.
Monedele vor exista pentru ca altfel vor disparea monetariile, care de pe acuma se ingrijesc de colectionari si emit o gramada de piese de colectie in fiecare an. Si in al doilea rand respectul pentru cetatean impune politica fiecarui magazin de a avea posibilitatea platii in cash. Nu exista un cashier sa nu aiba marunt. Daca unul spune unui client ca nu mai are trei centi sa-i dea rest, clientul cheama televiziunea si protectia consumatorului si magazinul ala da faliment.
Olimpia

Mesaj de Olimpia »

Mircea scrie:Daca unul spune unui client ca nu mai are trei centi sa-i dea rest, clientul cheama televiziunea si protectia consumatorului si magazinul ala da faliment.
Unde s-a intamplat asa ceva? Chiar mi-ati starnit curiozitatea!
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Mircea scrie:
vlahul scrie:
Baza de date apartine bancii la care ai contul, si fiecare persoana, cel; putin in Canada, trebuie sa aiba cont deschis la banca, indiferent de bunastarea lui sociala. Chiar si somerii si cei pe ajutor social primesc banii direct in cont, sau un cec pe care il schimba la banca la care contul in cash, daca vrea. Tranzactiile pe care le faci cu sau prin banca ta, cu care ai semnat reciproc un contract, sunt confidentiale si nici justitia, decat in rare cazuri, nu are acces la ele. La fel si cu companiile financiare care dau credit carduri. Numul de credit cardului, de fapt numarul contului tau este confidential, el este dublat de un PIN, un numar din citeva cifre pe care tu il alegi electronic si nici banca nu-l stie. Ea poate sa ti-l anuleze daca tu ceri asta si vrei sa-l schimbi. Concurenta intre banci, si sunt cu duiumul, se duce pe ideea securitatii si confidentialitatii bancii de date. Cu cat banca a avut mai putine probleme cu hackerii sau alti desteptii in ale electronicii, cu atat este mai agreata de populatie. Si asta inseamna clienti mai multi si profit mai mare.
Confidentialitatea nu este sigura in lumea de azi. Oricat de bineintentionate sunt bancile sau companiile de credit exista ceva care are o paranoie in a controla si a stii totul. Ma refer la Stat (a nu se confunda cu un guvern). Sa nu imi ziceti ca nu exista o paranoie a tipilor din serviciile secrete in a sti totul despre toti. Aici e vorba de orice serviciu din orice tara (democratica sau nu). In ziua de azi e simplu sa afli ceva despre cineva.
Un exemplu la indemana: dl. X dintr-un oras de la noi. Sunt 80% sanse ca acest domn sa traiasca, munceasca si sa moara intr-o zona cu o raza de 40km (exista un studiu in acest sens- nu mi-l amintesc exact). Lucreaza si are probabil un card de salarii si un telefon mobil. Automat stii ce cumpara si cu cine vorbeste. Presupunem ca nu stii unde sta, nu si-a schimbat CI/BI. Cu "ajutorul" companiei de telefoane afli adresa lui exacta. Daca are internet, controlul este complet. Din acest moment dl. X este la Big Brother.
Ce am scris eu este doar o schita de bun simt. Oricine cu o minima informare si tehnologie, poate sa-l urmareasca pe dl. X. Inchiputi-va ce poate face un serviciul cu fonduri nelimitate si acces la o tehnologie de care n-am auzit inca.
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

muresanhd scrie:Confidentialitatea nu este sigura in lumea de azi. Oricat de bineintentionate sunt bancile sau companiile de credit exista ceva care are o paranoie in a controla si a stii totul. Ma refer la Stat (a nu se confunda cu un guvern). Sa nu imi ziceti ca nu exista o paranoie a tipilor din serviciile secrete in a sti totul despre toti. Aici e vorba de orice serviciu din orice tara (democratica sau nu). In ziua de azi e simplu sa afli ceva despre cineva.
Un exemplu la indemana: dl. X dintr-un oras de la noi. Sunt 80% sanse ca acest domn sa traiasca, munceasca si sa moara intr-o zona cu o raza de 40km (exista un studiu in acest sens- nu mi-l amintesc exact). Lucreaza si are probabil un card de salarii si un telefon mobil. Automat stii ce cumpara si cu cine vorbeste. Presupunem ca nu stii unde sta, nu si-a schimbat CI/BI. Cu "ajutorul" companiei de telefoane afli adresa lui exacta. Daca are internet, controlul este complet. Din acest moment dl. X este la Big Brother.
Ce am scris eu este doar o schita de bun simt. Oricine cu o minima informare si tehnologie, poate sa-l urmareasca pe dl. X. Inchiputi-va ce poate face un serviciul cu fonduri nelimitate si acces la o tehnologie de care n-am auzit inca.
Urmaririle se pot face bineinteles pentru cateva persoane (in conformitate cu un cod de procedura penala ce permite si ascultarea telefoanelor de exemplu), deci aici nu este nimic nou. Dar nu cred ca se pot urmari simultan toate persoanele din lume care au card. Volumul de munca este mult prea mare cu atat mai mult cu cat multe persoane poseda doua sau mai multe carduri.
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

Eu nu spuneam ca toti suntem urmariti. Spuneam ca este foarte usor sa urmaresti pe cineva in ziua de azi (doar electronic), fara multa munca.
Cat despre mandate, hai sa fim foarte seriosi. Aici si pretutindeni nu justitia intereseaza, ci doar afacerile. :mrgreen:
Apropo de faptul ca nu putem fi toti urmariti simultan, ati auzit de reteaua Echelon ?
Alex
moderator
moderator

Mesaj de Alex »

muresanhd scrie:Eu nu spuneam ca toti suntem urmariti. Spuneam ca este foarte usor sa urmaresti pe cineva in ziua de azi (doar electronic), fara multa munca.
Probabil de aceea unii pun inca accent pe relatiile interpersonale. :wink:
muresanhd scrie:Cat despre mandate, hai sa fim foarte seriosi. Aici si pretutindeni nu justitia intereseaza, ci doar afacerile. :mrgreen:
Personal nu cred ca din senin incepe cineva sa cheltuie multi bani doar ca sa afle daca A cumpara mai mult lapte decat B, ci daca A+B+...+Z cumpara mai mult lapte decat paine si atunci A si B sunt doar niste anonimi.
muresanhd scrie:Apropo de faptul ca nu putem fi toti urmariti simultan, ati auzit de reteaua Echelon ?
Chiar si acolo urmarirea se face selectiv dupa cuvinte cheie sau alte indicii. Probabil de aceea marile afaceri se fac prin intalniri personale, nu prin telefon sau e-mail. 8)
Mircea

Mesaj de Mircea »

muresanhd scrie:Eu nu spuneam ca toti suntem urmariti. Spuneam ca este foarte usor sa urmaresti pe cineva in ziua de azi (doar electronic), fara multa munca.
Cat despre mandate, hai sa fim foarte seriosi. Aici si pretutindeni nu justitia intereseaza, ci doar afacerile. :mrgreen:
Apropo de faptul ca nu putem fi toti urmariti simultan, ati auzit de reteaua Echelon ?
Ceea ce spuneti este scenariu. Tehnologia costa destul, serviciile secrete au indicatiile lor (la moda este terorismul islamic acum) venite de sus, in spatele aparatelor lucreaza tot oameni de la 7 la 3 care de abia asteapta sa se termine programul si sa plece acasa, si deci pe nimeni nu intereseaza un individ linistit care isi plateste telefonul, internetul si gazul precum si citeva sute in fiecare luna la credit carduri, doar de dragul de a face baza de date. Paranoicii cum spuneti dstra au ajuns deja in functii mari. Cat despre telefoane mobile aici si copiii de la scoala generala incep sa aiba cate unul ca sa poata sa tina legatura cu parintii.
Mircea

Mesaj de Mircea »

Olimpia scrie:
Mircea scrie:Daca unul spune unui client ca nu mai are trei centi sa-i dea rest, clientul cheama televiziunea si protectia consumatorului si magazinul ala da faliment.
Unde s-a intamplat asa ceva? Chiar mi-ati starnit curiozitatea!
Pur si simplu nu s-a intamplat, pentru ca nu poate sa se intample. Eu astept de 7 ani sa fie undeva un magazin care sa nu aiba un cent sa-mi dea restul, pe motiv de marunt, si nu am gasit. Vorbesc de Canada.
muresanhd

Mesaj de muresanhd »

[quote="Mircea
Ceea ce spuneti este scenariu. Tehnologia costa destul, serviciile secrete au indicatiile lor (la moda este terorismul islamic acum) venite de sus, in spatele aparatelor lucreaza tot oameni de la 7 la 3 care de abia asteapta sa se termine programul si sa plece acasa, si deci pe nimeni nu intereseaza un individ linistit care isi plateste telefonul, internetul si gazul precum si citeva sute in fiecare luna la credit carduri, doar de dragul de a face baza de date. Paranoicii cum spuneti dstra au ajuns deja in functii mari. Cat despre telefoane mobile aici si copiii de la scoala generala incep sa aiba cate unul ca sa poata sa tina legatura cu parintii.[/quote]

Asta am spus - este un scenariu, din pacate perfect plauzibil. Tehnologia nu costa atat de mult, iar serviciile noastre nu mai pot de terorismul islamic.
PS: Si in Romania copiii din scoala generala au mobile.
Scrie răspuns