Ce ar trebui facut?

Monede România, monede străine.

Moderatori: Deus, Comboloi

Scrie răspuns
Yu_L.Yan

Mesaj de Yu_L.Yan »

De curiozitate am deschis pagina de care ziceam a SNR. Cum o deschizi auzi imnul tarii. Da suna cumplit de sumbru........ :(
(http://www.geocities.com/societateanumismaticaromana/)

P.S. Scuze pt cei pe care i-am omis sa-i mentionez si au siteuri personale.

Poate un prim pas care ar trebui facut, ar fi creearea unei pagini in numele SNR care sa aiba linkuri (bannere) catre toate paginile web care au legatura cu munismatica. Pe viitor poate cineva va dezvolta aceea pagina. Dar in prima faza, chiar si o pagina simpla cu linkuri catre pagini de monede antice, medievale, moderne, medalistica, bancnote, etc. ar ajuta un pic. De bine de rau, tot se aduna vreo 10 siteuri in domeniu.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Nu ma gandesc la o noua organizatie ca la o concurenta, ci ca la o completare, una care sa faca ce nu face SNR.
In plus, am aflat de targurile din vara asta de pe acest forum...
dragos03

Mesaj de dragos03 »

adib scrie:Scuze dar s-a dorit a fi un citat , dublat de un comentariu.
Oricum , eu nu inteleg cateva lucruri :
de ce sa infiintam o alta organizatie in loc sa incercam sa schimbam ceva in cadrul celei care exista.Situatia e similara cu cea care apare in partidele politice : cum nu-i place cuiva ceva isi face propriul partid .
Ideea ar fi sa avem cateva directii clare pentru realizarea carora sa ne mobilizam , ceva de genul unui program , realizabil intr- anumita perioada de timp;
-O revista lunara deja exista : Colectionarul Roman , pentru a carui aparitie e drept SNR nu are nici un merit .Credeti ca mai este necesara una ? Eu cred ca daca acest proiect tot a inceput ar trebui sprijinit sa continue , asta bineinteles daca cei ce s-au ingrijit de el pana acum vor mai dori sa faca acest lucru;
in privinta aparitiei de carti , a organiazarii de targuri (mai ales cu participare internationala) aici e vorba si de fonduri .Sursa acestora ?E o prima intrebare la care trebuie un raspuns si numai apoi se poate dezvolta subiectul ;
-Schimbul de informatii , site-uri (repet , nici unul al sNR) , toate acestea deja exista , in continuare cred ca nu asta este principala problema .Ideea este sa stabilim ce vremsi sa incercam sa dezmortim lucrurile din interiorul SNR.Daca vom intampina o opozitie clara , de nezdruncinat , mai vedem ce este de facut . Vorba unui cantec , "...parerea mea"
Nu cred ca se poate schimba ceva in actuala societate. Eu nu am reusit sa-i conving nici macar sa faca un site sau sa anunte targurile prin e-mail, mi s-a raspuns ca "noi nu avem fondurile societatilor din alte tari (!)".

Mai mult, eu nici nu inteleg ce avantaje ai daca te inscrii acolo. L-am intrebat pe secretar care mi-a spus ca pot intra la Biblioteca Academiei (nu este adevarat, cei de la Biblioteca nici nu auzisera de asta) si ca am dreptul de a citi comunicari la nu stiu ce reuniune anuala (asta-i culmea, sa platesc o cotizatie ca sa am voie sa fac asta).

In rest, biblioteca lor este foarte saraca si nu stiu exact ce altceva mai fac, cert e ca nu exista nici un motiv sa te inscrii la ei si la anul nu o sa mai platesc cotizatia. Singurul lucru pe care il fac este targul saptamanal de pe Popa Tatu, dar oricum acolo poti sa vii chiar daca nu esti membru.

Cat despre revista Colectionarul Roman, ea este facuta de mine si de Aldor, SNR-ul nu are nici un merit. Mai mult, cand le-am povestit de ea, cei de acolo au fost total neinteresati si nici macar nu au vrut sa o vada.

Evident ca eu nu vreau desfiintarea revistei doar ca probabil toti ne-am dori o versiune pe hartie pe langa actuala editie online.

Exista intr-adevar cateva site-uri bune si la noi dar ele sunt facute de colectionari, in timpul lor liber, fara ca SNR sa-i fi ajutat in vreun fel.

Ideea e ca o astfel de societate poate face destul de multe pentru membrii ei, cu bani putini. De exemplu, Societatea Americana pentru Studiul Ordinelor si Medaliilor (OMSA - www.omsa.org) ofera destul de multe lucruri incluse in cotizatia anuala de 35$ (aprox. 100 RON):
- o revista bilunara color, cu poze de buna calitate (pretul revistei si taxele postale sunt incluse in cei 35$)
- tipareste diverse carti si brosuri care sunt vandute membrilor la pretul de productie
- organizeaza o mare intrunire anuala, cu participare internationala
- are o biblioteca mare care trimite membrilor si copii xerox prin posta dupa materialele solicitate
- ofera panglici de rezerva pentru decoratii, la pretul minim
- are un site actualizat frecvent si un forum unde se poate discuta inclusiv cu liderii societatii
- premiaza membrii cei mai activi acordandu-le medalii

Daca americanii pot face toate astea cu 100 RON pe an, probabil ca la noi se pot face dintr-o cotizatie de 50 RON anual. Preferati sa dati SNR-ului 20 RON pe an (sau cat naiba o mai fi cotizatia acolo) fara sa primiti nimic in schimb sau sa dati 30 RON in plus si sa primiti o revista, plus alte avantaje?
PRONUMISMATICA
Site Admin

Mesaj de PRONUMISMATICA »

Daca n-as fi stiut cum sta treburile pe la SNR, atunci si eu as fi zis, ca hai sa incercam sa schimbam ceva acolo, nu "sa ne luam jucariile" si sa mergem in alta parte. Dar pe dinozauri e foarte greu sa-i misti, daca nu imposibil. Stiu ca Dragos a incercat dar fara succes.

Tot timpul auzim acelasi text cu 'nu sunt fonduri'. Eu zic, ca asta e o scuza de doi bani, si nu asta e problema. Sunt convins ca daca SNRul ar fi anuntat ca uite, de la anul se mareste cotizatia sa zicem la vreo 30-40RON ca vrem sa facem unele lucruri, ca de ex. sa scoatem mai frecvent niste publicatii sau niste carti, brosuri, sa organizam niste simpozioane, etc. atunci majoritatea dintre noi ar fi zis, ok, perfect, mai dau un ban un plus dar si vad ceva.

DIn cate stiu nici macar targuri nu organizeaza SNRul (si daca gresesc sa ma corecteze cineva). Toate targurile sunt organizate de filatelisti, iar ei ne lasa si pe noi ceilalti colectionari sa participam cu ale noastre.
florin232

Mesaj de florin232 »

Ca numismat ce merge in fiecare vineri in Popa Tatu si sta cate 3-4 ore pe acolo, vreau sa va spun ca le cunosc aproape toate miscarile. Bine a zis Aldor, "dinozauri"... dupa parerea mea sunt undeva in dreptul formelor protozoice de viata. Este extrem de greu sa convingi majoritatea oamenilor de acolo asupra necesitatii unei schimbari. Eu am incercat sa le arat noi variante la unele monede si am primit ca raspuns din patea multora "la varsta mea nu ma mai intereseaza". De asemenea ma deranjeaza enorm faptul ca trebuie sa platesc in fiecare saptamana acea nenorocita cotizatie de 3 lei noi, din care sunt constient ca nu se face nimic. Am avut mai demult initiativa de a ma inscrie la SNR, strict pentru a nu o mai plati (stiind perfect ca asta e singurul avantaj) si mi s-a dat ca raspuns "vino si tu cu vreo 2-3 sticle de vin la cutare si mai discutam"....
Ideea cea mai buna cred ca ar fi sa infintam noi, numismatii, colectionarii, filatelistii, etc o societate paralela cu cea a SNR-ului, daca se poate cu un loc unde sa ne intalnim in fiecare luna sau poate chiar mai des si incet-incet veti vedea ca actualul SNR se va desfinta si membrii se vor inscrie in noua asociatie.
Daca ei nu au chef sa faca ceva, vom face noi si ii vom obliga in cele din urma si pe ei.
Sa mergem cu alte cuvinte pe principiul 'divide et impera"...
aurelius
**
**

pentru florin232

Mesaj de aurelius »

cine ar fi acel "cutare" cu sticlele de vin ? daca se poate da numele...
banivechi

Mesaj de banivechi »

Referitor la Societatea Numismatica Romana as folosi o parabola:
Skoda a fost cumparata de Volkswagen acum citiva ani, dar nemtii au avut inteligenta de a pastra numele brandului.
Revenind, eu zic ca ar fi pacat sa se distruga SNR, care e totusi o institutie cu peste un secol de activitate, care a reusit sa supravietuiasca si sa tipareasca lucrari de valoare (lasind la o parte o seama de medalii foarte frumoase!) de-a lungul anilor. Ca or fi fosile la conducere, nu stiu, nu cunosc pe nimeni de acolo. Insa daca trebuie schimbat ceva, se poate face pe scheletul, si sub numele vechii organizatii. SNR nu e PCR in decembrie '89 ca sa se imbulzeasca membrii sa-si dea foc legitimatiilor si nemembrii sa ii calce in picioare tipariturile. Cred ca se poate gindi o iesire din situatia actuala adunind in ecuatie si "ce avem deja". Ma gindesc ca si la SNR conducerea este aleasa de membri, si nu numita "de sus" asa ca daca in primul rind se ingroasa rindurile organizatiei abia apoi "lupii tineri" isi vor putea face auzita vocea in fata "fosilelor amortite". Si totusi, oare aceste "fosile" nu sint niste oameni care au facut ceva pentru numismatica la viata lor? Eu citesc, si recitesc cu pacere Buletinele SNR din anii '70 si cred ca nu toti care au avut aporturi in acei ani au plecat dintre noi. Or fi batrini, si poate amortiti, dar cred ca totusi merita respectul nostru.
Insa ceva, acolo, trebuie schimbat!
sorin70

Mesaj de sorin70 »

banivechi scrie:Referitor la Societatea Numismatica Romana as folosi o parabola:
Skoda a fost cumparata de Volkswagen acum citiva ani, dar nemtii au avut inteligenta de a pastra numele brandului.
Revenind, eu zic ca ar fi pacat sa se distruga SNR, care e totusi o institutie cu peste un secol de activitate, care a reusit sa supravietuiasca si sa tipareasca lucrari de valoare (lasind la o parte o seama de medalii foarte frumoase!) de-a lungul anilor. Ca or fi fosile la conducere, nu stiu, nu cunosc pe nimeni de acolo. Insa daca trebuie schimbat ceva, se poate face pe scheletul, si sub numele vechii organizatii. SNR nu e PCR in decembrie '89 ca sa se imbulzeasca membrii sa-si dea foc legitimatiilor si nemembrii sa ii calce in picioare tipariturile. Cred ca se poate gindi o iesire din situatia actuala adunind in ecuatie si "ce avem deja". Ma gindesc ca si la SNR conducerea este aleasa de membri, si nu numita "de sus" asa ca daca in primul rind se ingroasa rindurile organizatiei abia apoi "lupii tineri" isi vor putea face auzita vocea in fata "fosilelor amortite". Si totusi, oare aceste "fosile" nu sint niste oameni care au facut ceva pentru numismatica la viata lor? Eu citesc, si recitesc cu pacere Buletinele SNR din anii '70 si cred ca nu toti care au avut aporturi in acei ani au plecat dintre noi. Or fi batrini, si poate amortiti, dar cred ca totusi merita respectul nostru.
Insa ceva, acolo, trebuie schimbat!
Sunt de aceeasi parere !
Eu nu sunt membru SNR dar imi permit exprimarea opiniei personale.
Trebuie pastrata SNR , dar activitatea trebuie revitalizata si extinsa pentru a se adresa unei palete mai largi de numismati.
Elitismul este bun dar calitatea nu se poate naste decat din cantitate. Asa ca daca nu exista o "baza de masa" ( scuzati expresia demonetizata de ideologia comunista) nu au de unde sa fie cultivate si sa se ridice virfurile.
SNR acum este la nivel de sfarsit de secol XIX ( fara pagina de internet, cu un buletin ce apare la 3 ani , fara posibilitati financiare, fara politica de extindere, cvasiabsenta in peisajul expozitional si comercial ) si trebuie adusa in secolul XXI acolo unde ii este locul.
Nu ne putem debarasa de fundamentul atat de valoros dar experienta trebuie impletita cu dinamismul.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Dar nu le contesta nimeni munca si aportul celor din conducerea SNR din trecut, despre prezent era vorba si, indirect, despre viitor...
PRONUMISMATICA
Site Admin

Nici nu cred ca cineva ar dori distrugerea SNR-ului. Dar din pacate se pare ca Societatea a intrat pe un drum care poate duce spre autodistrugere daca pot sa zic asa. Dar ce e de facut, atat timp cat noi incercam sa-i facem sa se puna putin in miscare si primim numai refuzuri?

Au existat si inca mai existasi acum numismati de seama in SNR, fara indoiala. Dar raspunsul primit de florin323 de la unii sau de la cineva de acolo vorbeste de la sine
"la varsta mea nu ma mai intereseaza".
Asta e problema... ca poate pur si simplu nu ii mai intereseaza..
Ultima oară modificat 04 Sep 2006, 21:45 de către PRONUMISMATICA, modificat 1 dată în total.
banivechi

Mesaj de banivechi »

sorin70 scrie: Eu nu sunt membru SNR dar imi permit exprimarea opiniei personale.
Trebuie pastrata SNR , dar activitatea trebuie revitalizata si extinsa pentru a se adresa unei palete mai largi de numismati.
Exact asta e si opinia unui (alt) nemembru al SNR.
banivechi

Mesaj de banivechi »

Aldor scrie:Nici nu cred ca cineva ar dori distrugerea SNR-ului. Dar din pacate se pare ca Societatea a intrat pe un drum care poate duce spre autodistrugere daca pot sa zic asa. Dar ce e de facut, atat timp cat noi incercam sa-i facem sa se puna putin in miscare si primim numai refuzuri?

Au existat si inca mai existasi acum numismati de seama in SNR, fara indoiala. Dar raspunsul primit de florin323 de la unii sau de la cineva de acolo vorbeste de la sine
Alegeri...
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

Aldor scrie:Nici nu cred ca cineva ar dori distrugerea SNR-ului. Dar din pacate se pare ca Societatea a intrat pe un drum care poate duce spre autodistrugere daca pot sa zic asa. Dar ce e de facut, atat timp cat noi incercam sa-i facem sa se puna putin in miscare si primim numai refuzuri?

si " nu avem fonduri", replica care mi se pare impamantenita de foarte multi ani.
PRONUMISMATICA
Site Admin

Alegeri...
Ma indoiesc ca am avea un cuvant de spus la niste eventuale alegeri.
vlahul
moderator
moderator

Mesaj de vlahul »

banivechi scrie: Alegeri...
Insa se poate sa le fie greu unora sa renunte la pozitiile lor. Aceeasi care spun " nu avem fonduri" si "nu ma mai intereseaza" dar nu renunta...
Scrie răspuns